La cerimònia inaugural del Festival REC comptarà amb l’estrena a Catalunya, just abans de l’arribada a sales comercials, la nova pel·lícula de Paula Ortiz, TERESA, que arribarà a Tarragona just després de ser presentada a la Seminici de Valladolid i que compta amb les interpretacions de Blanca Portillo, Asier Etxeandia i Greta Fernández.

Teresa de Jesús, santa en rebel·lia, espera que arribi un inquisidor del qual dependrà consagrar-se com a icona del misticisme o cremar a la foguera. Paula Ortiz adapta una peça dramàtica de Juan Mayorga, La lengua en pedazos — Premi Príncep d’Astúries 2022 i basada al seu torn en El libro de la vida, de Teresa de Jesús—, i la converteix en un viatge sensorial per les experiències de la gran mística espanyola que, a contracorrent, va reformar l’ordre carmelita i va fundar convents mentre aixecava una obra única a la literatura universal. 

Blanca Portillo i Asier Etxeandía protagonitzen aquest biopic atípic, que obre un diàleg entre tradició i modernitat a través del combat dialèctic d’una de les ments més brillants de la cultura espanyola contra un inquisidor sagaç.

La pel·lícula és un pas més en la carrera d’Ortiz, que ja es va consagrar amb produccions com La Novia (2015), basada en el text de Bodas de Sangre de Frederico Garcia Lorca, i que va significar la Cloenda del REC2015. Amb TERESA, la directora confirma la voluntat de recuperar una figura femenina amb moltes arestes.

El llargmetratge brinda al públic l’ocasió de gaudir d’un film que convida a pensar i a trobar arguments d’entesa en els nostres oponents, al mateix temps que ens ofereix un retrat d’una figura femenina que es va qüestionar tots els plantejaments i creences  i que, encara avui dia, és una figura amb moltes arestes, no sempre desxifrades. 

El públic del Festival REC podrà gaudir d’aquest film en preestrena el dimecres 22 de novembre dins l’acte d’inauguració del Festival, al Teatre Metropol.