El Festival REC 2017 eixampla nous horitzons, amb un eix més social i ciutadà

El REC aterra, en una edició més, de nou a Tarragona. Després d’anys d’experiència   descobrint els nous talents del panorama cinematogràfic, el festival del cinema de la ciutat torna a la càrrega del 4 al 10 de desembre amb un programa ple de novetats i de llargmetratges arriscats, incisius, en definitiva, òperes primes que tracten el món en el qual viuen els seus creadors amb creativitat, cruesa, curiositat i molta força visual. El festival es consolida com a espai de presentació i descoberta de novetats fílmiques, d’altaveu per als nous creadors i presentació en exclusiva per al públic tarragoní de títols que seran notícia.

Durant aquest 2017, la proposta cultural s’agrupa sota l’eslògan “Aquesta ortiga no pica”, un lema que visibilitza que la proposta que ofereix el festival està oberta a tothom i que el fet de gaudir de bones pel·lícules no està determinat per condicionants econòmics o d’edat. El festival busca eixamplar la seva base social amb una aposta pel conjunt de la ciutadania per fer del cinema un espai més social i un punt de trobada.

Així, enguany es consoliden els espais professionals (Primer Test, Mira’m – El REC va a la universitat, la Jornada Professional – Les Dones en la Indústria), que són focus imprescindibles per als nous creadors, després de consolidar pel·lícules que han tingut un llarg recorregut, com ‘GAME OVER’, ‘JULIA IST’ o ‘ESTIU 1993’. A més, en la present edició es posa un especial èmfasi en el paper de les dones en l’audiovisual, a través de propostes artístiques i sessions de treball.

En el programa també destaquen aquelles sessions en les quals es vol arribar a nous públics. Per exemple, opcions com les Sessions Vermuts o el MiniREC situen el festival com una proposta per a tota la família. Altres punts forts de la minuta cultural d’enguany -elconcurs engegaR de peces curtes i elaborades en 48 hores, les sessions dedicades als autors de Tarragona, els concerts delRECLanuí i la inauguració i cloenda del festival- conformen una proposta amb un clar valor social i de ciutat, que vol tractar temes d’actualitat de manera profunda a partir de pel·lícules potents. Tot plegat, unit a l’entrada dels antics jurats joves, que enguany participen dissenyant part de la programació, conforma un esdeveniment més ciutadà i de referència.

D’aquesta manera, la programació d’enguany conjuga la voluntat d’adaptar-se i parlar a la realitat econòmica i social, però sense perdre l’esperit d’espais de descoberta dels títols que seran notícia. La programació que té en compte diferents gustos i horaris, i que enguany creix en nombre d’escenaris i es duu a terme en diferents espais de Tarragona, com l’Auditori CaixaForum, l’Antiga Audiència, l’Espai Turisme, el Teatret del Serrallo o la Sala Zero, entre altres.

El menú cinematogràfic d’aquest 2017 permet gaudir de pel·lícules d’estrena i de llargmetratges que destaquen per la seva qualitat, els temes que tracten i la manera de tractar-los. Enguany, les propostes que es podran veure en els diferents escenaris del Festival REC provenen d’Argentina, Espanya, Brasil, Alemanya, Xile, Rússia, França, Colòmbia, Austràlia, Israel, Polònia i Estats Units, i ofereixen la visió única dels seus creadors.

Pel·lícules a concurs

La proposta del festival es manté fidel a les òperes primes, les primeres pel·lícules més valentes i arriscades de directors d’arreu del món que, com cada any, troben en el Festival REC un primer aparador on mostrar les seves produccions, el que certifica aquest esdeveniment com el punt de sortida de moltes noves veus del panorama cinematogràfic actual.

Enguany, la proposta de llargmetratges que entren a concurs compta amb 11 pel·lícules, 4 de les quals són estrena absoluta a l’Estat Español. ‘SEVERINA’ (6 desembre, 22h), que duu el regust de Borges, Cortazar i l’amor per la literatura a la pell; ‘CLUB EUROPA’ (7 desembre, 20h), és un mirall que posa el vell continent davant les seves contradiccions; la desconcertant ‘THE STARRY SKY ABOVE ME’ (7 desembre, 22h) que qüestiona la visió que tenen sobre nosaltres els nostres éssers estimats i, finalment, ’MANIFIESTO’ (8 desembre, 18.15h), una proposta en la qual el públic tarragoní podrà gaudir, en exclusiva, de la incommensurable Cate Blanchet interpretant 13 papers diferents en una pel·lícula que canvia en cada seqüència.

