El REC aterra, en una edició més, de nou a Tarragona. Després d’anys d’experiència   descobrint els nous talents del panorama cinematogràfic, el festival del cinema de la ciutat torna a la càrrega del 4 al 10 de desembre amb un programa ple de novetats i de llargmetratges arriscats, incisius, en definitiva, òperes primes que tracten el món en el qual viuen els seus creadors amb creativitat, cruesa, curiositat i molta força visual. El festival es consolida com a espai de presentació i descoberta de novetats fílmiques, d’altaveu per als nous creadors i presentació en exclusiva per al públic tarragoní de títols que seran notícia.

Durant aquest 2017, la proposta cultural s’agrupa sota l’eslògan “Aquesta ortiga no pica”, un lema que visibilitza que la proposta que ofereix el festival està oberta a tothom i que el fet de gaudir de bones pel·lícules no està determinat per condicionants econòmics o d’edat. El festival busca eixamplar la seva base social amb una aposta pel conjunt de la ciutadania per fer del cinema un espai més social i un punt de trobada.

Així, enguany es consoliden els espais professionals (Primer Test, Mira’m – El REC va a la universitat, la Jornada Professional – Les Dones en la Indústria), que són focus imprescindibles per als nous creadors, després de consolidar pel·lícules que han tingut un llarg recorregut, com ‘GAME OVER’, ‘JULIA IST’ o ‘ESTIU 1993’. A més, en la present edició es posa un especial èmfasi en el paper de les dones en l’audiovisual, a través de propostes artístiques i sessions de treball.

En el programa també destaquen aquelles sessions en les quals es vol arribar a nous públics. Per exemple, opcions com les Sessions Vermuts o el MiniREC situen el festival com una proposta per a tota la família. Altres punts forts de la minuta cultural d’enguany -elconcurs engegaR de peces curtes i elaborades en 48 hores, les sessions dedicades als autors de Tarragona, els concerts delRECLanuí i la inauguració i cloenda del festival- conformen una proposta amb un clar valor social i de ciutat, que vol tractar temes d’actualitat de manera profunda a partir de pel·lícules potents. Tot plegat, unit a l’entrada dels antics jurats joves, que enguany participen dissenyant part de la programació, conforma un esdeveniment més ciutadà i de referència.

D’aquesta manera, la programació d’enguany conjuga la voluntat d’adaptar-se i parlar a la realitat econòmica i social, però sense perdre l’esperit d’espais de descoberta dels títols que seran notícia. La programació que té en compte diferents gustos i horaris, i que enguany creix en nombre d’escenaris i es duu a terme en diferents espais de Tarragona, com l’Auditori CaixaForum, l’Antiga Audiència, l’Espai Turisme, el Teatret del Serrallo o la Sala Zero, entre altres.

El menú cinematogràfic d’aquest 2017 permet gaudir de pel·lícules d’estrena i de llargmetratges que destaquen per la seva qualitat, els temes que tracten i la manera de tractar-los. Enguany, les propostes que es podran veure en els diferents escenaris del Festival REC provenen d’Argentina, Espanya, Brasil, Alemanya, Xile, Rússia, França, Colòmbia, Austràlia, Israel, Polònia i Estats Units, i ofereixen la visió única dels seus creadors.

Pel·lícules a concurs

La proposta del festival es manté fidel a les òperes primes, les primeres pel·lícules més valentes i arriscades de directors d’arreu del món que, com cada any, troben en el Festival REC un primer aparador on mostrar les seves produccions, el que certifica aquest esdeveniment com el punt de sortida de moltes noves veus del panorama cinematogràfic actual.

Enguany, la proposta de llargmetratges que entren a concurs compta amb 11 pel·lícules, 4 de les quals són estrena absoluta a l’Estat Español. ‘SEVERINA’ (6 desembre, 22h), que duu el regust de Borges, Cortazar i l’amor per la literatura a la pell; ‘CLUB EUROPA’ (7 desembre, 20h), és un mirall que posa el vell continent davant les seves contradiccions; la desconcertant ‘THE STARRY SKY ABOVE ME’ (7 desembre, 22h) que qüestiona la visió que tenen sobre nosaltres els nostres éssers estimats i, finalment, ’MANIFIESTO’ (8 desembre, 18.15h), una proposta en la qual el públic tarragoní podrà gaudir, en exclusiva, de la incommensurable Cate Blanchet interpretant 13 papers diferents en una pel·lícula que canvia en cada seqüència.

