El Festival REC 2021 inicia una nova edició, la XXI, que portarà a la ciutat de Tarragona un total de 20 estrenes, 10 a nivell de l’Estat espanyol i 10 més que són estrena a Catalunya, en la que és una de les edicions en les quals el públic podrà gaudir de més primícies i que demostra la rellevància creixent de l’esdeveniment durant les dues darreres dècades.

El total d’estrenes que es projectaran durant tot l’esdeveniment -que s’allargarà de l’1 al 8 de desembre a diversos espais de Tarragona- es reparteixen a les diverses seccions del festival; Opera Prima (secció a concurs), la secció temàtica F*K* Reality i les projeccions especials, a les quals s’hi afegiran les seccions que es presentaran els propers dies.

Opera Prima: Secció oficial a concurs

La secció oficial a concurs –Opera Prima– torna aquest any amb força per transportar-nos cap a aquelles primeres produccions de directores i directors de tot el món, que parteixen de la pantalla del cinema per explicar-nos què els preocupa, com veuen l’actualitat i obrir-nos el seu món personal.

“La programació d´aquest any segueix el gran nivell d´edicions passades i confirmem l’interès del festival per mostrar els autors emergents més actuals”, explica el director artístic del Festival, Xavier G. Puerto, alhora que destaca que els espectadors que puguin visionar gran part del programa de l’edició del 2021 “tindran accés a un gran espectre a escala internacional de les creacions que han vist la llum durant el darrer any i les mirades personals de directors de tot el món”.

Pel·lícules a concurs de l’edició 2021:

VIRGIN BLUE – Estreno a l’Estat espanyol

Dir: Niu Xiaoyu / Xina

Estrenada a la secció Cineastes del Present del prestigiós Festival de Locarno, ens presenta un conte oníric a mig camí dels somieigs d’Apichatpong Weerasethakul i els frescos de Jia Zhangke que uneix present i passat.

PICCOLO CORPO – Estrena a Catalunya

Dir: Laura Samani / Itàlia

Una de les sorpreses de la darrera Semaine de la Critique, acaba de rebre el Premi “Històries Extraordinàries” al Festival de Sevilla.

A TALE OF LOVE AND DESIRE – Estrena a Catalunya

Dir: Leyla Bouzid / França

La pel·lícula inaugural de la Setmana de la Crítica de Canes ens permet conèixer l’evolució de Leyla Bouzyd, que ja va triomfar al REC amb la seva magnífica “As I open my eyes”.

SILENT NIGHT

Dir: Camille Griffin / Regne Unit

Una de les produccions que es va alçar amb el reconeixement al millor guió i premi

del públic durant el Festival de Sitges 2021 ens porta una comèdia plena d’humor negre que ens parla de la fi del món i de les nostres relacions personals, en una producció àcida, fosca i profundament irònica.

WHETHER THE WEATHER IS FINE – Estrena a Catalunya

Dir: Carlo Francisco Manatad / Filipines

Guardonat als festivals de Locarno i Guanajuato, aquest llargmetratge transita a la cuneta de la més pura survival movie apocalíptica que barreja tints onírics i màgics per crear una barreja lliure de qualsevol sensacionalisme.

YOU RESEMBLE ME – Estrena a l’Estat espanyol

Dir: Dina Amer / Estats Units, França i Egipte

Aquest film produït per Spike Lee s’endinsa a la figura de Hasna Aït Boulahcen, presentada falsament pels mitjans de comunicació com la primera dona terrorista suïcida d’Europa, després dels atacs del novembre del 2015 a París. Un film que ha destacat al festival de Venècia, al São Paulo International Film Festival i al Stockholm International Film Festival i que serà, sens dubte, una de les propostes més controvertides d’aquesta edició.

THE ALLEYS – Estrena a l’Estat espanyol

Dir: Bassel Ghandour / Jordania

Premiada al festival de Locarno, aquesta proposta abraça el pòsit del cinema clàssic, per virar cap al (neo)realisme arran de terra, amb l’humor més humanista i proper desembocant en l’univers noir més autèntic, sense rebutjar el to polític i la crítica social.

PARÍS, (VIBRANTS) ANYS 20 – Estrena a l’Estat espanyol

Dir: Elisabeth Vogler / França

Guardonada per la seva esplèndida fotografia a Tribeca, la pel·lícula recorre els carrers de París després de la tancada obligada a causa de la pandèmia, un moment històric que es va viure a tot el món, però que la directora ha convertit en una carta d’amor a París, una polaroid d’aquesta redescoberta de la llibertat, la llum i la felicitat a través dels carrers de la ciutat.

