El Primer Test del Festival REC 2022 ja ha premiat les quatre millors produccions en  fase de postproducció que, durant els darrers dos dies, han rebut l’assessorament  d’experts i que, amb aquest reconeixement, poden iniciar la seva trajectòria  internacional. 

L’entrega de guardons ha suposat la fi de la 9a edició d’aquesta trobada, una ocasió  especial en la qual el festival de cinema de Tarragona cedeix un espai per a aquells  projectes que actualment es troben en fase de postproducció i que desitgen rebre el  consell de distribuïdors, programadors i agents de vendes. 

El Primer Test s’emmarca en el laboratori professional del Festival REC, que encara el  repte de descobrir el cinema del futur, a través d’iniciatives com les xerrades i  jornades professionals, les trobades One-to-One amb experts nacionals i  internacionals, entre altres iniciatives.  

Enguany, a més a més, es durà un screening test (projecció de prova), que ofereix 

l’oportunitat de conèixer el cinema «en cru» a partir d’una pel·lícula encara no  estrenada, amb públic de Tarragona. La cita serà demà diumenge (4 de desembre) a  les 18 h, al Teatret del Serrallo.  

Els professionals que assessoren les peces tenen l’oportunitat de participar al festival  gràcies al suport d’Acció Cultural Espanyola (AC/E), a través del Programa  d’Internacionalització de la Cultura Espanyola (PICE) en la modalitat Visitants.  

El Primer Test també compta amb el suport de l’Alternativa, Deluxe, Catalan Films &  TV, Málaga Work in Progress (MAFIZ) i dels Col·legis d’Arquitectes i d’Enginyers  Industrials de Tarragona, que han acollit les sessions presencials d’enguany a  Tarragona.  

Els premiats del Primer Test 2022  

Les produccions cinematogràfiques que han rebut els guardons del Primer Test 2021  són les següents:  

Premi Deluxe Internacional: TODA UNA VIDA  

TODA UNA VIDA 

Dirigida per Marta Romero (2023)  

Documental que plasma l’amor com la voluntat d’esperar per sempre. Arran del  diagnòstic amb Alzheimer, l’any 2010, de la Trini, la seva neta enregistra el seu dia a  dia i, especialment, com el Paco, el seu marit, cuida d’ella. Fins que el confinament  els obliga a separar-se. 

El Premi Deluxe Internacional, inclou la producció del Màster DCP OV amb la Versió  Original, el Màster DCP Version File amb la versió amb subtítols en anglès, així com  dues projeccions a la seva sala i el lliurament de la pel·lícula als festivals que estigui  seleccionada durant un any i la generació de les KDMs necessàries per a la promoció  del film. 

Premi Premi Deluxe Nacional: NEGU HURBILAK  

NEGU HURBILAK 

Dirigida per Ekain Albite, Adrià Roca, Nicolau Mallofré i Mikel Ibarguren;  Col·lectiu Negu (2023) 

Projecte seleccionat fruit de la col·laboració amb Cinema Pendent de L’Alternativa  

Una jove fuig, urgida per la persecució i embolicada a la incertesa, amb un objectiu  clar: creuar la frontera que la portarà lluny de casa seva. L’últim poble de la vall, on  sembla que el temps s’aturi, i el dolor per l’abandó i el desarrelament li fan replantejar se la seva decisió. 

Premi Deluxe Nacional, inclou la producció del Màster DCP OV amb la Versió Original,  Màster DCP Version File amb la versió amb subtítols en anglès i el Màster ProRes  sRGB i dues projeccions de la pel·lícula per a programadors i premsa a la seva sala. 

Premi seguiment individualitzat i screening test: 20.000 ESPECIES DE  ABEJAS  

20.000 ESPECIES DE ABEJAS 

Dirigida per Estíbaliz Urresola Solaguren (2023)  

Projecte seleccionat fruit de la col·laboració amb el Tallin Industry International WIP,  del Festival Tallin Black Nights (Estònia)  

La Lucia, una nena de 8 anys, no acaba d’encaixar amb el que els altres esperen  d’ella. Descobrirà el valor de la vertadera amistat amb la Niko i es fascinarà amb la  Lourdes, una dona que té una misteriosa relació amb les abelles. 

Premi seguiment individualitzat i screening test, consisteix en la realització d’un  screening test a Tarragona, previ a l’estrena de la pel·lícula, amb un públic prèviament  seleccionat. Durant sis mesos, un/a expert/a en estratègia de màrqueting i distribució  realitzarà un seguiment per al llançament del projecte.  

Premi Málaga Work In Progress: 20.000 ESPECIES DE ABEJAS  

20.000 ESPECIES DE ABEJAS 

Dirigida per Estíbaliz Urresola Solaguren (2023)  

Projecte seleccionat fruit de la col·laboració amb el Tallin Industry International WIP,  del Festival Tallin Black Nights (Estònia)  

Premi Málaga Work in Progress, consisteix en la directa selecció i participació del  projecte premiat al Málaga WIP 2022. 

