La nova proposta analitza la relació de la música i la imatge en moviment

Aquest mes de maig de 2015 torna la programació de “RISC”, la proposta audiovisual del Centre d’Art de Tarragona – El Teler de Llum, que compta amb el suport del REC. I torna amb molt ritme, amb un esdeveniment especial, el RISC Musical. Una proposta que analitza la relació de la música i la imatge en moviment a través de diverses iniciatives.

En aquesta ocasió, les connexions entre música i audiovisual es presentaran mitjançant el documental musical, un gènere que els últims anys ha evolucionat passant d’ocupar un nínxol pràcticament comercial fins a registres amb plantejaments artístics i personals. Així, el documental musical, sense perdre el seu vessant popular, s’ha consolidat com a camp de proves per a propostes innovadores.

D’aquesta manera, el RISC Musical presenta una varietat de facetes d’aquest gènere a nivell estilístic, de concepte, i temàtic. Totes aquestes propostes es complementaran amb un taller de creació i d’anàlisi de tendències. I com a esdeveniment fidel als seus propòsits, la música en viu no hi podrà faltar. Prepareu-vos pels rabiosos directes del RISC Musical!

RiscMusical_ok_2_teler

PROGRAMA

20 de maig, 19 h. Casal Sageta de Foc Projecció: Creant amb el personatge: Un lloc on caure mort, de M. A. Blanca i Raúl Cuevas.

Autodestrucció és una banda de punk-bronca del Montseny liderada per Càndid, un nihilista amb una vessant molt familiar. En plena crisi vital, el documental presenta la dicotomia entre allò públic i privat, punk i familia, farlopa i gintònic, tradicions i trencaments. Un lloc on caure mort mostra la revolució diària de dur la teva família pel bon camí mentre cantes himnes no-future i anti-sistema. Un documental sobre com gestionar el costat salvatge de la vida amb les virtuts de la classe mitjana, o com deia una crònica, “un documental sobre com de difícil és no ser un subnormal sense ser un puto imbècil”. Amb la presència del director M. A. Blanca. Posteriorment a la projecció, el cantant Càndid, líder d’Autodestrucció i protagonista de la cinta, ens regalarà un petit concert acústic.

Dijous, 21 de maig, a les 11h, aula 505 Taller: Musicant l’Audiovisual. RISC Musical a la URV

Aprofitant la visita a Tarragona dels realitzadors de les pel·lícules Un lloc on caure mort Las más macabras de las vidas, la Universitat Rovira i Virgili acollirà un taller dual obert al públic dut a terme pels esmentats directors.

M. A. Blanca: Com pensar els gèneres musicals: documental, format tv, videoclip

El realitzador i guionista Miguel Ángel Blanca, autor de Las chicas solas tocan el violín i guionista de Temporada 92-93Padre Modelo, i Amistad (curtmetratges) i de Somos gente honrada i Estás invitado a la fiesta (llargmetratges). També és autor, com a cap de desenvolupament de BoogalooFilms del projecte transmèdia Yourlostmemories.com, del qual en resulta la pel·lícula homònima, codirigida amb Alejandro Marzoa, Yourlostmemories. D’aquest projecte també en surt la peça audiovisual musicada en directeDespués de la Generación Feliz. Recentment ha realitzat el documental musical Un lloc on caure mort, que es podrà veure a Tarragona gràcies al RISC.

M. A. Blanca abastarà el procés creatiu de projectes que combinen la música i l’audiovisual, aproximant-se a diferents opcions creatives com les que ha dut a terme en la seva carrera. Parlarà de les recopil·lacions d’arxiu, la resignificació a partir del muntatge, les qüestions a plantejar-se en un projecte documental, i quins espais ofereix la televisió per a formats que tractin aquests temes.

