La mitjana de propostes que encara no han arribat al cinema que es podran veure enguany creix respecte edicions anteriors
Els organitzadors de l’esdeveniment defensen el gran impacte de la cultura en la societat en aquest darrer any i han configurat un programa farcit d’òperes primes internacionals i films compromesos que reflexionen sobre els conceptes de distància i contacte en les relacions humanes
L’edició presencial del 2 al 8 de desembre es durà a terme al Teatre Tarragona
Enguany el públic del festival REC podrà gaudir de fins a 21 pel·lícules d’estrena a Catalunya —11 d’elles ho són també al conjunt de l’Estat espanyol—un programa que creix en nombre d’oferta respecte a anteriors edicions del festival pel que fa a propostes que encara no s’han pogut veure en sales comercials del territori i que configura una programació valenta i polièdrica que mostra la concepció de la societat de directors d’un ample espectre internacional.
Els organitzadors del festival —que tindrà enguany una edició híbrida. La seva part presencial es durà a terme del 2 al 8 de desembre al Teatre de Tarragona si la situació sanitària ho permet i la programació en línia es podrà veure a través de Filmin del 26 de novembre al 16 de desembre, amb una programació exclusiva— aposten per commemorar els 20 anys d’una de les cites culturals més veteranes de la ciutat amb una programació que s’expandeix i que, amb voluntat d’obertura a nous públics, crida a la reflexió.
Secció Oficial Òpera Prima
La programació inclou fins a 11 pel·lícules que competeixen en la secció oficial al concurs del festival Opera Prima, 4 de les quals són estrena al conjunt de l’Estat i 7 que no s’han pogut veure en cap sala de Catalunya.
Aquetes són els films a concurs d’enguany:
- Les dues nits d’ahir (E. Espanyol – estrena a Catalunya): Gran guanyadora de la Sección Zonazine del Festival de Màlaga (Millor Director i Millors Actors) i que va passar pel laboratori del Primer Test del Festival REC.
- Mogul Mowgli (UK i EUA – estrena a Catalunya): A mig camí entre el cinema musical i el realisme màgic, gairebé esotèric, aquesta és una proposta dinàmica, hipnòtica i exuberant que acumula ovacions des de la seva estrena a la Berlinale. Premi FIPRESCI Festival de Berlin
- Irmã (Brasil – estrena a l’Estat Espanyol): Des dels paisatges més bells i encisadors del Brasil ens arriba un debut tan hipnòtic com captivador que transita entre la coming of age i el realisme màgic per transportar-a un envoltant univers on regnen la feminitat i la sororitat. Guanyadora del World Premiere a la Berlinale.
- Slalom (França i Bèlgica – estrena a Catalunya): Amb una sorprenent i audaç posada en escena, Charlène Favier demostra un madurat pols cinematogràfic a l’hora de fer-nos navegar per tot un remolí de sensacions en el seu debut. Cannes Label // Guanyadora Festival Deauville
- Mes jours de gloire (França – estrena a l’Estat espanyol): Una comèdia sense massa artificis cinematogràfics en la qual hi conviuen diferents trames sobre la família i l’amor. L’encantador Vicent Lacoste que ja el vam veure al REC 2010 interpretant un adolescent, l’Hervé, a Les beaux gosses de Riad Sattouf, deu anys més tard, torna de la mà d’Antoine de Bary. Wolrd Premiere a la Mostra di Venezia.
- El arte de volver (E. Espanyol – estrena a Catalunya): La Noemí és una d’aquelles joves que va deixar Espanya per trobar un altre futur fora. Però han passat sis anys i les portes de la llar la criden de nou. És hora de tornar. En aquesta ocasió, l’actriu Macarena García s’acompanyada de guest stars com Ingrid García-Johnson, per a demostrar que la pel·lícula és una joia de la comèdia espanyola. Bienna College Mostra de Venezia.
- In between dying (Azerbaijan, Mèxic i EUA – estrena a l’Estat espanyol): Una de les joies amagades de l’última edició de Venezia des que Carlos Reygadas va cridar l’atenció sobre la seva existència al director de la Mostra), ha estat una sorpresa ben rebuda a la temporada post-pandèmia, participant a Moscú, El Gouna o Sao Paulo. Nominada al Leone d’Oro a Venezia / Millor film Asiàtico a El Gouna FF.
