Enguany, el Festival REC avança les dates habituals i es durà a terme del 22 al 26 de novembre amb programació prèvia que arrancarà el pròxim 2 de novembre i finalitzarà amb la gala inaugural del REC, prevista pel dimecres 22

D’entre les projeccions que podran gaudir els espectadors abans del dia 22, destaca la programació de les Sessions Vermut, un clàssic del Festival que combina algunes de les propostes més especials a la sala de projecció amb la tradició de prendre un aperitiu a la terrassa del Teatret del Serrallo. 

Així, els diumenges 5, 12 i 19 de novembre a partir de les 12 hores, es duran a terme les Sessions vermut 2023, que s’inscriuen en la línia de l’expressió de noves veus, la recerca de la creativitat i la ruptura amb el discurs patriarcal i de gènere, a través del retrat de dones creadores que desafien els cànons. 

Les Sessions Vermut són una de les apostes del Festival per avançar al públic algunes de les pel·lícules que compleixen amb línies programàtiques de l’edició d’enguany —prevista del 22 al 26 de novembre— en un amable horari de migdia i en un marc incomparable davant del mar. 

La programació prèvia de les Sessions Vermut d’enguany preveu la projecció de les pel·lícules LA SINGLA (diumenge 5 de novembre a les 12 h), EL SUEÑO DE LA SULTANA (diumenge 12 de novembre a les 12 h) i d’una pel·lícula encara per a descobrir, que es projectarà el 19 de novembre. 

Aquestes són les pel·lícules que es projectaran en les Sessions Vermut prèvies d’enguany: 

5 de novembre – 12 h

LA SINGLA. Dir. Paloma Zapata. Espanya, 2023. 95’ VOE

L’any 1963 s’estrenava una pel·lícula que ha esdevingut mítica, Los Tarantos, tant per la seva nominació a l’Òscar Internacional, com pel seu retrat del flamenc amb els talentosos actors naturals del barri barceloní del Somorrostro. Entre tots aquests elements brillava Antoñita Singla, una adolescent romaní que va emergir entre tots els protagonistes.

Nascuda sorda, va aconseguir la fama internacional a 17 anys, captivant al públic amb les seves actuacions sorprenentment apassionades. “La Singla” es movia literalment al compàs del seu ritme interior, i amb una poderosa mirada i una presència imponent es va fer seu el món del flamenc. Amb tot, al zenit de la fama, va desaparèixer, essent pràcticament oblidada. Mig segle després, una jove emprèn la recerca d’Antonia, per descobrir les arrels de la seva passió.

Combinant imatges d’arxiu, passat i present, i amb una estructura gairebé detectivesca,  aquest és un film que atrapa. Una fascinant exploració de la dansa com a expressió, i la performance com a sentiment profund, que a cavall d’una música i so captivadors (re)descobreix, celebra i preserva el llegat d’una de les millors bailaoras de flamenc de tots els temps.

Amb la presència de la directora de la pel·lícula, Paloma Zapata

12 de novembre – 12 h

EL SUEÑO DE LA SULTANA. Dir. Isabel Herguera. Espanya, 2023. 86’ VOSE

El Sueño de la sultana és un conte feminista indi escrit el 1905 per Rokeya Hussein. Inés és una directora d’animació espanyola de 30 anys que està a Ahmedabad per trencar amb el seu amant indi l’Àmàr. Casualment, entra en una llibreria on descobreix el conte, en el qual es relata una història sobre un país imaginari governat per dones. Fascinada, la Inés s’embarca en un viatge iniciàtic a través de l’Índia a la recerca de les empremtes de l’autora i del País de les Dones.

Amb una àmplia experiència en el món de l’animació, Isabel Herguera debuta en el llargmetratge amb la primera pel·lícula europea d’animació que ha aconseguit competir en la Secció Oficial al Festival de San Sebastian. Una experiència audiovisual única que combina diferents tècniques d’animació com les aquarel·les, les ombres xineses o l’estil Mehndi (tatuatge temporal), fent servir exclusivament la henna.

A través de tots els sentits, la pel·lícula ens permet respirar, sentir i quasi tocar l’aroma de l’Índia mentre reflexiona sobre el paper de les dones en la Història. Un relat d’opressió i lluita feminista en el qual participen, en excepcionals cameos animats, personatges com el filòsof Paul B. Preciado o la historiadora pop britànica Mary Beard.

Amb la presència de la productora del film, Chelo Loureiro.

19 de novembre – 12 h

Pel·lícula pendent d’estrena a l’Estat espanyol. 

Només us podem avançar que es tracta d’un film intimista, amb tocs de drama i comèdia i que és un homenatge a totes aquelles persones que opten per prendre les regnes de les seves vides, sense ser mai massa tard. Una pel·lícula que us farà entendrir i riure a parts iguals i que no us podeu perdre!

