Les autores de la proposta són Ona Gibert i Ariadna Pujol.

La cita presencial amb les millors òperes primes internacionals es durà a terme del 2 al 8 de desembre.

Des de finals de novembre i fins després del festival, Filmin oferirà una programació alternativa a l’edició presencial.

Totes les decisions que prenem a la vida impliquen triar un camí: el camí que agafem per primera vegada, el camí que fem cada dia, el camí de les revolucions, el camí de la inconsciència, de l’acceptació, de la innovació, el camí més recte, o el camí amb més corbes, el camí que ens porta d’un punt A a un punt B.

Seguint aquesta perspectiva de l’esforç, la valentia i la creativitat —la mateixa que impulsa a tots els autors de les pel·lícules que es presenten al Festival REC, de les òperes primes que es poden veure en preestrena al festival i de tots els projectes que es presenten al Primer Test— la imatge d’enguany està representada pel botó vermell de gravar, aplicada en diferents fons i formats, una imatge molt present en les primeres edicions del festival que ara retorna per reivindicar els orígens del festival en el seu 20 aniversari.

La proposta posa de manifest la necessitat de seguir inventant nous camins i està signada per Ona Gibert i Ariadna Pujol. Les responsables de la imatge gràfica destaquen que aquesta figura reivindica el poder dels artistes i, per sobre de tot, “el fet de representar allò que és únic, el que cal remarcar i també el poder del cinema de reivindicar i d’estar present en els moments més complicats de la nostra vida, com una realitat canviant, que és la cultura, i que està present en tots els moments de la nostra vida”.

Què representa aquesta imatge? Quan fem cinema decidim mostrar una part del camí. D’aquesta manera, la imatge fa referència al botó de REC que dóna nom al festival, encerclem la part del camí que mostrem a la pantalla amb un punt vermell —la forma geomètrica més amb més significat— per cridar l’atenció de l’espectador.

Enguany és un any especial. El festival es durà a terme del 2 al 8 de desembre i neix en un context d’incertesa global que fa més necessària que mai l’edició d’enguany, una cita valenta que aquest 2020 es desdobla en una proposta presencial i una altra en línia, les dues diferenciades, que certifiquen la trobada amb el millor cinema internacional.

Per aquests motius, és més important que mai donar suport a la valentia dels creadors que fan possible el cinema que ens obliga a reflexionar sobre la realitat i, en aquesta ocasió, ho fem també amb la nostra imatge gràfica. Quan fem cinema decidim mostrar una part del camí. Fent referència al botó de REC que dóna nom al festival, encerclem la part del camí que mostrem a la pantalla amb un punt vermell.

Aquest 2020, el Festival REC prem el botó vermell del 20 aniversari per reivindicar la creativitat, més necessària que mai en una realitat que canvia constantment.

 

20 anys de Festival REC i una edició que reivindica el paper estratègic de la indústria cultural

El punt vermell funciona com a fil conductor del concepte d’enguany, aporta coherència al conjunt de la imatge del festival i reforça l’impuls creatiu de les noves veus del cinema internacional, al mateix temps que dóna suport a la cultura i al poder del cinema de mostrar —i mostrar-nos— en una realitat en la qual les distàncies prenen més cos que mai.

Aquest 2020, el festival REC ha preparat una edició presencial de celebració de les dues dècades amb un programa d’actes que es durà a terme del 2 al 8 de desembre, al Teatre Tarragona i en altres espais de la ciutat de Tarragona. D’aquesta manera—i amb aquesta nova ubicació— es recupera l’esperit dels grans cinemes que, anys abans, eren presents a la Rambla Nova.

La casuística d’enguany no ha d’impedir que Tarragona torni a gaudir d’algunes de les pel·lícules que encara no han estat estrenades en circuits comercials. Per aquest motiu, el Festival REC celebrarà els 20 anys fent el millor que ofereix aquesta cita cultural, que és projectar i parlar de noves pel·lícules, d’històries impactants que parlen de la nostra realitat i que ara son, més que mai, finestres ens ajuden a entendre la realitat plena de reptes que ens toca viure.

“Cal, més que mai, donar suport a la cultura, així com la cultura sustenta la societat. El cinema, la ficció, el documental i la indústria audiovisual han estat sectors claus durant el confinament que vam viure fa mesos i s’ha demostrat són sectors estratègics de la nostra societat. Ara és el moment d’impulsar actes que serveixin per a fer un homenatge a aquesta tasca i a retornar els bons moments que ens aporta la indústria”, manifesta el director i responsable últim de programació del Festival REC, Xavier Garcia Puerto.

 

Una fórmula que hibrida actes presencials i una programació en línia a través de Filmin

Conscient del canvi de paradigma que imposa l’actual situació sanitària i de la irrupció del consum on-line de manera generalitzada, el Festival REC aposta per programar enguany una edició hibrida en la qual, des de finals del mes de novembre i fins després del festival, es podran veure a través de Filmin algunes de les pel·lícules mes emblemàtiques dels darrers anys.

Així, la programació en línia i presencial del festival oferiran pel·lícules totalment diferents i que mostraran un calidoscopi cultural complert de l’evolució del festival. A més, la programació prèvia online permetrà gaudir del festival setmanes abans dels actes presencials.

“Creiem que cal fer un homenatge a les propostes culturals que hem fet i donar llum a aquelles pel·lícules que hem passat en el festival però que, per una raó o una altra, no s’han pogut veure en les sales de cinema”, exposa Puerto, al mateix temps que reitera que “la programació online es podrà veure setmanes abans dels dies del festival, de manera que enguany el REC torna amb mes força que mai”.

D’aquesta manera, el Festival REC 2020 torna amb seguretat i consciència, en una edició que —comptant la prèvia en línia i els dies de festival presencial— farà un homenatge a la pròpia trajectòria, a la força del cinema i a la seguretat individual i social.