El Festival porta al públic en exclusiva pel·lícules internacionals amb una mirada àmplia i punyent amb gran diversitat de temàtiques i estils, des de la comèdia, fins al thriller.

Les projeccions es duran a terme del 30 de novembre al 7 de desembre, a diversos espais, com ara el Teatre Metropol, que acollirà el gruix de la programació.

El Festival REC encara la seva XXII edició amb una programació internacional plena de  nou talent, novetats i estrenes que seduiran al públic amb grans títols, al mateix temps  que reflexionen sobre els principals temes i reptes que defineixen la nostra actualitat més  immediata. Les propostes d’enguany captaran l’atenció del públic sobre els  principals canvis mediambientals, mediàtics i socials que vivim. 

Enguany, el Festival REC —que es durà a terme del 30 de novembre al 7 de desembre— presenta les òperes primes més destacades d’arreu del món i els llargmetratges  d’estrena internacional al Teatre Metropol, la principal novetat d’enguany.  

La consellera de Cultura de l’Ajuntament de Tarragona, Inés Solé; el director artístic del  Festival, Xavier Puerto i la coordinadora del RECLab, Anna Fonoll, han presentat la  programació de l’edició XXII, que compta una vegada més amb la coorganització de  l’Ajuntament de Tarragona, refermant l’aposta clara que des del consistori es fa de  la Cultura, del cinema de qualitat i dels autors novells.

Solé ha celebrat “poder presentar aquesta XXII edició del festival amb el llarguíssim i  valuós recorregut del Rec i la seva importància a la nostra ciutat”, així com també ha  destacat que el Teatre Metropol esdevingui enguany epicentre del festival: “Després  d’haver presentat diverses projeccions especials en anteriors edicions, l’emblemàtic  teatre construït per Josep Maria Jujol serà l’escenari del gruix de projeccions del  XXII Festival REC i això ens omple d’orgull”. “Les projeccions en aquest espai ens  situen al cor de la Rambla Nova i creiem que és important que una de les principals  artèries de la ciutat pugui gaudir de l’oferta de pel·lícules d’estrena, premiades en els  millors festivals internacionals, i que aporten una mirada crítica del nostre entorn i la  nostra realitat”, ha detallat Solé. 

Per la seva banda, el director del festival, Xavier Puerto ha expressat que “aquest espai i les seves dimensions conflueixen la línia argumental de la programació de la qual  podrà fruir el públic d’aquest any, amb capacitat d’atreure a un gran nombre  d’espectadors amb films acabats d’estrenar als millors festivals d’arreu del món i  alhora tracten temes d’actualitat que mouen la societat”. 

Tant el Concurs Internacional Opera Prima —formada pels llargmetratges que opten  als guardons del Jurat Internacional, de Cineclubs, Jurat Jove i el Premi del Públic—com  les projeccions especials proposen diverses temàtiques (el canvi climàtic, les  desigualtats socials, les xarxes socials i la virtualitat de les noves formes de  comunicació digital, els diversos tipus de relacions humanes, etc.), que es  presenten en estils que van des del retrat social fins al thriller, passant per la  comèdia, entre molts altres.  

A més del Teatre Metropol, espai central de les activitats, el Festival REC 2022 també es  viurà al Teatre Tarragona, on es celebrarà l’acte inaugural el 30 de novembre, i al Teatret  del Serrallo, que acollirà les Sessions Vermut. El Col·legi d’Enginyers Industrials de  Catalunya i el Col·legi d’Arquitectes s’estrenen enguany com a nous espais REC i  acolliran les diverses jornades de la secció d’indústria. 

Una programació d’estrena internacional amb una mirada àmplia i  punyent amb gran diversitat de temàtiques i estils.  

La programació oficial del Festival REC 2022 aposta per llargmetratges d’estrena  d’arreu del món, que configuren un mostra completa del talent emergent, que mira i  reflexiona sobre el món que ens envolta amb una mirada única. 

De la mateixa manera que ja ho fan les pel·lícules del cicle de projeccions prèvies de  novembre a CaixaForum Tarragona —que s’allargarà fins al pròxim 24 de novembre— la  línia de programació del Festival REC 2022 centra la seva mirada en els valors i  conflictes que mouen la nostra societat actual en un ampli espectre de matisos i  formes de narrar. L’expressió de la nostra individualitat en una societat marcada per la  virtualitat i la interconnexió constant és un dels eixos del programa Opera Prima  d’enguany.

