A banda de les estrenes que proposa la selecció oficial Opera Prima, el Festival planifica les millors pel·lícules dels tres festivals, que podran veure’s en exclusiva i d’estrena a Catalunya

Produccions com TRIANGLE OF SADNESS (Palma d’Or a Cannes), REGRA 34 (Millor Pel·lícula a Locarno) o LOS REYES DEL MUNDO (Concha de Oro a San Sebastián) confirmen la capacitat del Festival REC per mostrar el talent internacional emergent.

A banda l’edició d’enguany mostrarà EL SOSTRE GROC, l’última producció d’Isabel Coixet, i revistarà LA MATERNAL d’estudiants, a més d’oferir oferirà cicles dedicats a autors consagrats i mítics com el japonès Hirokazu Koreeda (BROKER) i RubenÖstlund (TRIANGLE OF SANDNESS).

Encara queda molt per anunciar de l’edició d’enguany del Festival REC, que es durà a terme  del 30 de novembre al 7 de desembre a Tarragona.  

Tot i que la programació de la secció oficial Opera Prima del Festival REC ja s’ha presentat,  l’edició d’enguany del Festival acaba de confirmar noves projeccions d’estrena a Catalunya,  que duran a Tarragona i el Teatre Metropol llargmetratges que són estrena exclusiva a  Catalunya i que han estat les autèntiques triomfadores als festivals d’arreu del món i de  prestigi consagrat, com són el Festival de Cannes, el Festival de Locarno i el Festival de San  Sebastián. 

Les que han estat considerades com a guanyadores absolutes de la cita d’enguany d’aquests  punts de reunió del millor cinema internacional es projectaran al Teatre Metropol, que  durant els dies del festival s’omplirà de propostes d’oci que combinaran les projeccions  cinematogràfiques amb un ampli programa de concerts i altres activitats d’oci.  

Menú de luxe d’enguany; TRIANGLE OF SADNESS, REGRA 34 i LOS  REYES DEL MUNDO  

Pel que fa a la programació de les Projeccions Especials d’enguany, cal destacar la proposta  d’alta qualitat que ofereixen alguns llargmetratges que acaben de confirmar la seva presència  al Festival REC 2022:  

Per una banda, el Metopol acollirà la projecció de TRIANGLE OF SADNESS, guanyadora de  la Palma d’Or al Festival de Cannes i que signa Ruben Östlund, qui s’ha alçat com un dels  directors de culte de l’edició d’enguany del Festival, ja que el públic també podrà gaudir de  la seva Opera Prima, THE GUITAR MONGOLOID.  

Els espectadors que frueixin de TRIANGLE OF SADNESS es trobaran amb un llargmetratge  que s’alçarà ben aviat amb el títol de “pel·lícula de l’any”, perquè ofereix una mirada única  sobre el món de l’ostentació a través d’una mirada satírica i onírica, que equipara un creuer  de luxe amb les principals tragèdies de naufragis a alta mar que tots sabem reconèixer.  

Un altre dels plats forts de les Projeccions Especials del Festival REC és REGRA 34, una  producció que arriba de Brasil i que s’ha alçat com a Millor Pel·lícula al Festival de Locarno.  Aquesta és una producció que s’estrenarà a tot Catalunya en el marc del Festival d’enguany i  que no deixarà indiferent a cap espectador, ja que ens situa en la dicotomia en la qual es mou  una estudiant de Dret que fa de la denúncia dels casos de violència de gènere la seva  bandera, mentre que els seus desitjos personals la condueixen a un món de violència i  erotisme sadomasoquista.  

REGRA 34 és una producció que consagra al nou cinema brasiler, resistència cultural els  últims anys. Una producció que signa la directora Julia Murat, amb una protagonista  carismàtica que ja ha estat definida com “tot allò que odia a Bolsonaro”. 

Per últim, les Projeccions Especials d’enguany també inclouran el llargmetratge que s’ha  alçat com a Millor Pel·lícula a San Sebastián amb la Concha de Oro, LOS REYES DEL  MUNDO. El llargmetratge ens situa a Medellín, on un grup de nois que viuen al carrer  inicien un viatge a la recerca de la terra promesa, en una producció que remou als  espectadors i tracta sobre l’herència familiar o l’amistat.  

Amb aquesta producció, la directora colombiana Laura Mora Ortega retorna al Festival amb  la seva segona pel·lícula, que la seva òpera prima, ‘Matar a Jesús’, després que guanyés el  Premi del Públic en l’edició de 2017 del Festival REC.