La resta de films a concurs serà la primera vegada que es puguin veure a Catalunya. Així, el llistat de candidates a endur-se els premis del festival són ‘TESNOTA (DEMASIADO CERCA)’ (5 desembre, 18h), ‘ADIÓS ENTUSIASMO’ (6 desembre, 18h), ‘MATAR A JESÚS’ (6 desembre, 20h), ‘LOS PERROS’ (7 desembre, 18h) , ‘LES GARÇONS SAUVAGES / THE WILD BOYS’ (8 desembre, 16h), ‘MUCHOS HIJOS, UN MONO Y UN CASTILLO’ (8 desembre, 20h), ‘LE SEMEUR (LA MUJER QUE SABÍA LEER)’ ( 8 desembre, 22h / 9 desembre, 12 h al Teatret del Serrallo).  Aquests són els debuts més destacats de la temporada i serà la primera vegada que es puguin veure a Catalunya. El conjunt ve acompanyat de guardons als principals festivals, com Cannes, San Sebastian, BAFICI o Karlovy Vary, i representa un ampli ventall d’estils, temàtiques i reinterpretacions de la realitat a partir del punt de vista dels creadors contemporanis.

Segueix el cicle WOMEN ON FIRE

A banda d’aquest conjunt de propostes, el programa d’enguany del Festival REC 2017 també s’eixampla per oferir més noves produccions que s’inclouen dins del cicle WOMEN ON FIRE, que agrupa primeres pel·lícules de realitzadores que destaquen per la seva qualitat.

Enguany, a més a més de les propostes prèvies que s’han pogut veure durant aquest mes de novembre a l’Auditori CaixaForum -i les que queden pendents encara com ‘CHABELA’ (23 novembre) i ‘L’ESTIU DE LA SANGALIÉ’ (30 novembre)- durant els dies de festival també es podrà gaudir de fins a sis propostes noves, 4 de les quals participen a concurs.

Entre les que opten a premi i que es projectaran durant els dies del festival a l’Antiga Audiència cal tornar a destacar ‘‘MATAR A JESÚS’, ‘LOS PERROS’,  ‘CLUB EUROPA’ i ‘‘LE SEMEUR (LA MUJER QUE SABÍA LEER)’, que mostren amb força que una pel·lícula dirigida per una dona no vol dir exclusivament ‘temàtiques sobre dones’, i poden anar més enllà tractant multitud de temàtiques.

A més, a més, fora de concurs es presentaran dues pel·lícules més, ‘PEOPLE THAT ARE NOT ME’ (5 de desembre, 20h) i ‘THE LURE’ (8 de desembre, 24h), que han brillat durant la temporada de festivals i prometen no deixar a ningú indiferent.

Acte inaugural – MY FIRST TIME – Pere Portabella

La inauguració oficial del REC es durà a terme el dimarts 5 de desembre, a les 22 hores a l’Antiga Audiència, amb la projecció de ‘NO COMPTEU AMB ELS DITS’, un migmetratge experimental del director català Pere Portabella, que data de l’any 1967 i que compta amb un guió elaborat per Joan Brossa. Enguany se celebra el 50 aniversari d’aquest migmetratge i el Festival REC li ret homenatge amb la seva projecció per estrenar l’edició d’aquest 2017.

A més a més, durant els dies 5 i 6 de desembre es projectaran les pel·lícules ‘INFORME GENERAL’ (Auditori CaixaForum, 18h) i‘INFORME GENERAL II’ (Antiga Audiència,  16h), dues propostes de Portabella que retraten la transició democràtica, les primeres mobilitzacions ciutadanes i la seva evolució amb el pas dels anys, fins a finalitzar amb el col·lapse econòmic de 2008 i les protestes del 15M. Aquestes dues pel·lícules, juntament amb la projecció de ‘HISTERIA DE ESPAÑA’ (9 de desembre, 18.15h), una proposta coordinada per Kikol Grau, acaba configurant un estranyíssim tríptic que pot ajudar a reflexionar sobre les circumstàncies polítiques i socials que configuren l’actualitat.

Acte de cloenda – ‘LUCKY’

La cloenda del festival es durà a terme el dissabte 9 de desembre, a les 22 hores. L’Antiga Audiència de Tarragona acollirà l’entrega de guardons a les pel·lícules premiades.

A més a més, la projecció del film ‘LUCKY’, de John Carry Lynch, una pel·lícula que s’estrena de manera oficial a Catalunya i que compta amb la participació de Harry Dean Stanton, un dels actors fetitxe de directors com David Lynch.

Presència d’actors i directors convidats

Com en altres edicions, el Festival REC d’enguany també suposa l’oportunitat de conèixer de primera mà i intercanviar impressions amb alguns dels actors i directors dels llargmetratges que es projectaran.

En aquest sentit, l’edició d’enguany compta poder acollir a Pere Portabella (director de ‘NO COMPTEU AMB ELS DITS’, INFORME GENERAL’ i ‘INFORME GENERAL II’); Gustavo Salmerón (director a ‘MUCHOS HIJOS, UN MONO Y UN CASTILLO’); Ilan Klipper(director de ‘THE STARRY SKY ABOVE ME’); Franziska Hoenisch (directora de ‘CLUB EUROPA’); Xavier Henry-Rashid de ‘PEOPLE THAT ARE NOT ME; ’Laura Mora (directora de ‘MATAR A JESÚS’); Vladimir Durán (director de ‘ADIÓS ENTUSIASMO’) i Anaël Snoek (actriu a ‘LES GARÇONS SAUVAGES / THE WILD BOYS ‘).