La resta de films a concurs serà la primera vegada que es puguin veure a Catalunya. Així, el llistat de candidates a endur-se els premis del festival són ‘TESNOTA (DEMASIADO CERCA)’ (5 desembre, 18h), ‘ADIÓS ENTUSIASMO’ (6 desembre, 18h), ‘MATAR A JESÚS’ (6 desembre, 20h), ‘LOS PERROS’ (7 desembre, 18h) , ‘LES GARÇONS SAUVAGES / THE WILD BOYS’ (8 desembre, 16h), ‘MUCHOS HIJOS, UN MONO Y UN CASTILLO’ (8 desembre, 20h), ‘LE SEMEUR (LA MUJER QUE SABÍA LEER)’ ( 8 desembre, 22h / 9 desembre, 12 h al Teatret del Serrallo).  Aquests són els debuts més destacats de la temporada i serà la primera vegada que es puguin veure a Catalunya. El conjunt ve acompanyat de guardons als principals festivals, com Cannes, San Sebastian, BAFICI o Karlovy Vary, i representa un ampli ventall d’estils, temàtiques i reinterpretacions de la realitat a partir del punt de vista dels creadors contemporanis.

Segueix el cicle WOMEN ON FIRE

A banda d’aquest conjunt de propostes, el programa d’enguany del Festival REC 2017 també s’eixampla per oferir més noves produccions que s’inclouen dins del cicle WOMEN ON FIRE, que agrupa primeres pel·lícules de realitzadores que destaquen per la seva qualitat.

Enguany, a més a més de les propostes prèvies que s’han pogut veure durant aquest mes de novembre a l’Auditori CaixaForum -i les que queden pendents encara com ‘CHABELA’ (23 novembre) i ‘L’ESTIU DE LA SANGALIÉ’ (30 novembre)- durant els dies de festival també es podrà gaudir de fins a sis propostes noves, 4 de les quals participen a concurs.

Entre les que opten a premi i que es projectaran durant els dies del festival a l’Antiga Audiència cal tornar a destacar ‘‘MATAR A JESÚS’, ‘LOS PERROS’,  ‘CLUB EUROPA’ i ‘‘LE SEMEUR (LA MUJER QUE SABÍA LEER)’, que mostren amb força que una pel·lícula dirigida per una dona no vol dir exclusivament ‘temàtiques sobre dones’, i poden anar més enllà tractant multitud de temàtiques.

A més, a més, fora de concurs es presentaran dues pel·lícules més, ‘PEOPLE THAT ARE NOT ME’ (5 de desembre, 20h) i ‘THE LURE’ (8 de desembre, 24h), que han brillat durant la temporada de festivals i prometen no deixar a ningú indiferent.

Acte inaugural – MY FIRST TIME – Pere Portabella

La inauguració oficial del REC es durà a terme el dimarts 5 de desembre, a les 22 hores a l’Antiga Audiència, amb la projecció de ‘NO COMPTEU AMB ELS DITS’, un migmetratge experimental del director català Pere Portabella, que data de l’any 1967 i que compta amb un guió elaborat per Joan Brossa. Enguany se celebra el 50 aniversari d’aquest migmetratge i el Festival REC li ret homenatge amb la seva projecció per estrenar l’edició d’aquest 2017.

A més a més, durant els dies 5 i 6 de desembre es projectaran les pel·lícules ‘INFORME GENERAL’ (Auditori CaixaForum, 18h) i‘INFORME GENERAL II’ (Antiga Audiència,  16h), dues propostes de Portabella que retraten la transició democràtica, les primeres mobilitzacions ciutadanes i la seva evolució amb el pas dels anys, fins a finalitzar amb el col·lapse econòmic de 2008 i les protestes del 15M. Aquestes dues pel·lícules, juntament amb la projecció de ‘HISTERIA DE ESPAÑA’ (9 de desembre, 18.15h), una proposta coordinada per Kikol Grau, acaba configurant un estranyíssim tríptic que pot ajudar a reflexionar sobre les circumstàncies polítiques i socials que configuren l’actualitat.

Acte de cloenda – ‘LUCKY’

La cloenda del festival es durà a terme el dissabte 9 de desembre, a les 22 hores. L’Antiga Audiència de Tarragona acollirà l’entrega de guardons a les pel·lícules premiades.

A més a més, la projecció del film ‘LUCKY’, de John Carry Lynch, una pel·lícula que s’estrena de manera oficial a Catalunya i que compta amb la participació de Harry Dean Stanton, un dels actors fetitxe de directors com David Lynch.

Presència d’actors i directors convidats

Com en altres edicions, el Festival REC d’enguany també suposa l’oportunitat de conèixer de primera mà i intercanviar impressions amb alguns dels actors i directors dels llargmetratges que es projectaran.

