El festival presenta enguany 10 Òperes Primes internacionals inèdites al cinema

La programació també aposta per expandir les sessions prèvies d’aquest mes de novembre del Programa Emergències amb noves pel·lícules que parlen de tot tipus d’alarmes socials, polítiques i ecològiques i presenta algunes de les millors propostes de la temporada

El director de cinema tarragoní José Luis Montesinos retorna al Festival REC amb ‘CUERDAS’ la seva primera pel·lícula, que es podrà veure a Tarragona durant la projecció inaugural del festival 

Una desena d’Òperes Primes nacionals i internacionals que mostren el bo i millor de les primeres obres d’artistes que encara no han estat estrenades al cinema. 4 pel·lícules candidates als Òscar. 4 nous llargmetratges del Programa Emergències, que retraten algunes de les urgències que mouen l’actualitat del nostre planeta. Aquests són alguns dels plats forts del Festival REC 2019, que torna a Tarragona del 3 al 8 de desembre de 2019 en diversos escenaris de Tarragona i amb l’objectiu de traslladar alguns dels noms més punters de l’actualitat cinematogràfica a la ciutat.

Enguany, el festival torna a la ciutat amb un programa ple del que ja s’ha convertit, amb el pas dels anys, en l’autèntica especialitat del Festival REC, com són els primers llargmetratges en els que els autors aboquen bona part de les seves influències i el seu univers. Seguint aquest estil, en aquesta edició de 2019, la cita amb el cinema de la ciutat de Tarragona ens porta films que destaquen per la seva capacitat expressiva i que han estat seleccionats a diversos festivals d’arreu del món.

Òperes Primes a concurs

D’aquesta manera, en la programació d’enguany i dins de la competició OPERA PRIMA A CONCURS destaquen llargmetratges com CUERDAS, la primera pel·lícula del director tarragoní José Luís Montesinos (3 de desembre / 22h) o la debutant CANCIÓN SIN NOMBRE, que relata una història real al Perú dels anys vuitanta (4 de desembre / 20h).

La programació també reserva espai per produccions que arriben des la Xina, en forma de musical i vestides com un tribut ple de color i exotisme, com TO LIVE TO SING (4 de desembre / 22h) o en forma d’un documental molt personal i elaborat amb material de diversos films històrics, com en el cas de JUST DON’T THINK I’LL SCREAM (5 de desembre / 16h).

Altres propostes arriben de la mà de pel·lícules com RARE BEASTS (5 de desembre / 20 hores / Antiga Audiència), que, en forma de comèdia, ens dibuixa un retrat inestable de la vida moderna, de la mà d’una mare soltera, i també de la mà de propostes com YA NO ESTOY AQUÍ (5 de desembre / 22h / Antiga Audiència), que ens narra l’univers d’un univers musical poc conegut com és la ‘cúmbia regia’.

La programació d’enguany no acaba aquí, ja que la secció a concurs engloba altres propostes realment interessants, com són NUESTRAS MADRES ( 6 de desembre / 18h) -que s’endinsa en el viatge que fa un fill per a trobar-se amb la historia del pare desaparegut en el marc de la dictadura militar guatemalenca- i també un altre periple, aquest de caire naturalista i que s’esmuny en les entranyes i secrets d’un petit poble de Castelló, de la mà d’una proposta realment singular com és LA INNOCÈNCIA (6 de desembre / 20h).

La competició es completa amb dues propostes més. D’una banda, una pel·lícula visceral com SYSTEM CRASHER, que ens duu les aventures d’una nena en diverses cases d’acollida a la recerca de l’escalfor de la llar (6 de desembre / 18h). De l’altra, una proposta que explora el món underground i LGTB i el de les comunitats evangèliques, de la mà de TEMBLORES (6 de desembre / 20h).

Totes les sessions es duran a terme a l’Antiga Audiència.

 

El festival projectarà 5 pel·lícules dins del Programa Emergències que protagonitza la imatge gràfica d’enguany

Fa tres anys el REC va formar part d’una projecte europeu en el qual joves de diversos països realitzaven conjuntament un documental transmedia sobre els efectes del canvi climàtic: era un pas més per a la divulgació d’un tema que preocupava i encara no formava part activa de les nostres pantalles. Amb l’actual canvi de paradigma, l’impacte ha esdevingut més directe i obvi.

La preocupació per tot allò que ens envolta s’ha vist contagiat també a d’altres temes que estan ocupant espai als canals de comunicació: els efectes no resolts de la crisi, l’augment de les desigualtats (a nivell local i planetari), els canvis sobtats als nostres barris, l’impacte del nostre estil de vida o la manca d’equitat d’uns dirigents que haurien de ser model (i una llarga llista) han portat moltes situacions fins al límit i han dut a moltes persones a viure en un veritable estat d’emergència.

És per això que el REC, el festival de cinema de Tarragona, dedica el seu programa especial a totes aquestes emergències, de l’aquí i l’ara. Des del festival, som conscients que potser un festival de cinema no és l’espai des d’on es sorgeixin solucions, però si que podem col·laborar a fer-nos preguntes i participar d’una reflexió que inclou a tota la societat.

D’aquesta manera, el Programa Emergències ja ha plantejat algunes sessions prèvies durant el mes de novembre a CaixaForum i segueix, durant els dies del festival, amb noves projeccions a l’Antiga Audiència.

Així, del 3 al 8 de desembre, els assistents podran gaudir de pel·lícules com LIGHT AS FEATHERS (3 de desembre / 20h), que s’endinsa en la relació entre un fill i una mare i com els petits detalls poden marcar la vida de les persones. En aquesta línia, el públic podrà veure una producció que no deixarà a ningú indiferent com ES A L’AIRE (4 de desembre / 18:30h), que s’endinsa en la relació de la ciutadania amb el complex petroquímic de Tarragona.

Altres propostes del cicle són PARASITE (6 de desembre / 22h) que es perfil com una autèntica bomba cinematogràfica que uneix les històries de dues famílies de Corea del Sud o LES MISERABLES (7 de desembre / 22 hores), que analitza l’actualitat de la mateixa ubicació que Victor Hugo va utilitzar com a decorat el 1862. El llargmetratge O QUE ARDE (5 de desembre / 18 hores) -que tracta la temàtica dels incendis amb una bellesa corprenedora- completa un programa destinat a encendre totes les alarmes.

Totes les sessions es duran a terme a l’Antiga Audiència.

 

José Luis Montesinos retorna al Festival REC amb ‘CUERDAS’

Un desafortunat accident deixa incomunicada a l’Elena, una jove tetraplègica, a una masia al camp. Allà només té a l’Athos, un gos especialment ensinistrat per ajudar-la. Però les coses no succeiran com tots esperaven, i s’haurà d’enfrontar a qüestions imprevistes.

El llargmetratge compta amb referents clàssics com Sola en la oscuridad o les històries de l’univers Stephen King (Misery) i el director ens regala tota una carta d’amor al cinema i a fer cinema. El debutant Montesinos treu suc a un guió propi per demostrar la seva capacitat narrativa i endinsar-nos en una història on la tensió es torna asfixiant.

Vell conegut del festival -en el que ha col·laborat en diverses ocasions- José Luís el “Monty” ha aconseguit al voltant de 200 premis amb els seus curtmetratges, incloent-hi el Premi Goya per El corredor (2014).

Amb la seva òpera prima CUERDAS, estrenada a la Secció Oficial del Festival de Sitges, el director tarragoní demostra que està preparat per a grans reptes a la seva prometedora carrera. El seu primer llargmetratge protagonitzarà la Projecció Inaugural del festival, el dimarts 3 de desembre a les 22 hores.