El Festival REC 2017 també es viurà al Serrallo

Enguany, les projeccions del Festival REC s’acosten arran de Mar. El Teatret del Serrallo acollirà les Sessions Vermut, cites pensades per gaudir juntament amb una de les tradicions típicament tarragonina com és el vermut. L’entrada a aquest esdeveniment inclourà la pel·lícula i el vermut.

La primera de les sessions de presentació del cicle es durà a terme el pròxim diumenge, 3 de desembre, quan els espectadors podran gaudir del llargmetratge ‘ESTIU 1993’, juntament amb la seva directora, Carla Simón, que es desplaçarà a Tarragona per a conversar sobre la pel·lícula juntament amb els espectadors.

Les pròximes sessions al Teatret del Serrallo inclouran les pel·lícules ‘ANCHOR & HOPE / TERRA FERMA’ (dimecres 6 de desembre) de Carles Marqués-Marcet (’10.000 KM’), ‘RARA’ (divendres 8 de desembre), ‘LE SEMEUR (LA MUJER QUE SABÍA LEER’ (dissabte 9 de desembre) i ‘CHAVELA’ (diumenge 10 de desembre). Totes les sessions començaran a les 12 del migdia.

Enguany el cicle d’activitats encarades al públic familiar pren el nom de MiniREC

Projecció de films escollits expressament per a fer les delícies per a tota la família. Aquesta és la proposta que planteja el cicle d’activitats MiniREC, que certifica l’estreta col·laboració del Festival REC amb el Minipop. Enguany, el MiniREC ha seleccionat pel·lícules que compten amb una proposa artística i de qualitat que captivaran a tots.

En aquesta línia, els llargmetratges que s’oferiran a les instal·lacions de l’Antiga Audiència dins de MiniREC seran diversos. El públic podrà gaudir de la darrera proposta de Michel Gondry, ‘MICROBE ET GASOIL’ (dimecres 5 de desembre a les 12 hores); la pel·lícula‘ESTIU 1993’, de Carla Simón (dimecres 6 de desembre a les 16 hores); ‘LA VIDA LLIURE’, de Marc Recha (dijous 7 de desembre a les 12 hores).

Finalment, de cara al diumenge 10 de desembre a les 16 hores, el MiniREC projectarà el llargmetratge ‘EL MALVADO ZORRO FEROZ’, de Benjamin Renner i Patrick Imbert, que ha estat preseleccionada als Oscar com a Millor Pel·lícula d’Animació i guanyadora de l’edició present dels Cèsar en la mateixa categoria.

Per últim, destacar que el MiniREC d’enguany també inclou diversos tallers que es duran a terme durant les projeccions de pel·lícules destinades a públic adult, de manera que els més petits tindran una alternativa d’oci al voltant de la cultura al mateix temps que els grans gaudeixen de les propostes del festival. Aquest acte es duu a terme amb la col·laboració de Tecletes.

Patrocinadors i col·laboradors

El Festival REC 2017 es duu a terme gràcies a les aportacions dels patrocinadors que han ajudat a fer possible el Festival REC 2017, com l’Ajuntament de Tarragona, la Generalitat de Catalunya, el CaixaForum, la Diputació de Tarragona, Accion Cultural Española, Palau Firal i de Congressos de Tarragona, Consell Comarcal del Tarragonès, Servei de Desenvolupament Empresarial ICEC, Catalan Films, URV, així com el projecte europeu WRAP!.

A més a més, també compta amb la col·laboració del Tecletes, el Teatret del Serrallo, la Casa Joan Miret, la Sala Zero i l’Associació Catalana de Crítics i Escriptors Cinematogràfics (ACCEC).

El REC presenta la programació de les Sessions Vermut i el MiniREC

El festival oferirà el pròxim 3 de desembre la sessió vermut de presentació del cicle de pel·lícules amb la projecció de ESTIU 1993, juntament amb la seva directora, Carla Simón

Enguany, les activitats encarades a públic familiar prenen el nom de MiniREC

El Festival REC 2017 també es viurà al Serrallo

Aquesta edició, les projeccions del Festival REC s’acosten arran de mar. El Teatret del Serrallo acollirà les Sessions Vermut, cites que es duran a terme durant els dies festius en un emplaçament preparat per acollir projeccions cinematogràfiques, pensades per gaudir juntament amb una de les tradicions típicament tarragonina com és el vermut. L’entrada a aquest esdeveniment inclourà la pel·lícula i el vermut.