Altres pel·lícules de la secció Projeccions Especials 

DAUGHTERS OF ABDUL-RAHMAN – Una comèdia valenta i provocativa sobre  l’emancipació femenina i sobre els diversos camins per a arribar a la llibertat. Estrena a  l’Estat espanyol 

MABOROSI – Un film extremadament delicat, que narra com pot ser la vida després d’una  pèrdua important. Presentació exclusiva a Catalunya. 

BROKER – Després de projectar MABOROSI, recuperem l’última pel·lícula d’un dels  directors asiàtics més volguts de l’últim segle: Hirokazu Koreeda. Amb el seu lluminós estil  habitual, signa una bella roadmovie amb algunes de les estrelles més rutilants del cinema  sud-coreà. Estrenada al Festival de Cannes 2022. 

THE GUITAR MONGOLOID – Una explosiva pel·lícula que posa a proves els límits de la  ficció i el documental, a ritme de punk, que ens proposa un encreuament de personatges a  Gotemburg. Genial òpera prima de Ruben Östlund (TRIANGLE OF SANDNESS).  

El REC 2022 estrena a Catalunya l’últim documental d’Isabel Coixet, que  reflexiona sobre els abusos a l’Aula de Teatre de Lleida  

En la línia de les projeccions prèvies del cicle de novembre, la programació d’enguany es  completa amb altres pel·lícules que s’inscriuen en el cicle “Tu, tot, tothom”, que reflexiona sobre la vigència dels Drets Humans, la vida en família i l’encaix dels més joves en una  societat en continu canvi.  

En aquesta línia, el Festival projectarà la darrera producció de la cineasta Isabel Coixet, una  proposta que, sota el títol d’EL SOSTRE GROC, fa una mirada que punxa com un bisturí  sobre el cas dels abusos a l’Aula de Teatre de Lleida.  

La producció de Coixet compta amb la participació directa de totes les implicades com a  protagonistes directes i conforma un documental molt impactant, que causarà debat i no  deixarà a ningú indiferent.  

Altres pel·lícules de la secció Projeccions Especials 

LA AMIGA DE MI AMIGA- Un cant a l’amor, al cinema, a Rohmer, a les amigues i a les  amants. 

SOMEWHERE OVER THE CHEMTRAILS- Des del microcosmos d’un petit llogaret txec, és  posible retratar el món sencer.

UNREST- Una reflexió, que arriba de Suïssa, sobre la productivitat 

laboral en una fàbrica de rellotges.  

Propostes dedicades al públic familiar i estudiants  

El REC no seria el REC si no programés propostes d’estrena, dedicades a gaudir amb tota la  família o en l’àmbit de la docència.  

En aquesta línia, el cicle ‘Mira’m’ —que ofereix una producció per estudiants a porta tancada  amb debat amb el director/a— proposa enguany la projecció de LA MATERNAL, en una  projecció especial i dirigida a estudiants de Secundària, que durà a Pilar Palomero a  Tarragona per participar en el debat junt amb els joves.  

Aquesta serà una ocasió inigualable per retornar a fixar la vista en el personatge de Carla,  una jove desafiant i rebel. Viu en un antic restaurant de carretera amb la seva mare soltera,  mentre es peta les classes i passa el temps amb el seu amic Efrain. Quan l’assistenta social  s’adona que està de cinc mesos, arribarà a La Maternal, un centre per a mares menors d’edat  com ella, amb les que compartirà el seu dia a dia.  

Pilar Palomero presentarà, un cop més, la que ja és una de les pel·lícules espanyoles més  corprenedores dels últims anys, premiada per crítica i públic, que introdueix temàtiques com  la família, la maternitat i les cures.  

Per últim, la proposta dirigida al públic familiar del Festival REC 2022 és OPERACIÓ PARE  NOEL, una proposta francesa que ens parla dels valors familiars en una època sensible com  és Nadal i que es presenta com un llargmetratge nadalenc carregat d’aventures sorprenents,  emocions i molta, molta neu! Per aquests dies de finals d’any, la programació del Festival  proposa un llargmetratge que ens obliga a parar per tenir en compte el valor de la família i  els éssers estimats. Aquesta producció es duu a terme en col·laboració amb el Museu d’Art  Modern de Tarragona (MAMT).