El programa europeu, liderat pel festival REC, viatjarà a Itàlia, França, Finlàndia, Estònia i d’altres països durant més de mig any: és una selecció d’una desena de films de creadors emergents d’Europa de l’Est que comparteixen vivències a l’altra banda del mur de Berlín

off_logo_high

“All that I Love” del director polonès Jacek Borcuch serà la primera pel·lícula

El cicle de cinema Off the Wall arrencarà dilluns, 3 de novembre, a Caixaforum Tarragona amb “All that I Love” del director polonès Jacek Borcuch. Aquesta pel·lícula sobre la vida d’un grup de rock en temps de la llei marcial donarà el tret de sortida d’aquest programa europeu liderat pel festival REC que compta amb el suport per a foment de nous públics de Creative Europe de la Unió Europea.
Els primers cinc films es projectaran els dilluns de novembre i el primer de desembre a Caixaforum i la resta formaran part del programa Focus In que cada any el Festival REC dedica a una corrent del cinema contemporani.
Posteriorment, el cicle se n’anirà de gira pels principals festivals d’Itàlia, França, Finlàndia, Estònia, Holanda i Bòsnia-Hercegovina.

Una nova fornada de directors

El projecte europeu ha reunit una desena de pel·lícules de creadors emergents d’Europa de l’Est ambientades a les acaballes del sistema soviètic. Es tracta d’una nova generació de directors, nascuts des de mitjans dels anys 70 a països com Sèrbia, Estònia o  Polònia, que comparteixen vivències d’un passat comú, quan s’acompleixen 25 anys de la caiguda del mur de Berlín.
Off the Wall pretén donar a conèixer la història recent d’una part fonamental d’Europa des del punt de vista dels que la van viure en pròpia pell a l’altra banda del mur.  D’aquesta manera, el públic tindrà l’oportunitat de posar-se davant d’un mirall, descobrir la fascinació que provocava occident i el model capitalista, i deixar-se portar per històries molt diferents amb el mateix teló de fons.
El cicle inclou obres que van de la comèdia fins a la ficció històrica, passant pel mockumentary i el found footage. Skaters a Berlín Oriental, punk a la Polonia dels 80, ‘el cotxe fantàstic’, la música disco i com van impactar al règim soviètic, supervivents del Mur i més fàbules post-comunistes ens envairan tot aquest mes.

La cartellera de Caixaforum

DILLUNS 3 DE NOVEMBRE // 19:30 H
ALL THAT I LOVE – ALLÒ QUE ESTIMEM

Comèdia/Drama/Música // Polònia // Durada: 95’ // 2009 // Director: Jacek Borcuch // Intèrprets: Mateusz Kosciukiewicz, Olga Frycz, Jakub Gierszal

images

Janek és un jove actiu i romàntic, cantant d’una banda punk, mentre són pare és capità de la Marina a la Polònia dels 80. Rebel i apassionat, lluita contra el sistema a la seva, fins que una marea global el passa per sobre: arriba el temps de ‘Solidarnost’. La força de l’autoritat i la llei marcial faran trontollar la seva vida. La història del primer amor, el somni de la joventut, i altres històries ja explicades al cinema, venen aquí marcades per les tensions polítiques al país, i el conflicte entre els ideals i la repressió. Una magnífica ambientació acompanyada d’una acurada fotografia presenta d’una manera efervescent l’afany del llibertat més enllà del control del grup d’amics dins d’una història de primeres vegades. Estrenada a Sundance, el film va ser àmpliament popular, el que el va dur a ser nominada a l’Oscar a la millor pel·lícula de parla no anglesa 2011.

 

DILLUNS 10 DE NOVEMBRE // 19:30 H
THIS AIN’T CALIFORNIA – AIXÒ NO ÉS CALIFORNIA

Documental/Històric // País: Alemanya // Durada: 90’ // Any: 2012 // Director i guionistes: Marten Persiel, Ira Wedel // Intèrprets: David Nathan, Anneke Schwabe, Bill Clinton

This Ain't California (2012) 2

Skaters a l’altra banda del Mur? Aquest dinàmic i accelerat documental és un viatge al desconegut món dels ‘Rollbreattfahrer’, com es coneixien els skaters de la República Democràtica d’Alemanya. Una faula punk creada per un grup de joves amb els nivells d’energia per gravar-se a ells mateixos en Super 8, en un món dominat per la jerarquia i la repressió. Les seves gravacions originals, mesclades amb animació, trobades amb els protagonistes a dia d’avui, tot acompanyat d’una banda sonora tan canyera i energètica com els seus protagonistes tracten de redefinir el gènere documental. “Skating as freedom” és un dels leitmotif del film, mentre al carrer els deien “La RDA no ha de ser així, els carrers no són per divertir-se”, mentre ells responien patinant a Alexanderplatz, i llençant-se dels punts més alts. THIS AIN’T CALIFORNIA és una celebració de les ganes de viure, un himne al poder subversiu de la vitalitat, una pel·lícula sobre skaters feta per skaters, que va viatjar a festivals de mig món després de ser considerada la millor pel·lícula alemanya a la Berlinale.