La primera de les sessions de presentació del cicle es durà a terme el pròxim diumenge, 3 de desembre, quan els espectadors podran gaudir del llargmetratge ESTIU 1993, amb la presència de la seva directora, Carla Simón, que es desplaçarà a Tarragona per a conversar sobre la pel·lícula juntament amb els espectadors.

Les pròximes sessions al Teatret del Serrallo inclouran les pel·lícules ANCHOR & HOPE / TERRA FERMA (dimecres 6 de desembre) de Carles Marqués-Marcet (’10.000 KM’), RARA (divendres 8 de desembre), LE SEMEUR (LA MUJER QUE SABÍA LEER) (dissabte 9 de desembre) i CHAVELA (diumenge 10 de desembre). Totes les sessions començaran a les 12 del migdia.

Enguany el cicle d’activitats encarades al públic familiar pren el nom de MiniREC

Projecció de films escollits expressament per a fer les delícies per a tota la família. Aquesta és la proposta que planteja el cicle d’activitats MiniREC, que certifica l’estreta col·laboració del Festival REC amb el Minipop.  Enguany, el MiniREC ha seleccionat pel·lícules adreçades no sols als infants i que compten amb una proposa artística i de qualitat que captivaran a tots.

En aquesta línia, els llargmetratges que s’oferiran a les instal·lacions de l’Antiga Audiència dins de MiniREC seran diversos. El públic podrà gaudir de la darrera proposta de Michel Gondry, MICROBE ET GASOIL (dimecres 6 de desembre a les 12 hores); la pel·lícula ESTIU 1993, de Carla Simón (dimecres 6 de desembre a les 16 hores); LA VIDA LLIURE, de Marc Recha (dijous 7 de desembre a les 12 hores).

Finalment, de cara al diumenge 10 de desembre a les 16 hores, el MiniREC projectarà el llargmetratge EL MALVADO ZORRO FEROZ, de Benjamin Renner i Patrick Imbert, que ha estat preseleccionada als Oscar com a Millor Pel·lícula d’Animació i guanyadora de l’edició present dels Cèsar en la mateixa categoria.

Per últim, destacar que el MiniREC d’enguany també inclou diversos tallers que es duran a terme durant les projeccions de pel·lícules destinades a públic adult, de manera que els més petits tindran una alternativa d’oci al voltant de la cultura al mateix temps que els grans gaudeixen de les propostes del festival. Aquest acte es duu a terme amb la col·laboració de Tecletes.

Ja a la venda les entrades anticipades a preus especials pel Festival REC 2017

Els abonaments estaran disponibles del 31 d’octubre al 10 de novembre, i es podran adquirir als punts habituals de venda anticipada

A partir del dimarts 31 d’octubre es podran adquirir les entrades anticipades per al REC 2017, que se celebrarà del 4 al 10 de desembre a Tarragona. Els abonaments en oferta es podran trobar a Shiva Music (c/Cos del Bou, 15), El Lloro (c/Governador González, 18) i al Cafè Restaurant la Cantonada (c/Fortuny, 23).

Fins el 10 de novembre, els abonaments es podran comprar a preus especials: el de 3 pel·lícules tindrà un preu de 12€, el de 5, de 18€  i el de 8 pel·lícules costarà 25€.

A partir de l’11 de novembre, es podran adquirir abonaments de 5 pel·lícules al preu de 25€.

Durant el festival, les entrades individuals tindran un preu de 6 € (5€ presentant el Carnet Jove o del Club TR3SC). D’altra banda, l’entrada de la sessió familiar tindrà un preu de 6€ per un adult i un nen.

Les entrades per al Festival també es podran adquirir via online a la web d’Atrapalo (www.atrapalo.com) o a les mateixes taquilles el dia de les projeccions mitja hora abans de l’inici de la pel·lícula

El Festival REC oferirà al novembre un programa previ centrat en dones directores

El REC 2017 ja té imatge, dissenyada pels tarragonins Àngela Balcells i Pablo Carpal, guanyadors del concurs de disseny promogut pel festival

Cartell guanyador del concurs d’imatge REC 2017

Avui s’ha presentat a Tarragona la nova imatge del REC Festival Internacional de Cinema, que tindrà lloc a la ciutat del 4 al 10 de desembre de 2017.

El festival anirà precedit, com ja és habitual, d’un programa previ durant el mes de novembre. Enguany, aquest tast previ al festival sota el títol Women On Fire, estarà centrat en films realitzats per dones directores.

El REC pren la temperatura al panorama cinematogràfic femení tot just 5 anys després de que el programa Girls On Fire presentés a Tarragona les joves directores que començaven a despuntar en aquell moment.

El programa es podrà veure els dies 7, 14, 23 i 30 de novembre a l’Auditori CaixaForum (C/Colom 2), a les 20h de la tarda.

La primera sessió, el dimarts 7, comptarà amb la presència de la directora catalana Elena Martín, que, després de protagonitzar la multipremiada Les amigues de l’Àgata, presentarà la seva òpera prima com a directora, Júlia Ist.

