El Festival REC organitzarà el pròxim dijous, 2 de desembre, una Jornada Professional dedicada a les possibilitats de desenvolupament i mercat per als nous projectes cinematogràfics.

L’objectiu de l’acte és recolzar i oferir una xarxa de participació, gestació i empenta a cineastes independents que es troben en diferents fases de producció de les seves primeres o segones pel·lícules. 

Tradicionalment, els i les cineastes novells que intenten accedir amb les seves primeres o segones pel·lícules a la indústria cinematogràfica  es troben amb moltes dificultats. Tanmateix, mai abans a la història del cinema, els i les cineastes independents havien tingut una xarxa de participació, gestació i empenta en totes les fases de producció. Durant la darrera dècada, ajudes, programes i laboratoris de guió, de direcció, diferents works in progress nacionals o internacionals, han acompanyat un nombre important de projectes cinematogràfics en un camí en el qual cineastes i productors/es novells/es ja no estan sols. 

D’aquesta manera, les pel·lícules resultants d’aquest engranatge amaguen dues històries en paral·lel: la que narra el film en si, però també tot el procés de recolzament a la producció que hi ha darrere. 

Els organitzadors del Festival REC 2021 han concebut una Jornada Professional que incideixi en algunes qüestions que són clau i que sorgeixen de l’experiència en el recolzament del nou talent i en l’acompanyament de projectes durant gairebé una dècada.

Durant anteriors edicions del festival han passat pel laboratori professional, produccions que han resultat tenir un pes important en la cartografia cinematogràfica contemporània. Entre aquestes es troben títols com Destello Bravío (2020), Ojos Negros (2018), Trinta Lumes (2017), Ana de día (2016) o Con el Viento (2015), Julia Ist (2015), Estiu 1993 (2015) o Game Over (2014).

La Jornada Professional forma part del marc del laboratori professional del festival, en el qual també es duran a terme altres activitats com el Primer Test, el qual és l’espai de desenvolupament i assaig per a projectes cinematogràfics en fase de postproducció i les trobades One-to-one, organitzades pel REC amb la col·laboració de Catalan Films. 

Programa de la Jornada Professional

La Jornada Professional és durà a terme de 9:30 h a 13:30 h, a l’Espai de Turisme de l’Antic Ajuntament i comptarà amb tres taules rodones de diferents temàtiques, en les quals participaran diversos professionals nacionals i internacionals de la indústria com Chema G. Ibarra, Neus Ballús, Susana Santos, Eva Morsch, Alba Paz i Anette Dujisin. 
La primera taula es titularà “Universos propis i paral·lels del nou talent contemporani espanyol”, la segona “D’application en application” i la tercera “Atreure el públic. Missió impossible?”

PROGRAMA

9.30h   |  Rebuda dels assistents i lliurament de la documentació

9.45h   | Benvinguda a la Jornada Professional, a càrrec de Xavi G. Puerto, director del Festival REC

10.00h |  Universos propis i paral·lels del nou talent contemporani espanyol

Chema G. Ibarra, cineasta (Espíritu sagrado, 2021)

Neus Ballús, cineasta (Sis dies corrents, 2021) 

 Modera: Núria Araüna, investigadora i docent de Comunicació Audiovisual de la URV

10.45h | Pausa

11.15h | D’application en application fins a la pantalla final

Susana Santos, programadora, consultora i distribuïdora (Festival Internacional de Cinema de Rotterdam, Festival Cinéma du Réel, Doha Film Institute, Creative Europe Media, etc.)

Eva Morsch, programadora, consultora i avaluadora de projectes (Co-production Bridge Mostra di Venezia , Ventana Sur, Marché du Film Cannes, Cinélatino, etc.)

Carla Sospedra, productora, membre fundadora de Dones Visuals i una de les coordinadores d’AccióCurts.

  Modera: Xavi G. Puerto, director del Festival REC

12.00h | Atreure el públic. Missió impossible?

Isona Admetlla ,sociòloga, consultora i dissenyadora d’audiències (Berlinale – World Cinema Fund, MAFF, etc.)

Alba Paz, codirectora i programadora (Cinespaña).

Anette Dujisin, professional centrada en plataformes VoD, distribució comercial i festivals i mercats (Filmin Portugal,Setmana de la Crítica de Venècia…)

Modera: Elodie Mellado, programadora del Festival REC i editora de continguts Filmin Espanya

13.15h | Tancament de la Jornada Professional, a càrrec d’Anna Fonoll, coordinadora del REC Lab

La Jornada Professional s’organitza en col·laboració de l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC), a través del Servei de Desenvolupament Empresarial (SDE) i la col·laboració de Catalan Films.

Reunions one-to-one amb experts internacionals

Dins de les activitats del Laboratori Professional del Festival REC 2021, també estan previstes les sessions One-to-one, reunions amb experts internacionals convocats pel Festival REC que poden aportar l’experiència assolida amb la seva trajectòria als nous projectes que estan apunt de veure la llum. 

Enguany, la trobada es durà a terme el dijous, 2 de desembre, de 16h a 18:30h a la Casa Joan Miret (Rambla Nova, 36). 


