data
Notícies
imatge noticia
31-Mar-09

Concurs de concerts audiovisuals al REC’09.Festival Internacional de Cinema de Tarragona

Live Cinema és un certamen únic a Espanya que agrupa vuit propostes experimentals d'artistes multimèdia

Quan arriba la nit, el REC 09.Festival Internacional de Cinema de Tarragona , s'obre a les propostes audiovisuals més avantguardistes, agrupades sota la secció a concurs Live Cinema. Aquesta etiqueta de nou encuny és una versió segle XXI de la projecció de pel·lícules mudes amb música en directe en les albors del cinema. Live Cinema defineix per tant el treball en directe dels videodj’s, creacions en viu en les quals música i imatge dialoguen. Són pràctiques artístiques que aprofiten les noves tecnologies i es programen tant en museus i galeries com en clubs i festivals de música electrònica i art multimèdia.

Aquest any, el certamen, únic a Espanya, ha adquirit rang internacional. Entre el 29 d'abril i el 2 de maig s'han seleccionat vuit propostes que han participat en festivals de referència com Mapping (Ginebra), Zemos98 (Sevilla), VAD (Girona), Cimatics (Brussel·les), Cinesthesy (París), Experimentaclub (Madrid) i Blip Fest (Nova York).

La programació és un ventall ampli d'estils que serveix per a establir els paràmetres actuals de la nova disciplina del Live Cinema. Així, hi ha una proposta, Digital China, que combina plantejaments documentals amb l'electrònica més actual i empra instruments tradicionals d'Orient amb loops, teixidures, joguines electròniques i ordinadors. En un concert contundent, la banda audiovisual Meneo recorre a l'arqueologia dels media amb un resultat retrofuturista: els bips emesos per consoles dels vuitanta i game boys combinats amb imatges pixel·lades a ritme de reggaeton.

Altres participants, com els italians XX + XY i el tàndem Neuronoise, artífexs d'una orquestra d'instruments activats a partir de sensors, acostaran al públic processos tecnològics sofisticats i suports de programari desenvolupat per ells mateixos, el resultat dels quals són paisatges cibernètics mai vistos.

Amb un treball més depurat visiten Tarragona l'alemany Rafaël, que en cada sessió articula un trencaclosques de fotografies, vídeos, diapositives i fotocòpies, i els sevillans Negatiu, exploradors de la poesia electro-visual en temps real.

Per a completar el programa, dues propostes fresques i iròniques: DJ Error-VJ Horror, on Calpurnio, el creador del vaquer del còmic Cutlass, conjuga la psicodèlia amb l'electrònica, i Me & Blanche, que duen de viatge a l'espectador a un món infantil d'olors, colors i joguines a partir de transparències, atmosferes i pastissos.

La secció oficial s'amanirà amb el directe de Kaamos Trilogy, d’ Arbol i Solu, videoartista finlandesa de prestigi que precisament va encunyar el terme Live Cinema en la seva tesi, i la instal·lació pLayModes, per a la qual Eloi Maduell i Santi Vilanova s'han inspirat en els miralls màgics dels parcs d'atraccions. La proposta artística es basa en el concepte de "buffer de vídeo": d'una banda, la instal·lació ens mostra el nostre reflex en temps real al mateix temps que ho contraposa amb una altra imatge que transcorre en un passat immediat.

La cita amb totes aquestes exquisideses contemporànies serà al Camp de Mart, un auditori a mode de teatre grec modern, situat enfront de les muralles romanes de Tarragona.

 

Programa per dies
ABRIL - MAIG 2009

DS

DG

DL

DM

DX

DJ

DV

DS

1
2
Spots
Prèviament a REC ...
logo festivalrec