Les altres pel·lícules que es podran veure al programa són Rara (dimarts 14), Chavela (dijous 23) i L’estiu de Sangaile (dijous 30).

>CONSULTA AQUÍ EL PROGRAMA COMPLET DE NOVEMBRE<

 

L’ortiga, protagonista de la imatge del REC 2017

A més del programa previ, el REC ha presentat avui la seva nova imatge, guanyadora del concurs promogut entre els artistes i dissenyadors tarragonins.

Els guanyadors del concurs van resultar Àngela Balcells i Pablo Carpal, i els finalistes van ser Núria Soler i l’equip format per Ariadna González i Marc Solé.

Finalistes-imatge-rec-2017

Cartells finalistes del Concurs d’Imatge REC 2017, dissenyats per Núria Soler (esquerra) i Ariadna González i Marc Solé (dreta).

La imatge de Balcells i Carpal consta d’un cianotip (procés fotoquímic previ a l’aparició de la fotografia) amb la silueta d’una ortiga, planta que, tot i ser considerada una mala herba en moltes ocasions, té gran quantitat de propietats terapèutiques i afavoreix el creixement d’altres plantes al seu voltant. Segons els propis autors, es tracta d’una imatge al·legòrica del festival com a catalitzador cultural al territori.

Un nou espai: la Casa Joan Miret

A més, s’ha presentat la Casa Joan Miret com a nova seu de les Activitats Professionals del Festival REC.

El laboratori de films en postproducció Primer Test i la trobada de professionals One-To-One, activitats que donen cita a diversos agents cinematogràfics internacionals  i a creadors i productors nacionals, passaran a realitzar-se enguany en aquest espai singular, gràcies a la nova col·laboració d’AG Planning amb el Festival REC.

>CONSULTA AQUÍ EL PROGRAMA COMPLET DE NOVEMBRE<

Segueix-nos a les xarxes socials!
Facebook: Rec Tarragona
Twitter: @rectgn
Instagram: @recfestival

 

Obertes les convocatòries del REC 2017

Ja es poden enviar obres per a la competició oficial Opera Prima, la secció Autors de Tarragona i el laboratori per a pel·lícules en postproducció Primer Test

Les seccions Opera Prima i Autors de Tarragona obren la convocatòria per al REC 2017

Així, qui vulgui presentar un llargmetratge a la secció Opera Prima ja pot fer-ho seguint les instruccions indicades a les bases de la convocatòria. La secció competitiva Opera Prima, la principal del festival, està dedicada a primeres obres (i segones en cas que la primera no s’hagi estrenat comercialment) i és una convocatòria internacional.

Pel que fa a la mostra local no competitiva Autors de Tarragona, està adreçada a curtmetratges (i, en casos excepcionals, llargmetratges) realitzats per directors de la província de Tarragona.

El termini d’inscripció per Opera Prima i Autors de Tarragona finalitzarà el proper 15 d’agost.

CONSULTA AQUÍ LES BASES DE LES SECCIONS OPERA PRIMA I AUTORS DE TARRAGONA

La convocatòria de Primer Test, també oberta

Aquells productors i directors que tinguin un llargmetratge en fase de postproducció i vulguin rebre l’assessorament d’agents internacionals també poden participar a la convocatòria Primer Test, el laboratori del REC.

En aquesta secció, que forma part de les activitats professionals del Festival REC, es mostrarà un primer tall de les pel·lícules a porta tancada davant d’una sèrie d’experts internacionals (agents de vendes, distribuïdors, programadors, etc.) que oferiran als directors i productors el seu assessorament per afavorir l’entrada de la pel·lícula al mercat internacional.

En els darrers anys han passat per Primer Test pel·lícules com Júlia Ist (Biznaga de Plata al Festival de Málaga), Game Over (Karlovy Vary, Festival de Málaga, Premi Gaudí al Millor Documental) o La muerte en la Alcarria (Visions du Réel).

Els projectes en postproducció es podran presentar a la convocatòria fins el 8 de setembre.

CONSULTA AQUÍ LES BASES DE LA SECCIÓ PRIMER TEST

EL FESTIVAL REC CONVOCA EL CONCURS DE DISSENY D’IMATGE PER A LA SEVA 17a EDICIÓ

 

El REC 2017 se celebrarà del 4 al 10 de desembre i torna a impulsar el talent local amb un concurs per al disseny de la seva imatge, adreçat a creadors de la província

El REC Festival Internacional de Cinema de Tarragona torna a convocar, per tercer any consecutiu, un concurs per al disseny de la imatge del festival. El concurs té com a objectiu donar un pas més en el suport i la reivindicació del talent local, seguint amb la línia del festival.

Els creadors de la província de Tarragona podran presentar un esborrany de la seva proposta fins al dia 30 de juny del 2017. D’entre les propostes presentades, es triaran 3 finalistes: dues mitjançant votació popular a la pàgina web (www.festivalrec.com) i una seleccionada per l’equip del festival.

