Tot i que han anat passant els mesos, tot plegat encara cueja, i l’impacte no es pot mesurar encara completament: venim d’un procés col·lectiu que, sens dubte, els llibres d’història diran que va marcar la primera meitat de segle. Durant setmanes, tota una sèrie de situacions van anar minant el nostre propi concepte del jo. Si l’anterior obertura pròpia es basava en la recerca de reconeixement i acceptació social, aquest procés (de tan personalista, col·lectiu) ens ha encaminat a l’alteració del sistema de valors. Grans expressions grandiloqüents (la gran renúncia laboral, salut mental, conciliació) han passat a formar part de la nostra conversa diària, ajudant a donar forma a aquesta recentralització, conscient, de l’ego. Però repensar el món des de la teva pròpia funció i objectius també ha posat en tela de joc com ens presentem, confrontem i relacionem amb l’altre.
La recerca d’identitats i posicionament, i aquest conviure entre nous jo, si bé ha donat pas a situacions d’ansietat i soledat, també ha obert la porta a noves formes de cures i a una empatia més amplia cap a l’altra. L’evolució en la dissolució del gènere binari estàndard, les noves formes de família (ja no tan noves), les maneres més líquides de relacionar-se i tot d’altres realitats, estan mutant diversos estàndards, reubicant-los, i variant el que la societat considera com a normatiu. Terminologies gairebé tècniques que ara són denominacions compartides, i que visibilitzen una realitat preexistent (ara reconeguda).
I en aquest context, tota una nova generació de creadors, crescuts amb noves perspectives, han resolt mostrar històries que presenten les múltiples formes d’estimar, de relacionar-se, de ser jo i ser col·lectiu alhora. Assumint la seva posició d’altaveu dins una societat lliure, il·lustren que la norma evoluciona, de vegades empentant cap endavant, potser narrant sense embuts realitats pròpies, a voltes visibilitzant l’altre, o simplement, mostrant noves maneres d’enfrontar-se a situacions que sempre han estat allà.
*títol d’una peça de la poeta Joana Brabo
Auditori CaixaForum
C/ Cristòfor Colom, 2
43001 Tarragona
Entrada: 6€
Descompte del 50% per clients de La Caixa