OPERA PRIMA  

En aquest sentit, els espectadors podran gaudir films com THE ORDINARIES, que  promet ser una de les pel·lícules més aclamades del festival i que equipara un esquema  de classes socials amb els rols dels personatges en la ficció (un film genuí i únic que serà  presentada per la seva directora) o I HAVEN’T DONE ANYTHING, una producció de  Corea del Sud que presentaran el seu director i productor en exclusiva a Tarragona i que  arriba per a plantejar-nos com ens comuniquem i què és notícia, a través del món dels  youtubers.  

Altres pel·lícules que destaquen sobre aquesta temàtica són SONNE (millor Opera Prima  al Festival de Berlin), una impactant producció que arriba d’Àustria per a fer una mirada  crítica endins en l’univers dels influencers i la seva transformació com a models socials, o  21_PARADISE, un llargmetratge que posa en pantalla el conflicte sobre què mostrem i  amaguem de la nostra intimitat en els entorns virtuals, en una història d’amor  d’ambientació rural poc convencional sobre la nostra exposició a les xarxes socials.  

La categoria Opera Prima 2022 també reuneix propostes que parlen dels conflictes que  sacsegen el nostre planeta en un moment clau, i de les tensions socials difícils de  resoldre que se’n deriven i que formen part, a vegades, de la cara B de la nostra  actualitat. Un film que explora aquest terreny és DELTA, una producció italiana que  explica com el canvi climàtic causa moviments migratoris i afecta els canvis socials. Els  coproductors italians d’Alcarràs presenten aquest conflicte en format de thriller i tenses  relacions en un entorn encisador. El seu director serà a Tarragona per a presentar  aquesta estrena a Espanya. 

Altres films que els espectadors podran veure en l’edició d’enguany del REC miren més  endins i parlen sobre les relacions més íntimes que establim, amb les persones que  estimem i també sobre la nostra pròpia consciència, i marquen la línia de les pel·lícules  més intimistes i evocadores d’aquesta edició.  

N’és un exemple TENGO SUEÑOS ELÉCTRICOS, la gran aposta de cinema  llatinoamericà d’enguany, que mostra el paisatge de relacions entre pares i fills després  d’una separació. En aquesta línia, els espectadors podran veure també AFTERSUN, una  proposta que no para de recollir premis pel seu caràcter preciosista, que posa el focus  sobre el poder de cada instant i l’evolució de les relacions personals a través del temps. 

Dues de les produccions més premiades de l’any —TENGO SUEÑOS ELÉCTRICOS  acaba de guanyar el Premi a Millor Pel·lícula a Thessaloniki, després de guanyar a  Locarno i ‘Horizontes Latinos’ a San Sebastian; i AFTERSUN segueix un camí similar— vindran acompanyades d’altres obres també molt premiades.  

Entre elles, cal destacar la ucraïnesa PAMFIR (que després de ser estrenada a Cannes,  ha estat nominada amb el Discovery Award de l’Acadèmia Europea), o l’excepcional  SAINT OMER, que després de guanyar el Gran Premi del Jurat a Venècia —on també va  alçar-se com la Millor Opera Prima— està construint una sòlida carrera, que l’ha dut a  rebre alguns dels premis més importants del Festival de Cinema de Sevilla i a ser la  candidata francesa als Òscars. 

En aquesta línia, una altra de les pel·lícules que destaca del programa d’enguany és  SURO, una producció rodada en català que arriba després d’haver obtingut diversos  premis en el circuit de festivals i de la qual es durà a terme a Tarragona la preestrena  comercial.  

Aquesta producció és molt especial pel Festival, ja que arriba després de participar en el  RECLab 2021 —de fet, aquest va ser l’únic laboratori professional en el qual va sumar se— i participar en el Festival de San Sebastian, un fet que confirma la capacitat de les  jornades professionals del REC de crear un planter i impulsar les produccions que hi  participen en l’èxit comercial.  

Després de l’èxit d’algunes produccions que hi han passat, el RECLab 2022 enguany veu  com el seu pes augmenta dins de l’eix organitzatiu i programàtic del Festival.  

Teniu informació ampliada de tots els llargmetratges de la secció oficial Opera  Prima 2022 en el dossier adjunt i us adjuntem una carpeta de material audiovisual disponible.  

Sessions Vermut 2022  

A banda de les propostes que s’inscriuen en la categoria a concurs, el Festival REC 2022  manté les projeccions especials i les sessions adreçades a tothom que vulgui gaudir  d’estrenes de cinema i de pel·lícules en espais i horaris no convencionals.  

Aquest és el cas de les Sessions Vermut, que enguany es mantenen al Teatret del  Serrallo i que oferiran produccions obertes, en format de comèdia, històries personals i 

tendres, que cerquen apropar el públic general al Festival en aquest format més festiu.  