L’anunci oficial d’aquest film es farà a partir del 2 de novembre

El Museu d’Art Modern serà l’aparador de noves veus del cinema familiar amb el RECXics, amb projeccions el 12 i 19 de novembre 

Dins de la línia de programació, el REC 2023 continua amb la seva aposta pel cinema familiar i ho fa també durant les sessions prèvies abans de l’edició 2023 —prevista del 22 al 26 de novembre— que es duran a terme en col·laboració amb el Museu d’Art Modern de Tarragona (MAMT). 

El MAMT acollirà les projeccions de le pel·lícules NINA I EL SECRET DE L’ERIÇÓ (diumenge 12 de novembre a les 11.30 h) i TRES LLADRES I UN LLEÓ (diumenge 19 de novembre a les 11:30 h). Durant aquestes sessions, el Museu esdevindrà un espai en el qual, durant diversos diumenges de novembre, s’organitzaran tallers lúdics i educatius relacionats amb les projeccions. 

Aquestes són les pel·lícules que es projectaran dins de les sessions prèvies del Festival REC 2023 al Museu d’Art Modern de Tarragona: 

12 de novembre – 11:30 h

NINA I EL SECRET DE L’ERIÇÓ. Dir. Alain Gagnol i Jean-Loup Felicioli.

França, 2023. 78min VDCat (a partir de 6 anys)

A la Nina li agrada anar a dormir escoltant les històries que el seu pare li explica, les d’un eriçó que descobreix el món. Un vespre, el seu pare, preocupat per la feina, no segueix el ritual i no li explica una nova aventura… Afortunadament, el seu millor amic Mehdi és allà per ajudar-la a trobar una solució: què passaria si el tresor amagat a l’antiga fàbrica pogués resoldre tots els seus problemes?

En aquest moment comença una gran aventura que implica escapar de la vella veïna i del seu gat Peludot, impedir les trampes del guardià de la fàbrica i enganyar el seu gran gos… El petit eriçó liderarà la investigació al seu costat!

19 de novembre – 11:30 h

TRES LLADRES I UN LLEÓ. Dir. Rasmus A. Sivertsen.

Noruega, 2022. 79 min. VCat (a partir de 6 anys).

Aquesta és la història de tres lladres: Casper, Jasper i Jonathan, que viuen fora de la ciutat de Cardamom. No estan contents amb les seves vides, els agradaria canviar algunes coses i sentir-se part de la comunitat. Després de produir alguns robatoris a la ciutat, són atrapats i tancats a la presó. Allà experimenten per primer cop els beneficis de la confiança i el suport mutu. Quan es declara un incendi a la torre de Cardamom, els lladres tenen l’oportunitat de posar en pràctica la solidaritat i la cooperació, fent possible el canvi que desitgen en les seves vides.

TRES LLADRES I UN LLEÓ està basada en un dels llibres infantils noruecs més importants de tots els temps.

Projeccions prèvies a CaixaForum: AFRO! 

Com en anys anteriors, un dels plats forts de les sessions prèvies del Festival REC 2023 es desenvoluparà a l’espai de CaixaForum Tarragona, que enguany se suma l’edició 2023 amb un ventall de projeccions de creadors que centraran la seva mirada en realitats allunyades d’Europa. 

CaixaForum Tarragona oferirà les pel·lícules GOODBYE JULIA (2 de novembre a les 19 h), MILISUTHANDO (9 de novembre a les 19 h), ENTRE LAS HIGUERAS (16 de novembre a les 19 h) i LA NOIRE DE… (23 de novembre a les 18 h). La darrera pel·lícula comptarà amb la presentació a càrrec de Saiba Bayo, politòleg, consultor i activista senegalès.

Abans de cada sessió es projectaràn els Curts de Ghana, dels productors i activistes culturals Rashid Abubakar i Marc Serena, que presentaran la primera sessió del dia 2 de novembre, acompanyats d’Azza Mustafa, directora d’art de la pel•lícula GOODBYE JULIA.

MIRA’M: rojeccions prèvies a l’Espai Jove Kesse fins al 22 de novembre 

Per altra banda, el Festival REC i l’Espai Jove Kesse s’alien per obrir el cicle MIRA’M a tota la ciutadania durant tres divendres del mes de novembre. Les projeccions es duen a terme dins de la iniciativa GEN REC, que vol acostar el Festival REC als més joves.

En aquest marc el MIRA’M 2023 s’amplia en tres sessions durant el mes de novembre que es duran a terme els dies 3, 10 i 17 de novembre a les 20 hores. Les pel·lícules previstes són THE ORDINARIES (3 de novembre), SYSTEM CRASHER (10 de novembre). El divendres 17 de novembre es projectarà THE LOST BOYS, la pel·lícula escollida pels joves participants del programa Joves Programadorsdel cicle GEN REC