La direcció destaca les bones xifres d’assistència a les projeccions d’enguany, que han mostrat 4 estrenes absolutes a l’Estat espanyol dins de les 11 pel·lícules en competició dins de la secció oficial Opera prima

Enguany creixen en importància les sessions professionals, que han comptat amb una massa social de més de setanta persones durant els dies del festival

Destaca la bona acceptació de les noves franges de projecció, entre les que sobresurten activitats com el MiniREC i les Sessions Vermut al Teatret del Serrallo

Prop de 3.000 persones han gaudit de les projeccions de pel·lícules que han conformat el programa d’aquest Festival REC 2017 i, quan encara queda per finalitzar la jornada d’aquest diumenge, la direcció del festival estima que la xifra total d’assistents que han gaudit de la proposta cultural de l’edició d’enguany serà “superior a la d’edicions de l’any passat, per exemple”.

Els organitzadors del Festival REC 2017 destaquen la solidesa d’una programació que ha mostrat 11 òperes primeres a concurs i la tria d’un jurat especialitzat i d’àmbit internacional, que ha escollit ‘LOS PERROS’, de Marcela Said, com a Millor opera prima en l’edició d’enguany del festival. En total, 11 òperes primeres han competit per endur-se aquest guardó, totes elles estrenes a Catalunya i 4 d’elles -‘SEVERINA’, ’CLUB EUROPA’, ’THE STARRY SKY ABOVE ME’ i ’MANIFESTO’- estrena absoluta a l’Estat espanyol.

“Ha estat satisfactori veure cares conegudes entre el públic, però també moltes d’altres de noves i també registrar plens gairebé absoluts en projeccions de films que eren estrena i de creadors nous i també una aposta per la creativitat, el que demostra la bona salut d’un festival que aposta per arriscar i per la qualitat dels autors emergents, gràcies al suport d’una important massa social que espera les nostres propostes”, destaca el director artístic del Festival REC, Xavier García Puerto, que reitera que aquesta bona acollida manifesta “la bona salut d’un festival molt treballat i que aposta per oferir una programació diversa que sorprengui, commogui i captivi al públic”.

Això, segons la direcció del festival, també es reflecteix en la visita de programadors de tot Catalunya de cineclubs i d’altres festivals, que prenen les propostes del REC com a punt de partida per a conformar les seves respectives apostes.

Respecte a les noves apostes d’enguany -com el MiniREC i les Sessions Vermut ubicades al Teatret del Serrallo- Xavier García Puerto destaca “les bones xifres de noves apostes que pretenen marcar el caràcter ciutadà d’un festival que desitja aportar propostes cinematogràfiques de qualitat al conjunt de la família i apostar per la cultura al conjunt de la ciutat”.

D’altra banda, les propostes adreçades als experts del sector que ha programat el festival en l’edició d’enguany -One to One, Primer Test i Jornades Professionals- han congregat a prop de setanta professionals, que han tingut l’oportunitat d’exposar els seus treballs, aconseguir ajuda per a llançar les seves produccions al mercat o reflexionar sobre aquells temes que importen al conjunt de treballadors del camp de l’audiovisual.

Tot i que aquestes activitats tenen un reconegut relativament jove, el director artístic del festival destaca “els bons fruits d’aquesta proposta, que demostra el seu èxit amb la visita de Carla Simón, directora d’‘ESTIU 1993’, que ha tornat al REC amb la seva pel·lícula com a gran èxit de la temporada després d’haver visitat el festival fa dos anys, quan només era un projecte”.

“La bona acollida entre els professionals i el fet que cada cop més experts d’àmbit internacional visitin el festival i participin en aquestes jornades ens marca la bona salut d’aquestes trobades i també una de les línies de futur del REC”, destaca el director artístic del festival.

Repensar el REC és ara una de les apostes de futur del festival

De cara al futur, el director artístic del REC, Xavier García Puerto, destaca que els responsables del festival -que enguany ha celebrat la XVII edició- entren, després de les xifres optimistes i bones sensacions de la cita d’aquest 2017, “en un període de reflexió que implica avaluar la proposta que oferim ara mateix i centrar-nos en els punts forts i febles del festival per a oferir pròximes edicions cada cop millors”.

“Pensem que després de gairebé 5 anys mantenint una mateixa aposta que té xifres consolidades, ara s’obre un procés de repensar el festival per tal que segueixi desenvolupant-se per adaptar-se a les necessitats lògiques de creixement i també a les necessitats del conjunt de la ciutat”, avança el director del festival.

En aquest punt, Xavier García Puerto destaca com a principal debilitat del Festival REC la falta de suports institucionals “que estiguin a l’altura de la resposta ciutadana que cada any consolida el REC com una cita cultural de referència al Camp de Tarragona”.

Tots els premiats de l’edició d’enguany

A més a més de la distinció com a Millor òpera prima, el Festival REC d’enguany compta amb més pel·lícules que han vist guardonada la seva proposta original, valenta i arriscada.

Aquest és el cas de ‘ADIÓS ENTUSIASMO’, de Vladimir Duran, que ha aconseguit el reconeixement del Jurat de la crítica, un film que aprofundeix en els secrets d’una família, que planteja diverses qüestions a través d’una narrativa que manté nombrosos interrogants.

En aquest cas, el Jurat de la crítica ha valorat la manera com el film “es transforma des del punt de vista estètic i narratiu, a partir de la presència d’un cos absent”, a més a més destaca la incursió en el gènere musical, “a través d’unes cançons i imatges d’arxiu que evoquen la història familiar en un encertat escenari laberíntic”.

D’altra banda, una estètica immersiva, un muntatge trencador i una estructura narrativa que manté a l’espectador totalment absort, a través d’una crítica social atrevida i justificada. Aquests són els arguments que esgrimeix el Jurat jove del Festival REC 2017 per premiar ‘LES GARÇONS SAUVAGES / THE WILD BOYS’, de Bertrand Mandico.

A més a més, el Jurat jove també concedeix una menció per a ‘TESNOTA’, de Kantemir Balagov, una pel·lícula que relata les decisions d’una família al voltant del segrest d’un dels seus membres i, de la qual, el jurat ha reconegut el “treball del director i les actuacions memorables” del conjunt dels actors.

Per la seva banda, el públic assistent a les diferents projeccions del Festival REC 2017 ha optat per destacar el treball de Laura Mora a ‘MATAR A JESÚS’, una pel·lícula que explora els límits de la venjança i que ens parla de la història de la Paula, una noia que es topa amb l’assassí del seu pare i que ha d’aprendre a encarar el seu futur.

A més a més de les guanyadores, cal destacar la bona acollida de pel·lícules que no han estat premiades, però que han rebut una gran acollida per part del públic i han registrat ple absolut a la sala, com la proposta ‘MUCHOS HIJOS, UN MONO Y UN CASTILLO’, de Gustavo Salmerón, una comèdia documental familiar que va captivar el públic i ‘MANIFESTO’, que mostra a l’actriu Cate Blanchett en tretze rols diferents.