Els finalistes rebran una compensació de 300 euros per elaborar una proposta final. D’entre les tres propostes es triarà el guanyador del concurs, que serà l’encarregat de dissenyar totes les aplicacions de la imatge del Festival REC 2017, i rebrà una compensació econòmica de 2000 euros.

La primera edició del concurs es va realitzar per celebrar el 15è aniversari del Festival, però vist l’èxit de convocatòria entre els creadors del territori, el REC ha decidit mantenir oberta la possibilitat de participar de la creació de la seva presència gràfica, un dels signes d’identitat del festival de cinema.

> Bases del concurs: http://www.festivalrec.com/concurs-dimatge-rec-2017/

> Més informació a les xarxes del REC: Facebook (REC Tarragona) i Twitter (@RECtgn). 

 

 

El REC, preparat pels reptes del futur

Més de 4000 espectadors han passat pel Festival REC 2016 als diversos espais.

Uns 40 convidats internacionals, nacionals i locals han vingut a participar en el Festival REC enguany.

Després d’una setmana intensa amb el millor cinema de directors novells, el REC Festival Internacional de Cinema de Tarragona tanca la seva XVI edició. Han estat 7 dies d’activitats diverses non-stop. 11 han estat les pel·lícules a concurs, tot i que s’han projectat un total de 25 films diferents durant aquesta setmana del festival.

El REC, a més, ha fet tasca de divulgació amb xerrades, conferències i tallers a la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona o al Caixaforum; i amb la iniciativa Mira’m ha apropat el cinema a alumnes de secundària. Els professionals del sector també han tingut un programa complet amb el Primer Test, les trobades One to one i la Jornada Professional sobre Transmèdia.

Més de 4000 espectadors al REC 2016
Un cop més, el Festival REC ha portat a Tarragona els millors debuts de l’any i el públic ha respost. Més de 4000 espectadors han passat pel Festival REC 2016, amb una mitjana de més de 100 persones per sessió; han estat dies d’un gran ambient a l’Antiga Audiència i als diversos espais del REC.

El principal repte del REC era iniciar amb èxit els projectes europeus en què es troba immers (“Across the line” amb Creative Europe, i Joves davant del canvi climàtic amb Erasmus+), i acollir part dels seus socis, tot això mantenint el seu gran criteri de selecció i bon tracte al seu públic. Segons Xavier G. Puerto, director del Festival, s’ha assolit aquests reptes: “El REC ha mostrat, un cop més, que Tarragona també és cinema, i realitzant amb èxit la primera fase d’aquests projectes, el REC es configura com a generador de continguts culturals, liderant projectes europeus, projectant cap a l’exterior la marca Tarragona”.

El REC al territori
Enguany el REC també s’ha expandit a l’àmbit territorial. El festival ha viatjat a diverses poblacions per mostrar un tast del millor cinema projectant pel·lícules guanyadores d’últimes edicions del REC. A la setmana prèvia al festival, el REC ha fet passis a Vilanova i la Geltrú, Valls i Altafulla. Amb aquesta iniciativa de projeccions prèvies, el REC cerca la complicitat del territori una activitat que podria anar creixent els pròxims anys.

La proposta de Finlàndia per als Oscar, Premi a la Millor Opera Prima al Festival REC

La pel·lícula El día más feliz en la vida de Olli Mäki s’ha coronat com a Millor Opera Prima del REC Festival Internacional de Cinema de Tarragona. El Jurat Internacional també ha decidit atorgar una menció especial l’espanyola María (y los demás) de Nely Reguera. 

El Premi del Públic ha estat per La Mano Invisible amb una puntuació que fregava la matrícula d’honor. El Premi del Jurat de la Crítica ha estat compartit, ex aequo, entre María (y los demás) i Ma vie de courgette. I per la seva banda, el Jurat Jove coincideix amb el del públic i ha atorgat el premi a La Mano Invisible.

El REC Festival Internacional de Cinema de Tarragona ha posat (quasi) punt final a la seva XVI edició amb la cloenda celebrada a l’Antiga Audiència aquest dilluns a la nit. Els tres jurats han estat en la difícil situació d’haver d’escollir entre les 11 òperes primes que anaven a concurs enguany.

Olli Mäki enamora el jurat “Per la soltesa amb què modela la matèria per construir el seu relat servint-se d’un tractament visual audaç, amb amor pel seu personatge, notablement interpretat per Jarkko Lahti” ha guanyat la proposta de Finlàndia per als Oscar, El día más feliz en la vida de Olli Mäki del director Juho Kuosmanen.

Per l’altra banda, María (y los demás) ha rebut la menció especial del Jurat Internacional, que troba que “aquesta òpera prima de la directora Nely Reguera és una necessària aportació a la recuperació de la dignitat d’un cinema espanyol de gran públic”.

