El REC 2022 anuncia els guanyadors. Els membres dels diferents jurats ja han avaluat les  pel·lícules de la competició Opera Prima, la que aporta caràcter diferencial al Festival, ja  han emès el seu veredicte, que ha donat com a guanyadora el llargmetratge TENGO  SUEÑOS ELÉCTRICOS, de Valentina Laurel. La pel·lícula ha rebut el Premi a Millor  Pel·lícula (Jurat Internacional i Jurat Cineclubs)  

D’altra banda, 21_PARAISO, el relat intimista i personal d’una parella, explicada en 21 pla  seqüències i rodada en 16 mm, que signa Néstor Ruiz Medina s’ha endut les mencions  especials del Jurat Internacional i Jurat Jove. Un altre llargmetratge emocional i  preciosista com és AFTERSUN recull el premi del Jurat Jove i la menció del Jurat  Cineclub.  

Per últim, el Premi del Públic de l’edició d’enguany ha recaigut en THE ORDINARIES. La  faula distòpica que imagina una societat dividida per rols cinematogràfics i que compta  amb la direcció de Sophie Linnenbaum ha estat la més valorada pels espectadors. 

Aquests són els veredictes emesos per cada jurat:  

Valoració del Jurat Internacional 

Premi del Jurat internacional: TENGO SUEÑOS ELÉCTRICOS 

El jurat considera que el llargmetratge TENGO SUEÑOS ELÉCTRICOS, de Valentino  Maurel, ha d’endur-se el guardó per la subtilesa amb la qual tracta temes tan coneguts  com la violència intrafamiliar i l’abús sexual i psicològic.  

Menció especial: 21_PARAISO 

En aquest cas, el jurat ha posat en relleu de la pel·lícula 21_PARAISO, de Néstor Ruiz  Medina, per la seva capacitat de narrar una història quotidiana a través de 21 fragments  de realitat, capturant l’imaginari d’una generació.  

Valoració del Jurat Cineclub 

Premi Jurat Cineclub: TENGO SUEÑOS ELÉCTRICOS  

Els membres del jurat han considerat la capacitat de la pel·lícula per abraçar la violència  des d’una omnipresència narrativa i formal. D’altra banda, també destaquen la  capacitat del film per acompanyar l’evolució del relat amb el trànsit que efectua la  protagonista de l’adolescència a l’edat adulta i per tractar la violència des d’una  omnipresència narrativa y formal. 

Menció especial 1: AFTERSUN  

La menció especial recau en AFTERSUN de Charlotte Wells, per crear un relat basat en  els meandres de la memòria que desafia la narrativa convencional.  

Valoració del Jurat Jove 

Premi Jurat Jove: AFTERSUN 

El jurat ha reconegut la pel·lícula AFTERSUN, de Charlotte Wells i la seva capacitat de diferenciar-se de l’oferta dirigida a joves. A més a més, el jurat destaca la tasca de la  directora de transmetre la sensació de nostàlgia com si fos de l’espectador, encara que el  públic no l’hagi viscut personalment.  

A través de les llums, color i composició dels plans, la pel·lícula capta molt bé la  innocència de l’estiu, la infància i les noves experiències i també mostra el contrast que  diferencia els dos personatges principals. Tot i que pot semblar una història simple, hi ha  una dificultat de transmetre aquest missatge de manera no explícita.  

Menció especial: 21_PARAISO 

En aquesta ocasió, les integrants del jurat han tingut en compte els aspectes artístics de  la pel·lícula, que mantenen atent a l’espectador des del primer fins a l’últim minut. La  fotografia aconsegueix recordar cada escena com un quadre, que demostra com han  aconseguit treballar i jugar amb la llum, els colors, els plànols, per aconseguir una  ambientació única.  

Premi del Públic 

Premi Jurat Cineclub: THE ORDINARIES  

Els espectadors de l’edició d’enguany del Festival han guardonat amb el Premi del públic  al llargmetratge THE ORDINARIES. D’aquesta manera es reconeix la proposta de la  directora alemanya Sophie Linnenbaum, que basteix un univers fílmic ple de  detalls i amb una posada en escena on tot és benvingut: des d’escenes que ens  duran des dels musicals clàssics fins a elements de thrillers distòpics. 

Membres dels jurats del Festival REC 2022  

Jurat Internacional:  

Peter Badac. Productor creatiu de televisió i cinema independent. Actualment treballa a  l’empresa BFILM, amb seu a Bratislava i Praga. L’any 2021 va coproduir la pel·lícula de  Michaela Pavlátová “My sunny maad”, que es va estrenar a Annecy i va ser nominada al  Globus d’Or com a millor pel·lícula d’animació. El 2018 va ser seleccionat entre 20  productors europeus per al prestigiós programa organitzat per EFP Producer on the  Move. 

Clara Larraín. Actriu i productora xilena nominada entre els 6 productors més  prometedors del 2022 per Marché du Film. L’any 2018 va fundar la productora Clara films  especialitzada en coproducció internacional. 

Mikel Mas. Director i productor. En la seva faceta de director, destaca la primera  temporada de la sèrie d’animació “Mironins”, que va sorgir un format llargmetratge que 

va estar nominat als premis Goya i que ha obtingut el premi Gaudí a Millor llargmetratge  d’animació. També ha dirigit el curtmetratge “La higuera”. Com a productor, ha signat el  llargmetratge “Frontera”i el 2017, es va encarregar de la producció executiva d’”Extraños  en la carretera”, curtmetratge finalista als Goya 2018. 

Jurat de Cineclub:  

Mireia Iniesta. Crítica de cine i docent. Programadora del cineclub 39 Escalones. Vicepresidenta de la Federació Catalana de Cineclubs. Col·laboradora en Cinergia,  Shangrila, Solaris i La furia humana. Actriu en La Academia de las Musas i Aniversari

Juan Antonio Miguel. Programador del cineclub Calle Mayor i redactor de les revistes El  rayo verde i NAC-CER.  

Txaro Landa. Jurat en diversos certàmens cinematogràfics: Cinema Invisible, Bilbao /  Festival Cortada, Vitòria-Gasteiz / Humor a Corto, Arrigorriaga, Bizkaia. Des del 2011 és  presidenta del Cineclub Fas –Bilbao.  

Jurat Jove  

El jurat jove el formen Paula Romero, Cèlia Vidal i Laura Álvarez.