Els dijous 2, 9 i 16 i 23 de novembre, a partir de les 19 hores, el públic té una cita amb algunes de les propostes emergents del nou talent africà i el seu talent femení 

Com en anys anteriors, un dels plats forts de les sessions prèvies del Festival REC 2023 es desenvoluparà a l’espai de CaixaForum Tarragona. L’edició d’enguany centra la seva mirada en l’auge del cinema africà ila seva presència en grans esdeveniments, una pràctica fins ara habitual, però sempre amb el suportde les potències cinematogràfiques europees, i que ara, alça la seva veu per a representar la disparitat de narratives, visions, referents, i herències culturals d’un vast continent, que és, de fet, l’origen de totes les cultures.

El Festival REC, dedicat a captar el relleu del nou talent, no podia deixar de celebrar la presència de noves veus des d’un continent sovint poc representat. I sobretot, mostrar un repunt no sols com un creixement en l’àmbit de producció, sinó com l’eclosió d’una veu pròpia i una visibilitat genuïna. Celebrem així el foment de les cultures i l’enriquiment dels nostres referents.

Si Àfrica és considerada la mare de totes les cultures, calia subratllar de la mateixa manera la importància de la dona en aquest creixement. I com la presa de consciència dels creadors africans ha vingut acompanyada de l’alçament de la veu de les diverses realitats, circumstàncies i identitats.

A través de quatre projeccions –previstes els dijous 2, 9 i 16 i 23 de novembre– CaixaForum Tarragona s’erigeix, un cop més, com l’espai en el qual el públic podrà retrobar-se amb les propostes més trencadores, cada dia a partir de les 19 hores i amb la presentació exclusiva de diferents professionals vinculats als films projectats.

AFRO! Projeccions previstes a CaixaForum Tarragona

A través de quatre projeccions –previstes els dijous 2, 9 i 16 i 23 de novembre– CaixaForum Tarragona s’erigeix, un cop més, com l’espai en el qual el públic podrà retrobar-se amb les propostes més trencadores de les creadores del continent africà. La selecció, a més, ha comptat amb la col·laboració activa de diversos curadors afrodescendents.

Cada dia a partir de les 19 hores (excepte el dijous 23, que serà a les 18 hores), i amb la projecció prèvia dels Curts de Ghana, breus històries dels productors i realitzadors Rashid Abubakar i Marc Serena, on persones del nord de Ghana ens parlen de la seva relació amb els arbres i les plantes del seu voltant.

AFRO! Projeccions previstes a CaixaForum Tarragona

A través de quatre projeccions –previstes els dijous 2, 9 i 16 i 23 de novembre– CaixaForum Tarragona s’erigeix, un cop més, com l’espai en el qual el públic podrà retrobar-se amb les propostes més trencadores de les creadores del continent africà. La selecció, a més, ha comptat amb la col·laboració activa de diversos curadors afrodescendents.

Cada dia a partir de les 19 hores (excepte el dijous 23, que serà a les 18 hores), i amb la projecció prèvia dels Curts de Ghana, breus històries dels productors i realitzadors Rashid Abubakar i Marc Serena, on persones del nord de Ghana ens parlen de la seva relació amb els arbres i les plantes del seu voltant.

GOODBYE JULIA.
Dir. Mohamed Kordofani. Sudan, 2023. 120 min. VOSCat

02 novembre. 19 h

Immerses en un clima de tensió política just abans de la segregació de Sudan del sud, la Mona, una excantant musulmana vol redimir el seu sentiment de culpabilitat contractant la jove i catòlica Lisa com a minyona i acollint-la a ella i el seu fill a casa seva després de la desaparició del seu home. GOODBYE JULIA és la història de dues dones fortes que encarnen a la seva manera els “dos Sudan” a punt de separar-se i acompanyen el missatge polític de la pel·lícula a través de la seva vida quotidiana, que explora tot un panorama de temes: la culpa, les revelacions, la injustícia, el pes del patriarcat i el conservadorisme, i molt més.

Presentació a càrrec de Rashid Abubakar i Marc Serena (productors i activistes culturals, creadors dels Curts de Ghana).

MILISUTHANDO.

Dir. Milisuthando Bangela. EEUU, 2023. 128 min. VOSCat

09 de novembre. 19h

Coneixem la història de Milisuthando, una noia de Sud-àfrica que va créixer durant l’apartheid, sense saber exactament el que era, fins que aquest es va acabar. Ambientada en el present i el passat més recent de Sud-àfrica, “Milisuthando” es presenta com un coming-of-age poètic i personal, on la protagonista se’ns obre totalment i on els coprotagonistes són la seva família, amics i fins i tot algun personatge històric presentant el retrat de tota una generació, de tot un país. Una de les pel·lícules més personals, dolces, punyents, i corprenedores d’aquest festival.

ENTRE LAS HIGUERAS.

Dir. Erige Sehiri. Tunísia, 2023. 92 min. VOSE

16 de novembre. 19h

En el nord-oest de Tunísia, Sana, Fidé, Melek i Abdou treballen recol·lectant figues. Sota el testimoniatge dels arbres, desenvolupen nous sentiments, discuteixen, es troben i defugen, coquetegen i intenten entendre’s. Al llarg del dia, l’horta es converteix en un teatre d’emocions, on es representen els somnis i les esperances de cadascun d’ells. Pel·lícula lluminosa i jovial, sense el tradicional argument lineal, Erige Sehiri ens regala una pel·lícula captivadora per la seva naturalitat i per uns personatges propers i emocionals, retratats amb una mirada honesta i sense artificis.

LA NOIRE DE…

Dir. Ousmane Sembene. Senegal. 1966. 66min VOSCat

23 de novembre. 18h

Diouna és una jove de Dakar, que va a treballar com a mainadera amb una família francesa a Antibes, a la costa blava francesa, amb la promesa de conèixer el país i cuidar els seus nens. Però quan arriba allà la realitat és ben diferent. Ousmane Sembene és considerat el pare del cinema africà, i aquesta és la pel·lícula en què va fer sentir, amb força, la seva veu. Per a molts, considerada la primera pel·lícula independent africana, Sembene es va basar en un conte propi, per presentar un punt de vista ben diferent del que estaven acostumats els espectadors occidentals: una pel·lícula no avançada al seu temps, sinó que va definir el seu temps, amb un discurs sorprenentment actual.

Presentació a càrrec de Saiba Bayo, politòleg, consultor i activista senegalès.