Una de les propostes d’enguany és RAMONA, una producció premiada en la passada  edició del Primer Test (RECLab) i que ens mostra, en clau de comèdia romàntica  desenfrenada, la complexitat de les relacions humanes amb un gran sentit de l’humor, i la  presentació en el rol d’actriu de la cantant Russian Red (Lourdes Hernández). 

Les relacions, especialment les de caràcter íntim, són també protagonistes en una altra  de les propostes de les Sessions Vermut d’enguany com és NINJABABY, la comèdia  europea de l’any (segons l’Acadèmia), un dels llargmetratges que ha recollit més èxit de  públic en les sessions prèvies d’aquest mes de novembre, una proposta commovedora  sobre com de ràpid s’ha de madurar davant d’un embaràs no desitjat.  

La proposta cinematogràfica dels migdies del Festival REC segueix amb altres propostes  que també tenen la qualitat com a eix central. Una mostra n’és la nova proposta d’Alba  Sotorra, una vella coneguda i estimada del REC, que enguany ens proposa el retrat  còmplice que dibuixa FRANCESCA I L’AMOR, un intens retrat humà que reflexiona  sobre el paper de la dona en la societat actual, més enllà dels rols de mare i parella.  

El RECLab creix com una aposta de present i futur del REC 

Entre les novetats d’enguany, cal destacar l’augment del pes de les propostes, activitats i  sessions del RECLab. Després que el programa oficial Opera Prima d’enguany  inclogui una pel·lícula amb ADN REC i amb una gran projecció en tots els festivals  en els quals s’ha presentat com és SURO —i programi en les Sessions Vermut una  altra proposta que també va participar-hi com RAMONA (estrenada internacionalment al  Festival Karlovy Vary)— queda palesa la tasca que s’ha dut a terme en les darreres  edicions del laboratori professional, destinat a propostes cinematogràfiques encara  no finalitzades.  

D’aquesta manera, el RECLab 2022 creix en nombre de dies, propostes i rellevància  específica dins del festival. Enguany, les jornades professionals dedicades a les  possibilitats de desenvolupament i mercat per als nous projectes cinematogràfics es  duran a terme de l’1 al 4 de desembre, a través d’un programa que inclou un workshop 

professional, el Primer Test, l’espai de desenvolupament i assaig per a projectes  cinematogràfics en fase de postproducció que busquen rebre l’assessorament d’una acurada selecció d’experts internacionals. 

Durant dos dies, el Primer Test del Festival REC reunirà a programadors i agents de  venda internacionals es troben a porta tancada a les jornades d’indústria del Festival REC  per aportar la seva experiència, i així afavorir l’èxit i l’entrada al mercat internacional de  les obres de directors/es i productors/es emergents.  

El Primer Test és un projecte del REC Festival Internacional de Cinema de Tarragona  (PLAY Acció Cultural), amb el suport d’ACE i ICAA i la col·laboració de Catalan Films,  Deluxe, el Festival l’Alternativa, el Festival de Málaga, el Cinemart Rotterdam i el Tallinn  Black Nights Film Festival.  

D’aquestes col·laboracions se’n deriven alguns dels sis premis als quals opten els  projectes seleccionats: 

● Premi Deluxe Internacional, inclou la producció del Màster DCP OV amb la Versió  Original, el Màster DCP Version File amb la versió amb subtítols en anglès, així com dues  projeccions a la seva sala i el lliurament de la pel·lícula als festivals que estigui  seleccionada durant un any i la generació de les KDMs necessàries per a la promoció del  film. 

● Premi Deluxe Nacional, inclou la producció del Màster DCP OV amb la Versió Original,  Màster DCP Version File amb la versió amb subtítols en anglès i el Màster ProRes sRGB i  dues projeccions de la pel·lícula per a programadors i premsa a la seva sala. 

● Premi seguiment individualitzat i screening test, consisteix en la realització d’un  screening test a Tarragona, previ a l’estrena de la pel·lícula, amb un públic prèviament  seleccionat. Durant 6 mesos, un/a expert/a en estratègia de màrqueting i distribució  realitzarà un seguiment per al llançament del projecte. 

● Premi Málaga Work in Progress, consisteix en la directa selecció i participació del projecte  premiat al Málaga WIP 2022. 

● Premi Cinemart, inclou una acreditació per a participar en les activitats d’indústria i el  mercat de coproducció Cinemart, al Festival Internacional de Cinema de Rotterdam. 

● Premi Tallinn Industry International WIP, consisteix en la participació en l’International  WIP del Baltic Event que se celebra durant el festival Tallinn Black Nights (Estònia). 

A més a més, el RECLab del Festival REC 2022 també les trobades One-to-one, organitzades pel REC amb la col·laboració de Catalan Films.