LE BRUIT DES MOTEURS – Estrena a Catalunya

Dir:  Philippe Grégoire / França

Una producció que aporta l’energia per a posar en marxa els motors i respirar bona gasolina, en un debut fibrós i explosiu que arriba directe des del Canadà per sacsejar les conviccions del públic.

EL PLANETA – Estreno a Catalunya

Dir: Amalia Ulman / Estats Units

Una pel·lícula rodada a Gijón que ha triomfat a Hollywood. Nominada doblement als Gotham Awards, un dels guardons més prominents del cinema independent nord-americà i estrenada a Sundance, el debut de la jove cineasta argentina Amalia Ulman ja s’explica com un dels més estimulants del nostre cinema aquest 2021.

KARNAWAL – Estrena a Catalunya

Dir:  Juan Pablo Félix / Argentina

Emmarcada en un paisatge salvatge, entre la ciutat i la pampa, aquesta seductora i intrigant trama avança gràcies als seus actors en estat de gràcia, que posen cara a l’eterna lluita entre les forces del bé i el mal, mentre l’espectador s’endinsa a els rítmics i hipnòtics moviments dels ballarins de Malambo.

Un film guardonat a Tallinn Black Nights, Festival de Màlaga, Festival de Guadalajara i menció especial Coup de Couer CineLátino Tolosa.

F*K* Reality; la realitat que ha generat la postpandèmia

A més de les pel·lícules a concurs, el Festival REC 2021 -seguint la línia iniciada ja a les projeccions prèvies de novembre- segueix reflexionant sobre la realitat alterada que hem heretat després de la pandèmia, que es trasllada al món del cinema en forma de noves realitats, fake news i paisatges paral·lels.

El cinema, paradigma de l’escapisme i l’evasió, és alhora la pista de llançament de preguntes més profundes. I el REC, el Festival de cinema de la ciutat, pren el relleu de les preocupacions i reflexions dels creadors contemporanis i dedica el programa especial a aquests nous mons de realitat, verídica o ideada, però sempre autèntica.

Les pel·lícules que reflexionen sobre aquests temes -agrupades al Cicle F*K* Reality– que es podran veure en l’edició del festival d’enguany són:

98” SENSE SOMBRA – Estrena a l’Estat espanyol

Dir:  Juan Pablo Richter / Bolívia

Juan Pablo Richter, no només enlluerna amb una marcada estètica pop (a estones un puntet dark), també ens regala actuacions com la de la ja veterana i aclamada Geraldine Chaplin. El llargmetratge ha estat premiat a la 27a edició dels Premis Forqué 2021, tot i no estar ni estrenada a l’Estat espanyol.

FÓSFOROS MOJADOS – Estrena Europa / Estat espanyol

Dir:  Sebastián Duque / Colòmbia

Aquest guanyador del FDC Primera Pel·lícula del Director ens recorda que el punk no ha mort i que el seu esperit segueix viu en una ciutat salsera, ara plena de reggaeton.

A PESAR DE TODO, FAMILIA (THE IN LAWS)- Estrena a l’Estat espanyol

Dir:  Kuba Michalczuk / Polònia

Un únic i magistral pla seqüència que dóna vol a un film que més enllà del to sarcàstic qüestiona elements clàssics de la família (estatus, orígens, relacions) i la celebració social. I si tot això ho reguem amb vodka, preparem-nos pel que promet aquest llargmetratge que s’ha alçat amb el premi del públic al Festival de Vancouver.

Second Round; el retorn d’aquells autors i autores que ens van emocionar, transformats en figures consagrades

Enguany el Festival REC s’obre a recordar aquelles directores i directors que han passat per la graella del Festival i que ara ja són autores i autors consagrats.

Per demostrar la solidesa del festival com a porta d’entrada de nous talents -i el bagatge de 21 anys de trajectòria- el REC 2021 ofereix dins de la programació d’aquest any el cicle Second Round, una petita recopilació de les noves produccions dels responsables de aquelles primeres pel·lícules que ens van emocionar, ja sigui en el format Òpera Prima, Primer Test o en qualsevol de les línies temàtiques del festival. Aquest és un cicle que ens els torna com a directors i directores consagrats al panorama cinematogràfic.