Els professionals amb els quals els participants poden sol·licitar reunions són els següents:   

 • CHARLES BIN: agent de vendes de pel·lícules d’autor internacionals, soci fundador de Best Friend Forever.
 • THIBAUT BRACQ: programador de cinema internacional de l’Ulaanbaator IFF de Mongòlia i director de l’Atlas Workshops, esdeveniment i plataforma d’indústria de l’IFF de Marràqueix. 
 • MIQUEL ESCUDERO: programador i crític de cinema, forma part del comitè de selecció de llargmetratges de la Semaine de la Critique del Festival de Cannes i treballa com a programador al Festival Entrevues de Belfort.
 • ANNETTE DUJISIN: professional centrada en plataformes VoD, festivals, mercats de cinema i distribució internacional. En l’actualitat treballa per Filmin Portugal i és programadora de la Settimana de la Crítica de Venezia.
 • EVA MORSCH: coordinadora, avaluadora de projectes i curadora de festivals de cinema (Cinélatino de Toulouse, Venice International Film Festival, Ventana Sur, Festival de Locarno, entre d’altres). Consultora, moderadora i match-making a Ventana Sur i Marché du film de Cannes, així com speaker a nombroses universitats.
 • ALBA PAZ ROIG: codirectora i programadora del festival Cinespaña. 
 • NADINE ROTSCHILD: productora de Volta Producción i cap de vendes de la distribuïdora internacional Coproduction Office.
 • SUSANA SANTOS RODRIGUES: programadora, consultora i distribuïdora, entre Europa i Llatinoamèrica. Actualment, assessora de programació a Rotterdam, Bildrausch, KINO i REC Tarragona. Membre del comitè de selecció Hubert Bals Fund, CineMart i consultora internacional del Doha Film Institute, entre d’altres.
 • MARCO VALERIO: responsable d’adquisicions i produccions d’Intramovies, membre d’EAVE Producers Network des de 2017.

Primer Test: el laboratori experimental del REC 2021

I si tinguéssim l’opció de veure la primera passada privat de la gran pel·lícula, encara per descobrir, de la que tothom parlarà en el futur? Aquesta és l’oportunitat que tenen els agents internacionals que visionaran les set peces de la secció Primer Test del Festival REC 2021, una ocasió especial en la qual el festival de cinema de Tarragona cedeix un espai per a aquells projectes que actualment es troben en fase de postproducció i que desitgen rebre el consell de distribuïdors, programadors i agents de vendes.

En aquesta 8a edició del Primer Test —que es durà a terme els dies 3 i 4 de desembre de 2021— el Festival REC continua apostant de manera clara per descobrir, acompanyar, formar i promocionar nous talents cinematogràfics. Per aconseguir-ho, l’edició d’aquest any suma un nou comitè de convidats d’alt valor professional, format per agents de vendes, representants de festivals, i film advisers, que ajudaran els participants i els assessoraran.

Una plataforma de projeccions audiovisuals d’èxit

El Primer Test és el laboratori experimental del Festival REC, una secció pensada per a descobrir les noves joies de cinema de demà que, entre altres produccions, ha llençat èxits de crítica com Trinta Lumes (nominada als Premis Fènix com a Millor fotografia documental i als Premis Gaudí com a Millor documental), Con el viento, de Meritxell Colell (Premi Gaudí al Millor muntatge), Julia Ist, d’Elena Martín (Biznaga de plata al Festival de Màlaga).També, en la modalitat One-to-one, el Festival REC ha estat trampolí de produccions com Estiu 1993 (millor òpera prima a la Berlinale i candidata d’Espanya als Òscars 2018).

Patrocinadors i premis

Els professionals que assessoren les peces tenen l’oportunitat de participar al festival gràcies a el suport d’Acció Cultural Espanyola a través del Programa d’Internacionalització de la Cultura Espanyola (PICE) en la modalitat Visitants. 

El Primer Test també compta amb el suport de Deluxe, Catalan Films & TV, a més de la Casa Joan Miret, gestionada per AG Planning, on es duen a terme les sessions presencials.

La trobada també manté les seves línies de col·laboració amb diversos socis: el Festival L’Alternativa (Festival de Cinema Independent de Barcelona), el Festival de Málaga, el Cinemart del Festival Internacional de Cinema de Rotterdam, Deluxe i el Festival New Horizons, dels quals se’n deriven alguns dels premis als quals opten els projectes seleccionats.

L’entrega de premis del Primer Test 2021 es durà a terme el pròxim 4 de desembre a les 19:30h, un acte en el qual els participants podran optar als següents guardons: 

 • En primer lloc, el premi Deluxe, atorgat pel comitè d’experts assistents i participants en les jornades Primer Test. Aquest consisteix en la producció del màster en DCP de la versió original de la pel·lícula i una primera versió subtitulada. 
 • En segon lloc, el Premi Málaga Work in Progress, el qual neix de la col·laboració entre el Festival REC de Tarragona i el Festival de Málaga. El comitè de selecció del Málaga WIP atorga el premi que consisteix en la directa selecció i participació del projecte premiat al mateix Málaga WIP 2021. 
 • En tercer lloc, el Premi Cinemart, atorgat per Catalan Films & TV que consisteix una acreditació per a participar en les activitats d’indústria i el mercat de coproducció Cinemart, al Festival Internacional de Cinema de Rotterdam.