El Festival Internacional de Cinema REC 2023, que s’ha dut a terme a Tarragona del 22 al 26 de novembre, anuncia els guanyadors. Els membres dels diferents jurats ja han avaluat les pel·lícules de la competició Opera Prima, la que aporta caràcter diferencial al Festival, ja han emès el seu veredicte, que ha donat com a guanyadora el llargmetratge SLOW, de Marija Kavtaradze. La pel·lícula ha rebut el Premi a Millor Pel·lícula pel Jurat Internacional del Festival. 

Un dels llargmetratges que ha rebut més atenció per part dels jurats ha estat el llargmetratge sudanès GOODBYE JULIA, que s’emporta Premi a la Millor Pel·lícula per al Jurat de Cineclubs, el Premi del Públic i la menció especial del Jurat Jove del Festival. El film, que signa Mohamed Kordsofani mostra, a través de la relació entre dues dones, un panorama de temes: la culpa, les revelacions, la injustícia, el pes del patriarcat i el conservadorisme, i molt més. Preocupacions que ressonen no només al Sudan sinó també a la resta del món.

Per la seva banda, els membres del Jurat Jove del Festival REC 2023 —que compta enguany amb un grup de quinze integrants— han decidit atorgar el Premi a Millor Pel·lícula a LE RAVISSEMENT, un film procedent de França que, sota la batuta de direcció d’Iris Kaltenbäck, submergeix a l’espectador en qüestions essencials com la soledat, l’amor, o la vida a la gran ciutat amb una gran profunditat psicològica. 

Un altre llargmetratge que destaca entre el palmarès de l’edició d’enguany és AMA GLORIA. La pel·lícula dirigida per Marie Amachoukeli-Barsacq recull la relació entre una nena i la seva mainadera i ha rebut les mencions del Jurat de Cineclubs i del Jurat Internacional, que han posat en relleu la proximitat màxima als personatges i els seus detalls més subtils i sentits, sense caure en la sensibleria. 

Aquests són els veredictes emesos per cada jurat: 


Valoració del Jurat Internacional

Premi del Jurat internacional: SLOW

El jurat considera que el llargmetratge SLOW mereix el Premi a Millor Pel·lícula perquè, en un món tan sexualitzat com erotitzat, resulta commovedor proposar l’amor des d’un lloc diferent, que qüestiona les diferents maneres de relacionar-se i reivindica la sensualitat, la tendresa i l’honestedat. Segons el Jurat Internacional, aquesta pel·lícula destaca per la seva originalitat temàtica, que recorre els límits de la inclusió i despulla la intimitat amorosa de patrons heterosexuals. 

Menció especial: 

El Jurat Internacional proposa AMA GLORIA com a menció especial per la seva sensibilitat i la seva subtilesa a l’hora de retratar el món a través d’una mirada infantil vulnerable. També destaca que el fet de combinar ficció amb animació aconsegueix una perspectiva fresca i commovedora sobre els vincles familiars. 

Membres Jurat Internacional: Andreea Pătru, Paulina Garcia i Mariana Monroy.

Valoració del Jurat de Cineclubs

Premi Jurat Cineclub: GOODBYE JULIA 

Els membres del Jurat de Cineclubs consideren que el Premi a Millor Pel·lícula ha de recaure en GOODBYE JULIA, per la seva intel·ligència i solidesa artística i narrativa a l’hora de parlar de dependències i independències, personals i col·lectives, en un context conflictiu. 

Menció especial: AMA GLORIA 

El Jurat de Cineclubs proposa AMA GLORIA com a menció especial, per la seva sensibilitat en la forma de retratar la infantesa, la tendresa amb què tracta els personatges i la saviesa amb la qual fa de tot això un petit miracle. 

Membres Jurat de Cineclubs: Tariq Porter, Leticia Anido i Antoni Mas. 

Valoració del Jurat Jove

Premi Jurat Jove: LE RAVISSEMENT

El Jurat Jove escull el Premi a Millor Pel·lícula per LE RAVISSEMENT, un film que, en la seva opinió, mereix aquest reconeixement per com construeix la tensió, la facilitat que té per captar a l’espectador, el ritme, la complexitat emocional i la construcció complexa i profunda dels personatges.

Menció especial: GOODBYE JULIA

El Jurat Jove proposa GOODBYE JULIA com a menció especial per la  fotografia i com demostra les realitats paral·leles, per com explica la realitat social a través d’uns personatges potents, pel tema que tracta i la forma de fer-ho, tractant-se d’un problema d’actualitat, i per donar visibilitat a la qüestió social i política que tracta.

Membres Jurat Jove: Erika Sans, Àlex Lorenzo Durán, Lidia Rofes Palacios, Albert Blay León, Albert Poy Ventura, Albert Tejero, Alexandra Subias, Adrià Guasch Camacho, Pau Grande Pedra, Maria Sabaté Garrido, Jaume Bernabeu Volpini, Joaquín G Salas , Helena Callau Blánquez, Marta Fúster Arranz, Sílvia Rodríguez i Figa.

Premi del Públic

Els espectadors de l’edició d’enguany del Festival han guardonat amb el Premi del públic al llargmetratge GOODBYE JULIA, que situa a l’espectador just abans de la segregació de Sudan del sud i ens ubica en la història de dues dones, que encarnen a la seva manera els dos països a punt de separar-se.