data
Notícies
imatge noticia
20-Abr-09

Seminari universitari sobre el guió al REC09. Festival Internacional de Cinema de Tarragona

Les jornades es completen amb un cicle dedicat a Rafael Azcona

REC 09 ha programat del 27 al 30 d'abril unes jornades de col·loqui sobre la construcció d'històries audiovisuals. En el transcurs del festival s'analitzarà el naixement de les idees i l'elaboració del guió en diferents gèneres i formats.

Una edició més, el Festival Internacional de Cinema de Tarragona inclou entre les seves propostes un seminari universitari que brinda dos crèdits de lliure elecció als assistents. La iniciativa duu per títol “Guió. Històries en imatges” i versa sobre la gestació dels projectes escrits la realització dels quals culminarà en pel·lícules, espais de televisió o videojocs.

Professionals destacats en l'àmbit del cinema, la comunicació via internet, el documental i la televisió exposaran els secrets del seu treball i il·lustraran els estudiants que acudeixin a aquest seminari sobre com afronten el fet creatiu en un moment audiovisual influït per les innovacions i aportacions tècniques.

Les ponències tindran lloc a l'Auditori de la Fundació Caixa Tarragona. La matrícula es pot realitzar del 18 al 24 d'abril a la web de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona, www.urv.cat a través de l’intranet de l'estudiant, en l'apartat “Oferta de crèdits de lliure elecció”. El codi de l'activitat és el 803117. El públic no universitari interessat a assistir a les trobades pot sol·licitar-lo a info@festivalrec.com

Programa

La primera jornada, dilluns, 27 d'abril, el director, guionista i productor José Luis García Sánchez abordarà el guió cinematogràfic. La seva presència és fruit d'una col·laboració amb l'Acadèmia de les Arts i les Ciències Cinematogràfiques Espanyola (AACC) i la Societat Estatal de Commemoracions Culturals (SECC), sota la coordinació del Ministeri de Cultura. La seva inclusió en el seminari forma part d'un cicle-homenatge a Rafael Azcona, el millor artesà d'històries audiovisuals del setè art del nostre país, organitzat per aquestes dues institucions i que podrà veure's en diferents festivals al llarg de 2009.

Sánchez és un dels noms propis del cinema espanyol i durant molts anys va ser col·laborador habitual d’Azcona. Entre les seves pel·lícules més destacades es troben “Suspiros de España (y Portugal)” (1995) i “Tranvía a la Malvarrosa” (1997), i entre els seus guions, “Tirano Banderas” (1993) i “Belle Époque” (1994), que li van valer sengles premis Goya.

Els conferenciants de la segona jornada són l'especialista en videojocs i president de l'Associació de Desenvolupadors d'Oci Interactiu Digital (DOID), Ramón Nafría, qui ha treballat com a desenvolupador de jocs per a empreses com Gamelot i Digital Legends; i Raúl Minchinela, autor del projecte més subversiu que corre per la xarxa avui dia, “Reflexions de Repronto”, una sèrie d'internet entre el videoblog, el curtmetratge i el sermó audiovisual en la qual a cada episodi, el Doctor Repronto comenta aspectes de la cultura popular.

Per a debatre sobre la narració de documentals i cinema experimental, el dijous s'ha convidat al professor de direcció de cinema de la Universitat Pompeu Fabra, Santiago Fillol, autor de “Ich bin Enric Marco”, un documental sobre l'expresident de l'associació de deportats més important d'Espanya, Amical de Mauthausen, que es va fer passar per perseguit dels nazis; i al director de curtmetratges Lleó Siminiani, qui va estudiar direcció cinematogràfica a la Universitat de Columbia, Nova York, i els treballs del qual es mouen entre la ficció (“Archipiélago“ i “Ludoterapia”) i l'assaig (“Digital” i “Tránsito”).

Finalment, el divendres, el guionista de cinema, televisió i còmic David Muñoz i el realitzador de cinema i televisió Borja Cobeaga aprofundiran en la narració seriada. Muñoz és director de “Noche sin tregua“, programa de Paramount Comedy, i ha escrit guions per a realitzadors com Guillermo del Toro (“El espinazo del diablo”, 2001) i per a sèries com “La hora chanante” i “El comisario”. Cobeaga és responsable dels curts “La primera vez“, “Limoncello” i “Éramos Pocos“, nominat al Oscar. També ha treballat per a televisió en la direcció, entre d’altres, del mític programa d'humor “Vaya Semanita” en la ETB basca. El seu primer llargmetratge, “Pagafantas”, competeix en la secció d'Opera Prima Internacional del Festival REC 09.

Cicle homenatge a Rafael Azcona

Com ja s'ha avançat línies a dalt, en col·laboració amb l'Acadèmia del Cinema i la SECC, REC 09 proposa un cicle homenatge a Rafael Azcona, mort el 24 de març del passat any després d'haver participat en més d'un centenar de títols.

El 28 d'abril es projectarà a la Antiga Audiència “El Verdugo” (Luis García Berlanga, 1963), i el 30 d'abril, “Pasodoble” (José Luis García Sánchez, 1988). El cicle continuarà durant el mes de maig amb les pel·lícules “La marcha verde” (José Luis García Sánchez, 2002) i “Esperpentos” (José Luis García Sánchez, 2008), cinta entorn de la trilogia “Martes de carnaval” de Valle-Inclán que constitueix l'últim treball inèdit de Rafael Azcona.

Caricaturista, novel·lista i guionista, Azcona ha estat considerat els últims 50 anys com el guionista amb majúscules. Peça cabdal del cinema espanyol, va treballar amb directors de la talla de Marco Ferreri, Carlos Saura, Bigas Lluna, José Luis Entenimentada o Fernando i David Trueba. La seva signatura està present en gairebé un centenar de títols, entre ells, “Ay Carmela“, “Plácido“, “El pisito“, “El año de las luces“, “Pasodoble“, “Ana y los lobos“, “Belle Époque“, “La escopeta nacional“, "El bosque animado" o "La lengua de las mariposas".

El passat 1 de febrer, l'autor, Premi Nacional de Cinematografia el 1982, Medalla d'Or de les Belles Arts el 1994 i Goya d'Honor en l'any 1998, no va poder recollir el sisè Goya de la seva carrera pel seu últim treball, el guió adaptat de "Los girasoles ciegos".

Programa per dies
ABRIL - MAIG 2009

DS

DG

DL

DM

DX

DJ

DV

DS

1
2
Spots
Prèviament a REC ...
logo festivalrec