- Gagarine (França – estrena a Catalunya): Aquest accessible i fresc conte de creixement personal i col·lectiu ha posat als seus directors al mapa del nou cinema europeu. Una història de gran tendresa, un emotiu relat que compta amb uns joves actors en estat de glòria que ajuden a creure en alguna cosa més que l’aquí i l’ara. Cannes label / Millor Director Festival Atenes
- The best is yet to come (China – estrena a Catalunya): En el seu debut, Jung Wang aconsegueix aixecar un drama clàssic de gran factura, absorbent i estimulant a parts iguals; una precisa radiografia sobre el creixement desmesurat del gegant asiàtic. World Premiere a Toronto Discoveries / Millor Director a Pingyao IFF.
- El alma quiere volar (Colòmbia i Brasil – estrena a l’Estat espanyol): A través d’un únic espai, la casa familiar, la jove cineasta desplega un exquisit i encisador treball de posada en escena en el qual desenvolupar les psiques i les pors de tota una generació de dones. World Premiere a Tallinn Black Nights.
- Apples (Grècia, Polònia i Eslovènia – estrena a Catalunya): Una impredictible i devastadora pandèmia assola el món, portant a gran part de la població a centres mèdics (us sona?), afectats d’una sobtada amnèsia. Una extravagant petita joia, que ja està trucant a les portes de Hollywood. Candidata per Grècia als Premis Oscar / Pel·lícula Inaugural Secció Orizzonti Venezia / Millor Guió Festival Chicago.
“Creiem que es tracta d’una programació de primer ordre, que mostra un fresc dels autors emergents més actuals i que ajuda a reflexionar sobre el món que ens envolta”, explica el director del Festival REC, Xavier Garcia Puerto, que destaca que la voluntat del festival “és créixer en qualitat i consolidar una massa de públic interessat en consumir aquelles pel·lícules que aporten reflexió. La millor manera de commemorar el nostre 20 aniversari és fent allò que millor sabem fer, que és celebrar un festival que celebra el cinema”.
Close Encounters
A més a més de la secció oficial a concurs, el programa del Festival REC 2020 ofereix pel·lícules que s’engloben en el cicle Close Encounters, una selecció de propostes que tracten el concepte de distància i de proximitat, en un any complicat per a tots com és aquest en el qual tots hem hagut de pensar sobre com ens relacionem amb el nostre entorn.
En aquest sentit, el programa del festival contempla la projecció de les següents pel·lícules:
- Buio (Itàlia – estrena a l’Estat espanyol): Les germanes Stella, Luce i Aria viuen amb el seu pare en una gran mansió. En la foscor més absoluta i aïllada de la resta del món, sense poder sortir. Una pel·lícula que s’erigeix amb l’objectiu d’acabar amb l’opressió. World Premiere a Tallinn Black Nights / Millor Guió de l’Any pel Sindicat Italià de Periodistes.
- Yung (Alemanya – estrena a l’Estat espanyol): Festa, drogues i molt sexe: aquest és l’aliment vital d’un grup d’amigues assentades a Berlin que han decidit que la seva joventut es viurà al límit o no es viurà. Un retrat epidèrmicament antropològic de l’exaltació de la vida i les vivències. Festival Munich / Tallinn Black Nights.
- Chico ventana también quisiera tener un submarino (Uruguai, Argentina, Brasil, Països Baixos, Filipines – estrena a l’Estat espanyol): Un membre de la tripulació d’un vaixell turístic que recorre la Patagònia esquiva totes tasques encomanades. Posant especial èmfasi als silencis el realitzador uruguaià construeix un viatge del tot sorprenent i captivador.World Premiere a Berlinale (Forum).
- Best Summer ever (EUA – estrena a l’Estat espanyol): Un fresc i revitalitzant musical adolescent que adopta les fórmules més reconeixibles del gènere per portar-lo al seu propi terreny. Sens dubte, la gran feel good movie d’aquesta edició perquè tornem a ballar i a somriure. Millor Guió a SXSW Festival
- After Life (Països Baixos – estrena a l’Estat espanyol): Una tendra comèdia holandesa sobre com reaccionar (o no) després de la mort, que també s’inclou dins del programa MiniREC de cinema familiar.