María (y los demás) molt aplaudida al REC 2016 A banda d’emportar-se la menció especial del Jurat Internacional, María (y los demás) també s’ha fet amb el Premi del Jurat de la Crítica, ex aequo, “pel seu magnífic retrat d’una dona, esplèndidament interpretada per Bárbara Lennie, en una etapa fonamental de la seva vida”.

Aquest Premi del Jurat de la Crítica ha estat compartit, ex aequo, amb la candidata suïssa als Oscar, Ma vie de courgette de Claude Barras, “per apropar-se al món adult des de l’animació tradicional”.

La mano invisible doblement premiada La mano invisible del director David Macián s’ha fet amb el Premi del Jurat Jove per la seva “crítica a la societat actual, per la seva posada en escena arriscada i fascinant i, per com està plantejat com un projecte col·laboratiu”. L’actor tarragoní Edu Ferrés, format en grups i escoles de teatre de Tarragona, és part de l’equip de la pel·lícula espanyola que ens convida a la reflexió sobre el món laboral en l’actualitat.

La menció especial del Jurat Jove, per l’altra banda, se l’ha endut La última tierra de Pablo Lamar per la seva manera de “transmetre sensacions a l’espectador i transportar-lo als diferents elements de la terra, explicant una història senzilla, d’amor i mort, i sobretot, de tendresa humana”.

La mano invisible ha estat doblement premiada. A banda del Premi del Jurat Jove, el públic del Festival REC també ha dotat aquesta pel·lícula amb el prestigiós Premi del Públic, a més amb una puntuació que fregava la perfecció. El film de David Macián forma part del programa europeu Across the Line liderat pel Festival REC des de Tarragona.

La sessió familiar obrirà l’últim dia del festival REC El Festival REC, però, no acaba aquí. Dimarts arranca l’últim dia amb una sessió pels més petits. En col·laboració amb Minipop, arriba la tradicional sessió familiar del REC amb la premiada animació Ma vie de courgette. La proposta de Suïssa per als Oscar es podrà veure a l’Antiga Audiència dimarts 6 a les 12 h (6€ 1 adult + 1 nen).

Pels que no han arribat a temps de veure les pel·lícules guanyadores d’aquesta XVI edició del REC, tenen una altra oportunitat dimarts a la tarda. A les 18 h es projectarà  a l’Antiga Audiència El Premi del Jurat Internacional, El día más feliz en la vida de Olli Mäki i a les 20 h veurem el Premi del Públic, La mano invisible. Per l’altra banda, a les 22 h, hi haurà projecció sorpresa a l’Antiga Audiència per, així, posar punt final al REC 2016.

Jurat Internacional Guanyadora: El día más feliz en la vida de Olli Mäki de Juho Kuosmanen Menció especial: María (y los demás) de Nely Reguera

Jurat de la Crítica ACCEC Guanyadora EX AEQUO: María (y los demás) de Nely Reguera || Ma vie de courgette de Claude Barras

Jurat Jove Guanyadora: La mano invisible de David Macián Menció especial: La última tierra de Pablo Lamar

Premi del Públic La mano invisible de David Macián

Traca final al REC

Tan sols queden dos dies de REC, la penúltima jornada del festival arriba amb una altra sessió de cinema per alumnes d’institut, tres projeccions especials, la cloenda i l’esperada Nit Bizzara.

A la nit del dilluns sabrem quines pel·lícules són les millors òperes primes d’aquesta XVI edició del Festival Internacional de Cinema de Tarragona, segons   els jurats i el públic del REC. Serà a la cloenda de dilluns a la nit.

 S’acaba l’espera, dilluns a la nit, per fi, sabrem quines pel·lícules es faran amb els premis dels tres jurats del festival REC 2016 i el Premi del Públic. L’Antiga Audiència serà l’escenari de la cloenda, que se celebra a les 22 h abans de l’última projecció del dia, La reconquista de Jonás Trueba.

Però abans d’arribar a la nit, el dilluns comença amb una altra sessió de MIRA’M pels alumnes d’institut al CaixaForum. Es projectarà el documental No t’aturis de la directora Aïda Torrent, que narra la història sobre uns joves amb diverses problemàtiques que s’enfronten a la Selectivitat. Després de la projecció, s’obre el debat amb la directora del documental i del seu productor Albert Baquero.

A les 18 h a l’Antiga Audiència, comencen les projeccions especials fora de concurs. Per una banda, veurem Mimoses (guanyadora de la Semaine de la Critique du Festival de Cannes), d’Oliver Laxe, un film de gran bellesa que ens porta pels camins geogràfics de la fe per les muntanyes de l’Àtlas. Ens acompanyarà el productor de la pel·lícula, Felipe Lage, que forma part del Jurat Internacional d’aquesta edició.

