data
Notícies
imatge noticia
23-Abr-09

Panoràmica de la creació d’arreu del món al Festival Internacional de Cinema de Tarragona


Pel.lícules de Corea, Mèxic, Itàlia i EEUU a la competició oficial

Mentre els titulars de premsa alerten amb missatges apocalíptics sobre la crisi econòmica, la creació continua el seu camí. I el festival REC emprèn un canvi que s’ha de dir en majúscules, el festival esdevé internacional.

Aquest, més que un canvi agosarat, és una evolució coherent. Després d’uns anys escrutant el context estatal, aquest avenç ens permet presentar una panoràmica de l’activitat dels creadors d’arreu del món amb la seva varietat de perspectives, contexts i plantejaments.

El certamen, programat entre el 25 d'abril i el 2 de maig, ha anat enriquint-se, edició rere edició, amb noves aportacions que acreixen l'interès de la seva programació. En aquesta línia ascendent, els seus organitzadors han decidit donar un salt qualitatiu i convertir REC 09 en un gresol on reflectir l'audiovisual que es factura al voltant del món, de manera que aquest any, les seccions a concurs d'Opera Prima i Live Cinema admeten projectes estrangers a competició. Benvinguts llavors al Festival Internacional de Cinema de Tarragona.

Si l'any passat la inauguració es va celebrar a l'aire lliure a l'Amfiteatre Romà de la ciutat, aquest any s'ha triat un altre espai igualment emblemàtic, la Terrassa del Pretori, des d'on es pot contemplar a vista d'ocell una esplèndida panoràmica de la ciutat i del seu litoral. En un aperitiu del que serà el gruix del festival, dissabte que ve, 25 d'abril, es projectarà “El patio de mi cárcel“, debut al llargmetratge de la directora tarragonina Belén Macías.

Secció per secció

El concurs d'Opera Prima, únic a Espanya, augmenta el nombre de pel·lícules a competició fins a un total de nou títols, molts d'ells aclamats en certàmens internacionals. Les cintes a concurs són “Frozen river", Gran Premi del Jurat en Sundance i nominada a l’Oscar a millor actriu i millor guió original; "Tulpan”, premi Un certain regard a Cannes; "Pagafantas", debut al llargmetratge de Borja Cobeaga, nominat a l‘Oscar pel seu curt "Éramos pocos"; "Breathless", cinta coreana dirigida, produïda, escrita i protagonitzada per Iang Ik-June, Premi del Públic i del Jurat SIGNIS al BAFICI de Buenos Aires; "The chaser", thriller coreà guanyador del Premi al millor muntatge en els Asian Film Awards; "Hunger", Càmera d'Or i Premi Fipresci de la Crítica a Cannes, Discovery Award a Toronto i millor actor als British Independent Film Awards; “Parque vía”, Lleopard d'Or i Premi Fipresci a Locarno; “Vacaciones de Ferragosto”, del guionista de "Gomorra", guanyadora del León del Futuro a la millor òpera prima en el darrer Festival de Venècia; i finalment, “Tres dies amb la família”, estrena en la llarga durada de Mar Coll, qui amb el seu curt "La última polaroid" es va alçar amb el tercer premi del certamen de Versión Española.

Després de l'èxit de la seva primera edició, el festival torna a convocar la seva secció a concurs Live Cinema, però aquesta vegada s'obre a la participació de projectes de fora de les nostres fronteres. El certamen, únic a Espanya, té l'afany de difondre i promoure les últimes tendències en el camp audiovisual, amb la concurrència de vuit col·lectius que treballen en les àrees del videoart i el cinema experimental.

Com a plataforma de difusió de nous talents, REC programa des dels seus orígens un certamen de curtmetratges. La secció ens presenta una gran quantitat d’al·licients: els més variats estils de narració (ficció, documental i videocreació) que intenten saltar els convencionalismes; i uns Autors de Tarragona, que des de aquesta edició competiran pel premi TINET.

Però a més a més es reprenen les Perles, que ens duen a un recorregut pels millors curts internacionals. Un viatge per tota Europa (Holanda, Àustria, Hongria o Eslovàquia) fa lluir la programació, i es deté i posa el focus a la cinematografia que més sorpreses està donant a les últimes temporades: Romania.

Entre la selecció realitzada, la Palma d’Or de Cannes 2008, “Megatron”; el Golden Leopard de Locarno 2007 “Waves”, y l’Ós d’Or a la Berlinale 2008, “A good day for a swim”.