En aquest sentit, l’edició d’enguany compta poder acollir a Pere Portabella (director de ‘NO COMPTEU AMB ELS DITS’, INFORME GENERAL’ i ‘INFORME GENERAL II’); Gustavo Salmerón (director a ‘MUCHOS HIJOS, UN MONO Y UN CASTILLO’); Ilan Klipper(director de ‘THE STARRY SKY ABOVE ME’); Franziska Hoenisch (directora de ‘CLUB EUROPA’); Xavier Henry-Rashid de ‘PEOPLE THAT ARE NOT ME; ’Laura Mora (directora de ‘MATAR A JESÚS’); Vladimir Durán (director de ‘ADIÓS ENTUSIASMO’) i Anaël Snoek (actriu a ‘LES GARÇONS SAUVAGES / THE WILD BOYS ‘).

El Festival REC 2017 també es viurà al Serrallo

Enguany, les projeccions del Festival REC s’acosten arran de Mar. El Teatret del Serrallo acollirà les Sessions Vermut, cites pensades per gaudir juntament amb una de les tradicions típicament tarragonina com és el vermut. L’entrada a aquest esdeveniment inclourà la pel·lícula i el vermut.

La primera de les sessions de presentació del cicle es durà a terme el pròxim diumenge, 3 de desembre, quan els espectadors podran gaudir del llargmetratge ‘ESTIU 1993’, juntament amb la seva directora, Carla Simón, que es desplaçarà a Tarragona per a conversar sobre la pel·lícula juntament amb els espectadors.

Les pròximes sessions al Teatret del Serrallo inclouran les pel·lícules ‘ANCHOR & HOPE / TERRA FERMA’ (dimecres 6 de desembre) de Carles Marqués-Marcet (’10.000 KM’), ‘RARA’ (divendres 8 de desembre), ‘LE SEMEUR (LA MUJER QUE SABÍA LEER’ (dissabte 9 de desembre) i ‘CHAVELA’ (diumenge 10 de desembre). Totes les sessions començaran a les 12 del migdia.

Enguany el cicle d’activitats encarades al públic familiar pren el nom de MiniREC

Projecció de films escollits expressament per a fer les delícies per a tota la família. Aquesta és la proposta que planteja el cicle d’activitats MiniREC, que certifica l’estreta col·laboració del Festival REC amb el Minipop. Enguany, el MiniREC ha seleccionat pel·lícules que compten amb una proposa artística i de qualitat que captivaran a tots.

En aquesta línia, els llargmetratges que s’oferiran a les instal·lacions de l’Antiga Audiència dins de MiniREC seran diversos. El públic podrà gaudir de la darrera proposta de Michel Gondry, ‘MICROBE ET GASOIL’ (dimecres 5 de desembre a les 12 hores); la pel·lícula‘ESTIU 1993’, de Carla Simón (dimecres 6 de desembre a les 16 hores); ‘LA VIDA LLIURE’, de Marc Recha (dijous 7 de desembre a les 12 hores).

Finalment, de cara al diumenge 10 de desembre a les 16 hores, el MiniREC projectarà el llargmetratge ‘EL MALVADO ZORRO FEROZ’, de Benjamin Renner i Patrick Imbert, que ha estat preseleccionada als Oscar com a Millor Pel·lícula d’Animació i guanyadora de l’edició present dels Cèsar en la mateixa categoria.

Per últim, destacar que el MiniREC d’enguany també inclou diversos tallers que es duran a terme durant les projeccions de pel·lícules destinades a públic adult, de manera que els més petits tindran una alternativa d’oci al voltant de la cultura al mateix temps que els grans gaudeixen de les propostes del festival. Aquest acte es duu a terme amb la col·laboració de Tecletes.

Patrocinadors i col·laboradors

El Festival REC 2017 es duu a terme gràcies a les aportacions dels patrocinadors que han ajudat a fer possible el Festival REC 2017, com l’Ajuntament de Tarragona, la Generalitat de Catalunya, el CaixaForum, la Diputació de Tarragona, Accion Cultural Española, Palau Firal i de Congressos de Tarragona, Consell Comarcal del Tarragonès, Servei de Desenvolupament Empresarial ICEC, Catalan Films, URV, així com el projecte europeu WRAP!.

A més a més, també compta amb la col·laboració del Tecletes, el Teatret del Serrallo, la Casa Joan Miret, la Sala Zero i l’Associació Catalana de Crítics i Escriptors Cinematogràfics (ACCEC).