DILLUNS 17 DE NOVEMBRE // 19:30 H
KRÓLIK PO BERLINSKU – CONILL A LA BERLINESA

Documental // País: Polònia/Alemanya // Durada: 38’ // Any: 2010 // Director i guionistes: Bartosz Konopka, Mateusz Romaszkan, Piotr Rosolowski, Anna Wyda

krolik

Una història del Mur de Berlín, des d’una perspectiva insòlita: els conills que van viure a l’espai intermedi de les parets de ciment durant tres dècades. Han sigut testimoni de la visita de trobades i personatges històrics, del pas del filat de ferro al mur de formigó, revoltes i tiroteigs, i els únics que vivien en pau, eren ells. Durant 28 anys, la “Death Zone” va ser el seu santuari: una munió d’herba, sense depredadors, i guardes protegint-los de la presència d’éssers humans que poguessin traspassar el mur. Una manera de revisar les fets històrics al voltant del mur, des d’un punt de vista distanciat (el més neutral possible) amb un toc d’ironia, des de que es va erigir fins que va desaparèixer. Tal i com diu la sipnosi del documental: “Ells encara estan aprenent a viure en el món lliure, en molts casos, de la mateixa manera que ho fan els ciutadans d’Europa de l’Est”. Aquesta coproducció alemanya-polonesa, va ser aclamada àmpliament per la seva manera d’explicar la història, fins a rebre una nominació a l’Oscar al 2010.

DILLUNS 24 DE NOVEMBRE // 19:30 H
DISKO JA TUUMASÔDA – LA MÚSICA DISCO I LA GUERRA ATÒMICA

Documental // País: Estònia-Finlàndia // Durada: 80’ // Any: 2009 // Director i guionistes: Jaak Kilmi, Kiur Aarma // Intèrprets: Gerda Viira, Oskar Vuks, Toomas Pool

disco_atomic_war

Karel viu a l’interior d’Estònia, però cada cap de setmana visita als seus familiars a Tallinn. A una hora determinada tota la família (tota la ciutat) s’asseu davant la TV. Un espectacle inimaginable és a punt de començar: “Dallas”. Al dia següent a l’escola no es parlarà de res més. Gràcies a la pura proximitat geogràfica, les costes d’Estònia rebien les ones catòdiques procedents de Finlàndia. Les similituds lingüístiques, i les ànsies de veure coses noves , allunyades dels símbols caducs d’un regim anquilosat, van fer la resta. Ben aviat, una nova generació va caure fascinada per les aventures del “Coche Fantástico”, “McGiver” o l’imparable ritme de la música disco. Amb les tècniques del ‘mockumentary’ la pel·lícula explica la història d’una estranya guerra per la informació, on un règim totalitari s’encara als herois de la cultura popular. I perd. De com la nova generació va moure simbòlicament la línia de front de la Guerra Freda a un espai on no es podien posar murs. Una història sobre com fer-se gran a la Unió Soviètica que va fascinar a mig mon (Millor documental als Festivals de Varsòvia o Jihlava), que va a arribar a estrenar-se comercialment als Estats Units.

DILLUNS 1 DE DESEMBRE // 19:30 H
DRAGAN WENDE/WEST BERLÍN – BERLÍN OCCIDENTAL

Documental // País: Sèrbia i Alemanya // Durada: 87’ // Any: 2013 // Directors i guionistes: Lena Müller, Dragan von Petrovic i Vuk Maksimovic

dragan_wende_1

Vuk, un jove càmera de Sèrbia, s’embarca cap a Berlin, a visitar el seu tiet Dragan, tot un mite per a ell. Dragan va ser el rei del carrer, l’heroi corrent de la hedonista escena disco del Berlín dels 70. No només això, gràcies al seu pasaport iugoslau, Dragan i els seus amics podien creuar fàcilment d’una banda a l’altra del mur. Ningú aprofitava la bretxa al cor de la ciutat com ells, fent diner fàcil ‘important’ diversos productes, i sent els amos de l’Est amb diners de l’Oest. Però el 1989 el Mur va caure i tot va canviar. 30 anys després, Vuk descobreix un món surrealista, ple d’ex-milionaris i perdedors post-mur, amb curioses estratègies de supervivència. Un tros boig de la història mundial explicat des de la cuina d’un excèntric i arruïnat porter de cabaret. Una emotiva peça d’història familiar des de la dimensió històrica de la guerra freda. Un afectuós retrat ple d’humor (negre), imatges d’arxiu impactants i música: emotiu, educatiu i entretingut tot d’una. Aquest documental tragicòmic amb els seus carismàtics personatges va conquerir mig món amb premis a diversos festivals. Això no és una guia turística de Berlín, és la versió d’en Dragan Wende, on la correcció política no és una prioritat.