Quan es compleixen 20 anys de la caiguda del Mur de Berlín, el Festival Internacional de Cinema de Tarragona ha decidit sumar-se a la commemoració amb una exposició de fotografia dedicada a Marlene Dietrich, qui, tot i nacionalitzar-se nord-americana, va ser enterrada en la seva ciutat natal, perquè va tornar a sentir-se berlinesa després de la reunificació d'Alemanya.

Del 14 d'abril al 3 de maig, la mostra, organitzada amb l' Institut Goethe de Madrid i el Museu del Cinema de Berlín, repassa la seva vida amb una selecció d'instantànies realitzades per alguns dels professionals més reconeguts del món, entre els quals destaquen Eugene Robert Richee, William Claxton, John Engstead, Host P. Horst, George Hurrell, Edgard Steichen, Cecil Beaton i Rai Jones.

REC 09 ha programat del 27 al 30 d'abril un seminari acadèmic sobre el guió. Professionals rellevants i figures clau del panorama nacional ofereixen durant quatre dies xerrades i sessions de debat. Els encontres estan pensats per a professionals i estudiants del mitjà audiovisual i aquesta edició tractaran sobre la construcció d'històries audiovisuals. En el transcurs del festival s'analitzarà el naixement de les idees i l'elaboració del guió en diferents gèneres i formats.

Les jornades de col·loqui es completen amb un cicle dedicat a Rafael Azcona, guionista amb majúscules del cinema espanyol, organitzat per la Academia de las Artes y las Ciencias Cinematográficas Española i la Sociedad Estatal de Conmemoraciones Culturales (SECC), amb la coordinació del Ministeri de Cultura. El festival ha programat les pel·lícules “El verdugo” (Luis García Berlanga, 1963) i “Pasodoble” (José Luis García Sánchez, 1988). L'homenatge continuarà durant el mes de maig amb les pel·lícules “La marcha verde” (José Luis García Sánchez, 2002) i “Esperpentos” (José Luis García Sánchez, 2008), cinta basada en la trilogia “Martes de carnaval” de Valle-Inclán que constitueix l'últim treball inèdit de Rafael Azcona.

Amb els anys, la nit bizarra s'ha convertit en la secció més emblemàtica del festival, amb les propostes més de sèrie Z de creació nacional que l'organització troba. La sessió suposa la projecció fora de concurs de les obres curtes més meravellosament absurdes, atrevides, sorprenents, indignants, sanguinolentes, tendres i eròtiques. La música en directe del grup de punk The Torazinas posarà punt, però potser no final, a la nit.

Nous públics

La formació de nous públics és un objectiu prioritari que s'han marcat els programadors del festival. Aquest propòsit es desglossa en dos, el Projecte Educatiu Mira’m, una forma d'acostar amb projeccions i debats el cinema menys comercial a alumnes d'educació secundària; i una novetat d'aquest any, Chomón per a la Mainada, una sessió d'accés lliure perquè la infància conegui la màgia de les albors del setè art de la mà d'un dels seus pares, el geni del cinema d'animació Segundo de Chomón.

Durant la sessió, un conta contes desgranarà les històries d’ogres i princeses, fum i misteri acompanyat de música actual composta expressament per “El gat amb botes“, “Alí Babà i els 40 lladres“, “Al·ladí i la llàntia meravellosa“, “La bella dorment” i “Patufet“.

La cloenda vindrà marcada per Clàssics al dia, espectacle de producció pròpia en el qual aquest any es reivindica la memòria històrica mitjançant imatges de grans cineastes i també inèdites de la ciutat de Tarragona en la Guerra Civil. “La Mirada de la Memòria” recupera les imatges documentals d'aquell moment a partir de rodatges oficials, arxius familiars i filmacions no professionals.

Musicat en directe per un trio liderat per Gerard Gil, l'espectacle es pot contemplar com un gran fresc històric que ens descriu de manera emotiva i rigorosa tot un recorregut històric des anys de la II República, l'inici de la guerra, grans batalles, la retirada, i la posterior arribada i demostracions victorioses dels guanyadors, en tota la província de Tarragona.

Programa per dies
ABRIL - MAIG 2009

DS

DG

DL

DM

DX

DJ

DV

DS

1
2
Spots
Prèviament a REC ...
logo festivalrec