Per l’altra banda, el públic del REC podrà veure l’obra més recent del director de culte Ado Arrieta, protagonista de la secció “My First Time Cult” d’enguany, que torna a dirigir després de 25 anys d’absència. A les 20 h s’estrena a Catalunya el seu film Belle dormant (2016), que revisa el clàssic de La bella dorment; un plaer per als ulls i l’ànima de cada amant del cinema.

A les 22 h l’Antiga Audiència s’omplirà pel lliurament dels premis del Jurat Internacional, el Jurat de la Crítica i el Jurat Jove i, també, per conèixer el Premi del Públic. Tot seguit es projectarà La reconquista de Jonás Trueba, que explica la història d’una parella que es retroba després de quinze anys, i que ens ofereix una mirada enrere des de la vida adulta, amb nostàlgia però sense recança. A la projecció ens acompanyà Javier Lafuente, productor de La reconquista.

Però el dia no s’acaba aquí. A la mitjanit arriba l’esperada Nit Bizarra, que torna amb el seu vessant més trash i rocker a la Sala Zero. L’HOMBRE LOBO INTERNACIONAL, és qui engega la festa més memorable del festival REC. Amb el seu show salvatge omplirà l’escenari amb el seu Trash Blues, Psychobilly i Rock&Roll. Tot seguit estarem amb els vinils del Tony Lyon, que ha passat per festivals de música de referència. Per últim, DJ Machete s’encarrega de tancar la Nit Bizarra amb la pista de la Sala Zero plena a vessar.

El Festival Internacional de Cinema de Tarragona REC tancarà les seves portes dimarts amb quatre projeccions més a l’Antiga Audiència.

Podeu consultar la programació completa del REC a la pàgina web del festival: www.festivalrec.com.

Tres propostes per als Oscar al REC el diumenge

La guanyadora de l’Oscar a Millor Pel·lícula de parla no anglesa 2016, “Son of Saul”, es va projectar al REC15. Aquest diumenge es veurà un total de tres propostes per als Oscar en mans del REC.

Les candidates per als Oscar de Finlàndia, Geòrgia i Suïssa estaran el diumenge al Festival Internacional de Cinema de Tarragona REC.

Després d’un dissabte intens amb més de 15 hores seguides d’activitats diverses com ara les trobades professionals, projeccions de les millors operes prima i RECLaNuí, arriba el diumenge amb molta força. Entre les projeccions a l’Antiga Audiència hi haurà tres propostes per als Oscar. El públic tarragoní podrà gaudir de les candidates de Finlàndia, Geòrgia i Suïssa per la Millor Pel·lícula de Parla no Anglesa.

Cinc operes prima a l’Antiga Audiència el diumenge
Pels que no van arribar a temps de veure María (y los demás), dissabte tenen una altra oportunitat amb la sessió vermut a l’Antiga Audiència a les 12 h. Abans d’anar a fer el vermut riurem una estona de nosaltres mateixos amb aquesta comèdia amarga de la directora Nely Reguera, en què l’actriu Bárbara Lennie, de Magical Girl (REC 2014), ens regala un cop més una interpretació excepcional.

A la tarda viatgem cap a La Última Tierra (16 h) en mans del director Pablo Lamar amb el film que es va fer amb el Premi del Jurat al festival de Rotterdam i que és estrena a Espanya en aquesta XVI edició del REC. La pel·lícula és una d’aquelles petites joies amagades amb què el REC gratifica els espectadors més exigents; una experiència minimalista i impressionista, on la llum és un personatge. Amb La Última Tierra s’estrena Paraguai en el Festival REC.

Per l’altra banda, s’estrena a Catalunya House of Others (18 h) de la directora Rusudan Glurjidze. La proposta de Geòrgia per als Oscar explica la història dels supervivents de la guerra de Geòrgia que han d’ocupar a la casa dels vençuts, on no podran escapar-se dels fantasmes del conflicte. La pel·lícula forma part del programa europeu Across The Line, que es lidera des del REC a Tarragona.

Una altra opció per als Oscar és l’animació suïssa Ma Vie De Courgette (20 h), nominada als Premis Lux i també Premi del Públic a San Sebastián. El film és una delícia animada que no defuig temàtiques difícils, tractades amb tendresa, i que es pot gaudir tinguis l’edat que tinguis.

Pels que va perdre la sessió vermut del dissabte, en què es va projectar l’opció de Finlàndia a l’Oscar a Millor pel·lícula de parla no anglesa, El día más feliz en la vida de Olli Mäki, la podran veure diumenge a les 22 h a l’Antiga Audiència.

Entrades i abonaments
Les entrades per les pel·lícules es poden comprar per Atrápalo o en taquilla mitja hora abans de cada projecció. Els abonaments pel festival es poden adquirir al Cafè La Cantonada, El Lloro i al Shiva Music.

Podeu consultar la programació completa del REC a la pàgina web del festival: www.festivalrec.com.

Subscriu-te al newsletter

Segueix-nos al Facebook