Les pel·lícules programades dins del cicle Second Round són:

ALL EYES OFF ME – Estrena a Catalunya

Dir:  Hadas Ben Aroya / Israel

Hadas Fades Ben Aroya es confirma com una de les veus futures del nou cinema israelià amb la seva segona pel·lícula, All Eyes Off Me. Un camí que ja entreveiem al REC quan amb el seu debut, ‘People that are not me’ (2016). Una bona ocasió per degustar la narrativa, que ja ha captat l’atenció dels responsables del Festival de Berlín.

¿QUÉ HICIMOS MAL? – Estrena a Catalunya

Dir:  Liliana Torres / España, Itàlia, Mèxic 

La cineasta Liliana Torres -Premi Òpera Prima del Col·legi de Directors i Directores de Catalunya el 2014 pel film ‘Family Tour’- ens porta la seva nova pel·lícula en exclusiva a Tarragona, poc després de la seva estrena mundial.

COMPARTMENT Nº6 – Estrena a Catalunya

Dir: Juho Kuosmanen / Finlàndia 

El finlandès Juho Kuosmanen, que va guanyar el REC 2015 amb la recordada ‘El dia més feliç a la vida d’Olli Maki’ (també Gran Premi Un Certain Regard a Cannes), torna amb un llargmetratge profund, subtil i tendre. La pel·lícula amb què torna al Festival REC 2021 ha merescut l’atenció amb guardons com el del gran jurat de Cannes, quatre premis de l’Acadèmia de Cinema Europeu (EFA Awards) i el Seminici de Valladolid.

Projecció inaugural: ‘Sis dies corrents’

El REC d’enguany ha organitzat la projecció inaugural amb la projecció prevista de la pel·lícula SIS DIES CORRENTS (‘Sis dies corrents’) de la cineasta Neus Ballús, un film que ja ha fet la seva premiere mundial al Festival de Locarno, i acaba d’aconseguir l’Espiga de Plata i el Premi del Públic a la SEMINCI de Valladolid. A Tarragona, es podrà veure dimecres que ve, 1 de desembre, en un passi especial que marcarà l’inici del Festival REC 2021.

La pel·lícula relata una setmana a la vida de Valero, Moha i Pep, treballadors d’una petita empresa de fontaneria i electricitat dels afores de Barcelona. Moha, el més jove, haurà de demostrar que està preparat per substituir el Pep, que es jubila. Però Valero considera que Moha “no dóna el perfil”, i dubta que els clients acceptin un treballador marroquí a casa seva. La cinta s’endinsa en els prejudicis racials a través de Valero, que dubta que els clients acceptin que un treballador originari del Marroc entri a casa seva.

Formada per sis capítols que narren les situacions que sorgeixen quan els protagonistes s’enfronten a una reparació. Cadascú correspon a un dia de la setmana laboral i es construeix al voltant de la relació que s’estableix entre els protagonistes i els clients que han sol·licitat els seus serveis.

Un festival en continua expansió

“Volem reivindicar el valor ciutadà i cultural del cinema i regalar al públic el màxim nombre d´estrenes a Tarragona”, explica el director artístic del Festival REC, Xavier García Puerto. Ell mateix recorda que el Festival arriba al seu XXI aniversari després de celebrar, l’any passat, una edició —la del XX aniversari— molt especial, i és un dels pocs que va poder dur a terme projeccions presencials a tot el país.

“Marquem una fita obrint portes en un any complicat i presentem una proposta en línia amb una programació complementària per a totes aquelles persones que no van poder venir a la ciutat”, explica Xavier G. Puerto, alhora que reitera que “aquest any l’objectiu és repetir i millorar aquests objectius, celebrant la funció social que té el cinema”.

“Volem que el públic pugui disposar d´un gran nombre de títols per gaudir”, expliquen des del festival, alhora que reiteren el seu objectiu d´augmentar la massa social des de l´aposta per la qualitat de l´oferta i l´expansió cap a nous segments de públic .

Dies, projeccions i espais

El Festival REC 2021 es durà a terme durant 8 dies _de l’1 al 8 de desembre de 2021— a diversos espais de Tarragona per augmentar l’atmosfera de festival a la ciutat i mostrar-lo, en línia ascendent respecte a anteriors edicions, com un esdeveniment que mira tothom per portar les millors estrenes del talent emergent.

Properament, el Festival REC 2021 presentarà la programació en línia a través de Filmin, amb propostes que dialogaran amb el programa d’edició presencial i que s’anunciaran properament.