data
Notícies
imatge noticia
02-Maig-09

El drama polític irlandès “Hunger” guanya el Festival Internacional de Cinema de Tarragona


El jurat del Live Cinema premia la poesia conceptual del berlinès Rafaël

El jurat de la secció oficial Opera Prima del Festival Internacional de Cinema de Tarragona ha decidit atorgar el primer premi, dotat amb 5.000 euros, al debut com a director del videoartista britànic Steve McQueen, “Hunger”, un retrat nu de la lluita dels reclusos de l'IRA per a assolir el reconeixement com a presos polítics enfront del Govern de Margaret Thatcher.

Ángel Sala, Desirée de Fez i Xavier Puebla han valorat la capacitat del realitzador de traslladar el llenguatge del videoart al mitjà cinematogràfic, així com la seva objectivitat en tractar un tema tan conflictiu com el terrorisme sense que la pel·lícula estigui exempta d'emoció.

El palmarès també inclou una menció especial per al primer llargmetratge de Borja Cobeaga, “Pagafantas” del que s'ha destacat el canvi i la renovació que pot suposar en la comèdia moderna espanyola i la coherència interna entre els seus objectius i els seus resultats.

La pel·lícula, que va esgotar les entrades de la sala el dia de la seva projecció, ha estat considerada pel jurat com a molt divertida, dotada d'un ritme precís i d'uns diàlegs enginyosos.

Univers a partir d'un puzzle

El jurat de la secció Live Cinema del festival REC, composat per Mia Makela, Pedro Soler i Georgina Cisquella, ha decidit concedir el primer premi, consistent en 1.500 euros i una llicència de Modul8 V2.6 a Rafaël (Berlín) pel seu espectacle "1+1=3". Els tres integrants consideren que l'artista construeix un univers propi combinant la creació visual i sonora per a embastar un puzle d'històries que ens trasllada, mitjançant l'humor, la imaginació i el ritme desbordant, al territori de la poesia conceptual.

El jurat ha concedit els dos segons premis, corresponents a les llicències de Modul8 V2.6., una eina software per al tractament d'imatges en directe amb Macintosh a Me&Blanche (Madrid/Florència) i - Negativo (Sevilla).

Les primeres han estat destacades per un espectacle fresc, aromàtic i suggeridor, on, a través de la imatge, la música, la veu i un munt d’artefactes sonors, aconsegueixen que l'espectador jugui i gairebé es mengi els seus pastissos. La performance dels segons, "+ Amor", és una clara aposta cinematogràfica on s'utilitza el dispositiu de doble pantalla per a construir una història única, orgànica i estèticament coherent.

Curts guanyadors

Dins de la secció de curtmetratges a concurs, els premis del qual, 1.000 euros per secció, són decidits pel públic, José Manuel Carrasco ha resultat guardonat en l'apartat de ficció per “Consulta 16”, una peça sobre dos estranys en teràpia que es troben en una consulta.

Beatriz M. Sanchis es va alçar amb el premi a la millor peça documental per “La clase”, sobre el primer contacte amb la interpretació d'uns nens de quart de primària. A través dels seus ulls vivim el procés d'aprenentatge des de les primeres lliçons fins que s'enfronten a la representació de fi de curs.

A la selecció de videocreació ha guanyat Elías Leon Siminiani per “Límites: 1ª persona”, un assaig audiovisual on el personal i el creatiu es confonen i donen lloc a un emotiva teràpia.

Finalment, el Premi Tinet Autors de Tarragona, també dotat amb 1.000 euros i decidit per Toni Pérez Portabella, Javier Gavilán i Amadeu Roig Subirats, va anar a parar al curt “Glòria”, de Gerard Gil y David Fernández. El jurat va considerar que la peça treballa el surrealisme generant coherència en el missatge final de la història, i va destacar el muntatge i com es jugava amb el soroll.

Programa per dies
ABRIL - MAIG 2009

DS

DG

DL

DM

DX

DJ

DV

DS

1
2
Spots
Prèviament a REC ...
logo festivalrec