festival de cinema de tarragona

festival de creació audiovisual de tarragona

data
boto actes boto seleccionats boto programa boto programa boto noticies
titul de noticies
23-04-08

El Festival de Cinema de Tarragona engega un concurs de live cinema únic a Espanya


Pre-estrena d'un documental basat en un guió inèdit de Buñuel

El Festival de Cinema de Tarragona ha convocat un concurs inèdit a Espanya dedicat al live cinema. Amb aquest certamen, REC 08 pretén convertir-se en aparador de l'efervescent transformació que està vivint l'audiovisual en directe. L'etiqueta live cinema es refereix a un nou llenguatge amb el qual estan treballant videoartistes i cineastes experimentals de tot el món.

El certamen comença demà englobat en la secció nocturna del festival, REClanuí. En total s'han seleccionat set maneres d'afrontar la narració audiovisual a temps real. Hi ha Live’s AV (música electrònica i audiovisuals en viu), dj+vj (sessions d’artistes als plats amb audiovisuals programades en directe) i AV més performance (música electrònica amb l’acció artística en viu). Les propostes són hereves de la cultura de club dels Vj’s, però perfectament poden ser exhibides a galeries i museus d'art, amb el que la creació artística es fusiona amb un esperit més lúdic i festiu.

Les petjades de Buñuel

Si dissabte passat Juan Luis Buñuel inaugurava una exposició de fotografies en tribut al seu pare a la Antiga Audiència, demà REC 08 completa l'homenatge al geni de Calanda amb la projecció, en el context dels actes pel dia de Sant Jordi, d'un muntatge especial del documental “El último rodaje. Buñuel en la memoria”, de Javier Espada i Gaizca Urresti.

La cita serà a les 21 h. a la Rambla Nova, davant del Banc d'Espanya, i suposa una primícia nacional, doncs aquest esborrany de la pel·lícula només s'ha pogut veure en el passat Festival de Berlín. La versió final del llargmetratge s'estrenarà en sales de tota Espanya el 29 de juliol coincidint amb el 25 aniversari de la defunció de Luis Buñuel.

La cinta està basada en un guió que el realitzador aragonès va deixar inèdit i en el títol i el contingut de la seva autobiografia “El último suspiro”. En el llarg, Juan Luis Buñuel i Jean Claude Carrière, amic i guionista del director de “Viridiana” durant molts anys, recorren els llocs que van ser importants durant la seva vida. Saragossa, Madrid, Toledo, París, Nova York, Los Ángeles i Mèxic són algunes de les localitzacions on relaten tot el que van viure amb la seva companyia o el que el mateix Buñuel els va contar.

Metacine en un supermercat

La cinta a concurs en la secció d’òpera prima nacional duu per títol “Supermarket”, i és un drama experimental dirigit per Ferran Calvó que ha estat seleccionat a Oslo i Vinya del Mar (Xile).

La pel·lícula recrea el món del cinema en el seu argument. Un grup de 13 persones es tanca dins d’un supermercat per a rodar una pel·lícula de ficció. Hi ha dos actors principals i un equip tècnic. A través de walkie-talkies, els guionistes van marcant als actors en rigorós directe què és el que han de fer durant cada seqüència.

Per a la presentació a les 22.30 h. a l’Antiga Audiència contarem amb els seus actors protagonistes, Javier Álvarez i Teresa Brunet, doncs el seu director, Ferran Calvó, es troba treballant d'ajudant de càmera d'Alejandro Amenábar en el rodatge de la seva nova pel·lícula, “Ágora”, a Malta.

Els que es van perdre el dissabte la projecció inaugural de “Tropa de elite”, Ós d'Or en el passat Festival de Berlín, tenen una nova oportunitat demà a les 20 h. a l’Antiga Audiència. L'opera prima del realitzador Jose Padilha és la més vista de la història de Brasil, a tot i haver estat piratejada per 12 milions de persones abans de finalitzar el seu muntatge.

Distribució digital

Els ponents d'aquesta nova jornada del seminari universitari Audiovisual & Digital abordaran la distribució. Els conferenciants són Jesús Regueira, guionista, productor i director de nous projectes audiovisuals, i de Sydney Borjas, portaveu del projecte CINNEO (Plataforma Digital de Continguts Audiovisuals), que farà realitat a Espanya la transició del cinema analògic al digital. Ambdós explicaran el desenvolupament d'aquests projectes en el territori nacional i realitzaran una reflexió sobre altres propostes de cinema digital i 3D.

A la tarda, Héctor Milla reprendrà l'anàlisi del cinema digital del present i del futur immediat. Milla és consultor en projectes d'innovació i mitjans digitals i creador de Balzac.tv i de hectormilla.com, videoblog professional sobre innovació audiovisual i televisió 2.0.

PROGRAMACIÓ DIMECRES 23 D'ABRIL
logo festivalrec