Kikol Grau: Muntatge, ritmes, significats subversius

Kikol Grau és realitzador de programes televisius com Metrópolis (TVE) i director de documentals musicals i històrics molt diversos. Treballa habitualment a partir de l’arxiu, generant narracions i significats a partir del muntatge, amb recurs habitual a la música popular contemporània, el còmic o el collage. Va iniciar la seva carrera a Clot TV (BTV) amb magazín lliure com Por la Kara TV i, posteriorment, Gabinete de Crisis. També és realitzador de nombrosos videoclips de bandes com Tu Madre, Diego Paqué, K-Tulu, Sociedad Alkoholica, Toni Manero o Salvaje Montoya.

A més, té un conjunt de vídeos experimentals com Jasón Total MassacreDocutrola cómo convertirse en un pirata de la televisiónBarriotonia (instal·lació CCCB), Destroy Technology o Apocalipsis 2000. A la seva xerrada a la URV, Kikol Grau farà un taller de la importància de les matèries plàstiques i els materials diferencials en la generació d’un audiovisual. Com jugar amb les convencions dels diferents formats, com generar espais de llibertat des de la televisió, i com semantitzar les imatges per generar productes que subverteixen tota versió oficial.

21 de maig, 19 h. Sala El Cau: L’arxiu rabiós: LAS MÁS MACABRAS DE LAS VIDAS + MEDIEVO (Live)

Las más macabras de las vidas presenta la particular història d’Eskorbuto, el grup punk de Bilbao que va revolucionar la música a principis dels vuitanta, i que s’ha convertit en una llegenda de la contracultura de l’Estat Espanyol. És una pel•lícula historicomediàtica, que utilitzant “search-footage” (arxiu buscat, en contraposició al ja normalitzat “found-footage”), de concerts i declaracions dels membres de la banda, noticiaris, pel·lícules i vídeos amateurs de l’època, va traçant la crònica d’aquella dècada, en què l’atur, la repressió policial, i l’inici vacil·lant d’un estat de benestar que excloïa els marginats, havien creat un ambient d’apatia i dolor del qual la ràbia d’Eskorbuto es va convertir en emblema de rebel·lia.

Després de Las más macabras de las vidas, i partint de la mateixa perspectiva contundent de reciclatge d’arxiu i la regurgitació de la sobre-informació de la societat-mèdia, arriba el turmix d’imatges de la banda MEDIEVO, amb el seu show de darkwave LiveCinema. Des d’una electrònica obscura i asfixiant, la banda assetja explícitament la classe política i critica el conformisme social. Proclama l’extermini de l’actual sistema neofeudal mitjançant una revolució violenta i sense concessions com a únic mode de salvació. Les seves lletres realitzen un descens a la retòrica de batalla i a la poesia subversiva amb un enfocament sobri, aconseguit a base de so industrial i analògic, i una posada en escena amb projeccions de remix audiovisual multipantalla, creant un clima de drama i ansietat que interpel·la constantment l’espectador.

Diumenge 14 de Juny, 21 h. Sala Zero: De la Rauxa a la faula: ZA! + Gerard Gil (visual live)

ZA! és una de les bandes més potents i admirades de l’escena espanyola, un circ ambulant, dos nois i una dotzena d’instruments. Una orquestra supersònica que combina ritmes africas, noise, math rock, sons dels pastors de Tuva, poliritmes balinesos, trip hop maurità, distorsió, dansa i drones. Amb àlbums com WanananaiMegaflowMacumbaMuerte, Eki Eki Eki Kazam! han presentat els seus hipercomposats temes, que en directe es transformen en una col·lisió sònica una sessió xamànica, generant una increïble experiència col·lectiva.

El creador tarragoní, un dels més destacats de l’escena audiovisual tarragonina, ens farà un directe audiovisual. Apropant-se a l’experiència amb Les aus a la pedrera (“DeProp”, març 2010), amb la seva càmera-ploma dibuixarà abstraccions figuratives impossibles per al Dadaísme musical dels ZA!. Una forma immillorable de tancar el RISC MUSICAL.