El Festival de Cinema Internacional de Tarragona celebra enguany l’edició XXIII del 22 al 26 de novembre, amb una desena de produccions que mostren el millor talent emergent internacional a través de la secció oficial a competició Opera Prima. Enguany hi ha deu pel·lícules a concurs, la majoria de les quals són estrena a Catalunya i l’Estat espanyol.

En l’edició de 2023, el REC concentra cinc dies d’intensíssima activitat cinematogràfica i descoberta de nous talents d’arreu del món a Tarragona, amb el Teatre Metropol, el Teatre Tarragona i el Teatret del Serrallo com a espais centrals d’una cita amb la cultura que, com en edicions anteriors, durà a la ciutat les millors òperes primes internacions, cinema emergent i projeccions especials que ens conviden a somniar.

El REC Festival Internacional de Cinema de Tarragona compta un any més i des dels seus inicis amb el compromís institucional de l’Ajuntament de Tarragona. La consellera de Cultura, Sandra Ramos, i el director artístic del festival, Javier García Puerto; han donat el detall d’aquesta nova edició aquest matí en roda de premsa.

Sandra Ramos ha expressat “la satisfacció per part de l’Ajuntament de comptar amb una nova edició del REC, un Festival que s’emmarca dins la filosofia del consistori d’apostar fermament i donar un impuls al cinema de qualitat”.

Per la seva banda, Javier García Puerto ha fet repàs “als més de vint anys de trajectòria del REC centrat en la nova creació, tant nacional com internacional apropant al públic tarragoní propostes allunyades de les més comercials”. D’aquesta 23a edició, el director artístic del Festival ha explicat “com les obres cinematogràfiques que presenta el REC ens apropen a totes bandes del món. Els films d’avui parlen del cinema del futur”.

Secció Internacional Opera Prima: Pel·lícules a concurs

El Festival REC presenta amb una programació internacional plena de nou talent, novetats i estrenes que seduiran al públic amb grans títols. Les propostes d’enguany proposen un fresc de les noves veus del cinema internacional i recullen primeres pel·lícules de creadors que optaran als guardons del Jurat Internacional, de Cineclubs, Jurat Jove i el Premi del Públic, que es faran públics el dia 26 de novembre.

Amb temàtiques que tracen el mapa d’afectes i relacions arreu del planeta, la programació de la secció Opera Prima del Festival REC 2023 aposta per llargmetratges inèdits d’estrena d’arreu del món que configuren un mostra completa del talent emergent, que mira i reflexiona sobre el món que ens envolta amb una mirada única.

La programació a concurs recull films de cinematografies tan diverses com Sudan, Lituània o Taiwan, que han recollit l’admiració de públic a festivals de referència com Sundance, Cannes o Venezia.

En aquest sentit, els espectadors podran gaudir films com HEROICO, una proposta trepidant que arriba de Mèxic i que ens parla dels sistemes jeràrquics –i humiliants– de les escoles militars i GOODBYE JULIA, un film amb retrats femenins emmarcats en la realitat de Sudan per a parlar-nos de grans temes que no tenen fi ni època; la culpa, les revelacions, la injustícia, el pes del patriarcat i l’origen dels conflictes.

Dins del marc de la secció Opera Prima, també es presenta THE SWEET EAST, una de les sensacions de la Quinzena de Cineastes de Cannes, que serà de segur una pel·lícula indie de culte, i que proposa un viatge físic i emocional a través dels Estats Units a través dels ulls d’una jove de setze anys. La pel·lícula es podria definir com l’Alícia en el País de les Meravelles trash i serà, de segur, la pel·lícula de culte d’aquest any.

De Lituània arriba una de les propostes del REC 2023 que no deixarà a ningú indiferent, com és SLOW, que tracta amb sensibilitat i sensitivitat, un vincle de parella que traspassa tots els límits. Precisament, les relacions personals dutes al límit són també el timó de LOVE IS A GUN, un film de gàngsters que arriba de Taiwan amb una estètica embriagadora i una proposta volgudament cool que va alçar-se amb el Premi a Millor Opera Prima a Venèzia.

Les vides sense rumb —i la manera de trobar-lo quan tot sembla perdut— són el fil conductor de LE RAVISSEMENT, una proposta que arriba de França amb la intenció de descol·locar al públic i fer-los replantejar moltes coses. Del país gal, també prové el llargmetratge AMA GLORIA, que ens dibuixa una preciosa relació d’afecte entre una nena i la seva mainadera i que aporta llum i escalfor en els vespres freds de finals de tardor.

Altres experiències que proposa la secció a competició Opera Prima del Festival REC 2023 és la pel·lícula estoniana THE LIMITS OF CONSENT, un film interactiu que compta amb nou diversos finals possibles i que obre la possibilitat als espectadors de “decidir” el futur d’Anna, una protagonista experta en l’art de la manipulació, que serà alhora “manipulada” pel públic.

HOW TO HAVE SEX arriba de Regne Unit després de coronar-se amb les distincions de Millor Pel·lícula al Festival de Cannes (Un Certain Regard) i Millor Direcció Novella a la Seminci de Valladolid i serà una de les més comentades del REC 2023, ja que compta amb imatges lluminoses i una banda sonora perfecta per acompanyar-nos en el viatge, a vegades dolorós, cap a la maduresa i les primeres experiències sexuals. Aquesta és la pel·lícula que robarà el cor als qui, l0any passat, va entusiasmar After sun, un dels èxits del Festival REC 2022.

Per últim, THE (EX)PERIENCE OF LOVE ens duu, des de França i Bèlgica, els efectes de la “Síndrome de l’Amor Passat” i els seus efectes en una parella. Una comèdia, amb l’amor de fons, que ens ajudarà a tancar la selecció d’enguany amb un somriure còmplice.

Projeccions Opera Prima 2023:

– HEROICO – 23 de novembre / 16 h – Teatre Metropol / Estrena a Catalunya.

– GOODBYE JULIA – 23 de novembre / 18 h – Teatre Metropol.

– THE SWEET EAST – 23 de novembre / 20 h – Teatre Metropol  / Estrena a Catalunya.

– SLOW – 23 de novembre / 22 hores – Teatre Metropol.

– LOVE IS A GUN – 24 de novembre / 16 h – Teatre Metropol / Estrena a l’Estat espanyol.

– LE RAVISSEMENT – 24 de novembre / 20 h – Teatre Metropol / Estrena a l’Estat espanyol.

– AMA GLORIA – 25 de novembre, a les 18 h – Teatre Tarragona / Estrena a Catalunya.

– THE LIMITS OF CONSENT – 25 de novembre / 20 h – Teatre Tarragona / Estrena a l’Estat espanyol.

– HOW TO HAVE SEX – 25 de novembre / 22 h – Teatre Tarragona / Estrena a Catalunya.

– THE (EX)PERIENCE OF LOVE – 26 de novembre / h – Teatre Metropol / Estrena a l’Estat espanyol.

Ja podeu adquirir les entrades de les projeccions!