Projeccions especials
L’edició d’enguany també es reserva un espai per a mostrar, en la secció de Projeccions Especials, aquelles pel·lícules que completen el conjunt de la programació i que permeten que, en alguns casos, públic i creador puguin intercanviar impressions, el que completa el sentit cultural amb el qual neix el festival.
D’aquesta manera, està previst que la preestrena de la pel·lícula Josep (França, Espanya i Bèlgica – estrena a Catalunya) obri l’edició d’enguany del festival i que, si les circumstàncies permeten, que puguem gaudir a Tarragona de la presència del director Aurel, el productor Jordi Oliva i l’actor Sergi López, qui posa veu al rol protagonista.
A més a més, també es preveuen els passis de Lúa vermella (amb la presència del director), Beginning (Geòrgia i França – estrena a Catalunya) i Las niñas.
A banda de la mirada a l’exterior, el Festival REC no oblida el territori, motiu pel qual enguany també es fa un repàs als treballs dels Autors de Tarragona i a aquells treballs que mostren com els creadors d’aquí veuen tant el nostre entorn com el món que ens envolta. En aquest sentit, es preveuen les projeccions dels treballs Aprehendre, de Marina Burgués; La caja de cerillas, de Gerard Gil; Me, a monster?, de Belinda Bonan; Basado en hechos reales, d’Albert Mariné; Cuando nos vamos, de Sarah Pérez; And she hisses, de Mónica Lek; Hijos de la ruina, d’Arian Araujo i Carnaval Sansa Jove, de Carolina Lucas.
Celebració del 20 aniversari
Aposta per la cultura, pel cinema de qualitat i per les estrenes internacionals per commemorar el vintè aniversari, en espais que permetin gaudir de la cultura amb la màxima seguretat possible. Aquestes són les claus amb les quals Festival REC afronta l’edició del 20 aniversari, una data que referma la tradició del festival, la seva capacitat per innovar i adaptar-se a la realitat canviant.
La casuística d’enguany no ha d’impedir que Tarragona torni a gaudir d’algunes de les pel·lícules que encara no han estat estrenades en circuits comercials. Per aquest motiu, el Festival REC celebrarà els 20 anys fent el millor que ofereix aquesta cita cultural, que és projectar i parlar de noves pel·lícules, d’històries impactants que parlen de la nostra realitat i que ara son, més que mai, finestres que poden ajudar a entendre la realitat plena de reptes que ens toca viure.
El festival REC afronta aquesta l’edició presencial de celebració de les dues dècades amb un programa d’actes que es durà a terme del 2 al 8 de desembre, al Teatre Tarragona. D’aquesta manera—i amb aquesta nova ubicació— es recupera l’esperit dels grans cinemes que, anys abans, eren presents a la Rambla Nova.
De la mateixa manera, el Festival REC aposta per programar enguany una edició hibrida en la qual, durant els mesos de novembre i desembre es podran veure en plataformes especialitzades algunes de les pel·lícules mes emblemàtiques dels darrers anys que, per un motiu o altres, no van arribar a les sales comercials de cinema. Està prevista una edició online a Filmin del 26 de novembre al 16 de desembre que farà un recorregut a través d’aquells films que han marcat, d’una manera o una altra, la trajectòria del festival.
Entrades Festival REC 2020
Preu entrada general:
- Atrapalo: 6€ + despeses de gestió
- Taquilla: 6,50€
Preu reduït amb Carnet Jove o TresC:
- Atrapalo 5€ + despeses de gestió
- Taquilla: 5,50€
Els clients trobaran un espai de compra d’entrades a la fitxa de cada pel·lícula a www.festivalrec.com. També les podeu adquirir a Atrapalo.com
Qui tingui un abonament podrà reservar les entrades per les sessions que vulgui amb el seu codi.
Obertura de portes: 30 minuts abans de l’inici de cada sessió. A causa de la situació sanitària, l’organització prega prioritzar la compra online i arribar a les projeccions amb antelació.
HORARI TAQUILLES: 30 de novembre, 1 i 2 de desembre de 11 a 13h. Del 2 al 8 de desembre, una hora abans de cada projecció. En aquesta edició del Festival REC es prioritzarà la compra i reserva d’entrades online per tal d’evitar cues i aglomeracions, i els clients podran dur l’entrada al telèfon mòbil amb l’objectiu de reduir l’impacte mediambiental.