Premi Cinemart: NEGU HURBILAK  

NEGU HURBILAK 

Dirigida per Ekain Albite, Adrià Roca, Nicolau Mallofré i Mikel Ibarguren;  Col·lectiu Negu (2023) 

Projecte seleccionat fruit de la col·laboració amb Cinema Pendent de L’Alternativa  

Una jove fuig, urgida per la persecució i embolicada a la incertesa, amb un objectiu  clar: creuar la frontera que la portarà lluny de casa seva. L’últim poble de la vall, on  sembla que el temps s’aturi, i el dolor per l’abandó i el desarrelament li fan replantejar se la seva decisió.  

Premi Cinemart, inclou una acreditació per a participar a les activitats d’indústria i el  mercat de coproducció Cinemart, al Festival Internacional de Cinema de Rotterdam. 

Experts i participants  

La 9a edició del Primer Test del Festival REC 2022 ha comptat amb un comitè  d’agents de vendes, representants de festivals, i film advisers, que han ajudat als  participants i els han assessorat.  

Els experts de l’edició d’enguany han valorat els vuit projectes en fase de post producció, que són els següents:  

SICA (Carla Subirana), LLOBÀS (Pau Calpe Rufat), ODA UNA VIDA (Marta Romero),  CREATURA (Elenea Martín), 20.000 ESPECIES DE ABEJAS (Estíbaliz Urresola  Solaguren), NEGU HURBILAK (Ekain Albite, Adrià Roca, Nicolau Mallofré i Mikel  Ibarguren – Col·lectiu Negu), LES RESIDENTS (Jo Sol), ON THE GO (María Royo i Julia  de Castro ).  

Les vuit propostes fílmiques que han participat en el Primer Test 2022 han estat  seleccionats per un comitè de selecció format per professionals internacionals.  

Jurat Primer Test 2022  

D’altra banda, el jurat del Primer Test 2022, que ha decidit les propostes guanyadores,  està format per:  

• ANDREI TĂNĂSESCU: Jurat del Primer Test. Membre del comitè de selecció de  Venice Days i programador de “Kino Pavasaris” al Vilnius International Film Festival  i Bildarusch-Filmfest Basel. 

• MANUELA BUONO: Fundadora de la productora i distribuïdora Slingshot Films,  focalitzada en estrenar cinema d’autor i documentals creatius. 

• RATISLAV STERANKA: Director del Centre Cinematogràfic Nacional Slovak Film  Institute, on programa la filmoteca d’Eslovàquia. 

• YAOTING ZHANG: Agent de vendes de l’empresa xinesa Rediance Films, amb seu  a zeijing. 

• KARIM AITOUNA: Productor a Haut les Mains Productions (França) i a Waq Waq  Studio (Marroc). 

• PER DAMGAARD HANSEN: Co-fundador de Paloma Productions, ha produït  pel·lícules aclamades internacionalment, entre les que destaca ‘TRIANGLE OF  SADNESS’, guanyadora de la Palma d’Or a Cannes 2022. 

• RAFFAELLA PONTARELLI: Fundadora de la companyia de producció i vendes 

internacional Amarena Film. 

• YOLANDA HURTADO. Representant de Deluxe. 

• ELISABETH SALA. Representant de Catalan Films. 

• ANNABELLE ARAMBURU I WALTER TIEPELMANN (en línia). Representants del  Málaga Work in Progress (MAFIZ). 

Screening Test: Saps guardar un secret? 

Una altra novetat d’enguany és que, per primera vegada, el RECLab, la secció  d’indústria del Festival REC, obre les portes al públic tarragoní. El pròxim 4 de  desembre a les 18 hores, el Teatret del Serrallo serà l’espai d’una nova activitat que  duu el nom d’screening test (projecció de prova) i que ofereix l’oportunitat de conèixer  el cinema «en cru» a partir d’una pel·lícula encara no estrenada, participant del  laboratori d’acompanyament Primer Test. 

Els assistents podran descobrir tots els processos i perfils professionals que hi ha  darrere d’una producció cinematogràfica. La sessió, de durada aproximada de dues  hores, comptarà amb la participació de part de l’equip de direcció i producció  del film, així com d’Álvaro Vega, fundador de l’agència de màrqueting i comunicació 

Doble Sentido, responsable de la promoció de 150 pel·lícules i de 2 candidatures  espanyoles als premis Òscar. 

Vega s’encarregarà de dinamitzar la jornada i de recollir les impressions dels  assistents a la sala, que seran partícips d’una experiència pionera i única a l’Estat. El  feedback del públic servirà als creadors i creadores del film a pensar en les seves  audiències abans d’iniciar un recorregut en el circuit de festivals cinematogràfics  -nacionals i internacionals-, a més d’arribar a les pantalles dels cinemes.