23 de novembre
OPERA PRIMA
PROGRAMACIÓ
23 de novembre
16h// Teatre Metropol
Director/ra: David Zonana
88′ Mèxic. 2023
VOS anglès i Cat
El Luis, un jove de 18 anys amb arrels indígenes, ingressa en l’Heroic Col·legi Militar amb l’esperança d’assegurar-se un futur millor. Allí el convertiran en un soldat perfecte.
David Zonana (“Mano de obra”), encara el seu segon llargmetratge amb un guió construït sobre la base d’experiències reals narrades per ex-cadets, construint un relat que t’atrapa en el seu ritme hipnòtic i la seva capacitat narrativa per anar desgranant elements com la masculinitat, el caràcter de grup o l’agressivitat normativa més enllà dels clixés.
Implacable i inquietant, HEROICO, és un valent i poderós drama militar que explora i denúncia la violència, el masclisme i la corrupció a Mèxic i a les institucions que el sostenen. Un retrat reeixit i mordaç que subratlla la potència del cinema per a exposar realitats incomodes i commoure a l’espectador.
World Premiere a Sundance 2023 // European Premiere Berlinale 2023
Premi FRIPESCI i Mezcal de Fest. Guadalajara 2023
Estrena a Catalunya
23 de novembre
18h// Teatre Metropol
Director/ra: Mohamed Kordofani
120′ Sudan. 2023
VOSAng i Cat
Immerses en un clima de forta tensió política just abans de la segregació de Sudan del sud, la Mona, una ex cantant musulmana vol redimir el seu sentiment de culpabilitat contractant la jove i catòlica Lisa com a minyona i acollint-la a ella i el seu fill a casa seva després de la desaparició del seu home. GOODBYE JULIA és la historia de dues dones que encarnen a la seva manera els “dos Sudan” a punt de separar-se.
Mohamed Kordsofani ens presenta una historia personal i íntima emmarcada en un fet històric que va dividir el país i va empènyer a milers de ciutadans a abandonar casa seva en un clima d’odi i enfrontament. I amb aquest teló de fons, dos retrats de dones fortes com la Mona i la Lisa acompanyen el missatge polític de la pel·lícula. A través de la seva vida quotidiana, s’explora un panorama de temes: la culpa, les revelacions, la injustícia, el pes del patriarcat i el conservadorisme, i molt més. Preocupacions que ressonen no només al Sudan sinó també a la resta del món.
Prix de la Liberté du Festival de Cannes (2023)
Amb la presència de la directora d’art del film, Azza Mustafa
23 de novembre
20.30h// Teatre Metropol
Director/ra: Sean Price Williams
104′ EEUU. 2023
VOSCat
El director de fotografia Sean Price Williams (després de treballar amb els germans Safdie, Alex Ross Perry o Abel Ferrara) salta a la direcció a “The Sweet East”, una sàtira picaresca i imprevisible on aborda un dels grans motius de l’imaginari nord-americà: el viatge, físic i emocional; a través de les ciutats i boscos de la cost Est.
Amb una magnètica Talia Ryder que ja es perfila com a nova musa del cinema independent al paper protagonista, narra la història de Lillian, una jove que decideix escapar-se de l’excursió de final de curs per intentar conèixer-se una mica més a si mateixa. Càmera a l’espatlla i uns fonamentals 16 mil·límetres que donen bé de gra i personalitat a un film que retrotreu als primers treballs de Gus van Sant o Sean Baker. Seductora, fresca i esbojarrada, “The Sweet East” és una sort d’“Alicia Al País De Les Meravelles” trash, destinada a convertir-se en la pel·lícula de culte de l’any.
World Premiere a la Quinzena de Realitzadors del Festival de Cannes
Premi del Jurat al Festival de Deauville
Estrena a Catalunya
23 de novembre
22h// Teatre Metropol
Director/ra: Marija Kavtaradze.
Lituània, 2023, 104min.
VOSCast
La ballarina Elena i l’intèrpret de llengua de signes Dovydas es troben i de seguida formen un bonic vincle. A mesura que entren a la nova relació, deuen trobar la manera de construir el seu propi tipus d’intimitat.
Amb un ritme deliberadament pausat i cadenciós que evoluciona al llarg de les estacions al ritme d’una exquisida selecció musical, la directora lituana deixa que els cossos parlin en una commovedora dansa de sensacions i sentiments. Movent als seus protagonistes en una suau i seductora coreografia, puntejat per diàlegs sincers i espontanis, la realitzadora sap trobar un nou enfocament a un tema àmpliament tractat al cine: l’amor.
Envolvent i suggestiva, dotada d’una sensibilitat especial, la candidata als Òscar 2024 per Lituània és un tendre e inusitat conte sobre relacions contemporànies, sexualitat, la proximitat de la pell, i sentiments. Deixeu-vos abraçar per una historia que us sorprendrà y us seduirà.
Millor Direcció al Festival de Sundance 2023
Premi del Públic al Festival L’Atlàntida (Palma de Mallorca)
Candidata a l’Òscar per Lituània