El Primer Test del Festival REC 2021 ja ha premiat les quatre millors produccions en fase de postproducció que, durant els darrers dos dies, han rebut l’assessorament d’experts i que, amb aquest reconeixement, poden iniciar la seva trajectòria internacional.

L’entrega de guardons ha suposat la fi de la 8a edició d’aquesta trobada, una ocasió especial en la qual el festival de cinema de Tarragona cedeix un espai per a aquells projectes que actualment es troben en fase de postproducció i que desitgen rebre el consell de distribuïdors, programadors i agents de vendes.

El Primer Test s’emmarca en el laboratori professional del Festival REC, que encara el repte de descobrir el cinema del futur, a través d’iniciatives com les xerrades i jornades professionals, les trobades One-to-One amb experts nacionals i internacionals, entre altres iniciatives.

Els premiats del Primer Test 2021 

Les produccions cinematogràfiques que han rebut els guardons del Primer Test 2021 són les següents: 

  • Premi Málaga Work In Progress: RAMONA, d’Andrea Bagney. 
  • Premi Cinemart. Ha recaigut en dues produccions ex aequo; SURO, de Mikel Gurrea, i LA VOLUNTARIA, de Nely Reguera.
  • Premi Premi Deluxe Nacional: RAMONA, d’Andrea Bagney.
  • Premi Deluxe Internacional: KAO MALI LIST, de Manel Raga.

RAMONA, d’Andrea Bagney, Premi Málaga Work In Progress

El Primer Test 2021 ha reconegut amb el Premi Málaga Work In Progress a RAMONA, l’òpera prima d’Andrea Bagney, un llargmetratge independent gravat en 16mm que ha realitzat el seu rodatge a Madrid. 

La pel·lícula està produïda per Sergio Uguet i presenta referències visuals de la Nouvelle Vague. El film compta amb Lourdes Hernández, cantant de Russian Red, i Bruno Lastra com a protagonistes.

El Premi Málaga Work in Progress neix de la col·laboració entre el Festival REC i el Festival de Málaga. El comitè de selecció del Málaga WIP atorga el premi que consisteix a la directa selecció i participació del projecte premiat al mateix Málaga WIP 2021.

SURO, de Mikel Gurrea, i LA VOLUNTÀRIA, de Nely Reguera, reben, ex aequo, el Premi Cinemart

El Primer Test d’enguany ha reconegut a dues produccions amb el premis Cinemart, que són les següents: 

Per una banda, SURO, de Mikel Gurrea, qui compta amb curtmetratges seleccionats a Venècia, San Sebastián i Montreal; projectes de dramatúrgia estrenats en teatres com el Queen Elisabeth Hall de Londres o el Teatro Fernán Gómez de Madrid. SURO ja ha estat premiat al Festival de Cinema de San Sebastián i desenvolupat a Ikusmira Berriak, Sources2 i el Jerusalem Film Lab. En aquesta producció ens situa en l’univers d’una parella jove que hereta una granja d’extracció de suro a la Catalunya rural. 

La segona producció premiada amb aquest reconeixement és LA VOLUNTARIA, de Nely Reguera, una autora que ha traçat part de la seva trajectòria professional dirigint capítols de diverses sèries de televisió (‘Valeria’, ‘Benvinguts a la família’), però és també la responsable de la pel·lícula ‘María (y los demás)’, nominada als Premis Feroz, Premis Goya, Premis Forqué, al Miami Film Festival (Millor Pel·lícula). 

En aquesta producció ens retrata a Marisa que, farta de la seva vida de jubilada i cansada d’esperar uns nets que no arriben, decideix viatjar a un camp de refugiats on, al seu parer, necessiten a gent exactament com ella.

Le dues propostes han recollit el Premi Cinemart, un guardó que atorga Catalan Films & TV, i que consisteix en una acreditació per a participar en les activitats d’indústria i el mercat de coproducció Cinemart, al Festival Internacional de Cinema de Rotterdam.

Premi Deluxe Nacional: RAMONA, d’Andrea Bagney

En aquesta 8a edició del Primer Test 2021, Andrea Bagney recull un nou premi. 

En aquest cas, s’enduu també el Premi Deluxe Nacional, atorgat pel comitè d’experts assistents i participants en les jornades Primer Test, que inclou un màster DCP OV amb la Versió Original, màster DCP Version File amb la versió amb subtítols en anglès, màster ProRess RGB i dos passis de la pel·lícula a la seva sala de projecció a Barcelona per a programadors i premsa.

Premi Deluxe Internacional: KAO MALI LIST, de Manel Raga

El jurat ha concedit el Premi Deluxe Internacional a la producció KAO MALI LIST, de Manel Raga, un llargmetratge que confirma la seva trajectòria ascendent, després d’una prolífica trajectòria en el món del curtmetratge, amb propostes a la Mostra de Venècia, al Festival de Locarno i a Docslisboa. 

En aquesta ocasió, Raga ens trasllada a la foscor i als somnis, que guanyen terreny en la nit solitària d’un petit poble de muntanya. Raga és un vell conegut per als seguidors més fidels del Festival REC, ja que ha mostrat els seus curtmetratges en la secció Autors de Tarragona. 

El Premi Deluxe Internacional inclou el màster DCP OV amb la Versió Original, màster DCP Version File amb la versió amb subtítols en anglès, dos passis de la pel·lícula seva sala de projecció a Barcelona per a programadors i premsa, lliurament de la pel·lícula als festivals que estigui seleccionat durant un any i generació de les KDMs necessàries per a la promoció de la pel·lícula als festivals.

Experts i participants

La 8a edició del Primer Test del Festival REC 2021 ha comptat amb un comitè d’agents de vendes, representants de festivals, i film advisers, que han ajudat als participants i els han assessorat. Els experts de l’edició d’enguany han valorat els vuit projectes en fase de post-producció, que són els següents: 

UN SOL RADIANT (Mònica Cambra i Ariadna Fortuny), MI VACÍO Y YO (Adrián Silvestre), SURO (Mikel Gurrea), LA VOLUNTÀRIA (Nely Reguera),  KAO MALI LIST (Manel Raga), NÈIXER PER NÈIXER (Pablo García), UN VULGAR Y TRISTE SOLITARIO (Efthymia Zymyragaki) i RAMONA (Andrea Bagney).

Els professionals que han participat en aquesta edició del Primer Test són: 

  • CHARLES BIN: soci fundador de Best Friend Forever.
  • THIBAUT BRACQ: programador de l’Ulaanbaator IFF de Mongòlia i director de l’Atlas Workshops. 
  • MIQUEL ESCUDERO: integrant de la Semaine de la Critique del Festival de Cannes i programador del Festival Entrevues de Belfort.
  • ALBA PAZ ROIG: codirectora i programadora del festival Cinespaña. 
  • SUSANA SANTOS RODRIGUES: assessora de programació a Rotterdam, Bildrausch i KINO. Consultora internacional del Doha Film Institute. 
  • MARCO VALERIO: integrant d’EAVE Producers Network des de 2017.

Els professionals que assessoren les peces tenen l’oportunitat de participar al festival gràcies al suport d’Acció Cultural Espanyola a través del Programa d’Internacionalització de la Cultura Espanyola (PICE) en la modalitat Visitants. 

El Primer Test també compta amb el suport de Deluxe, Catalan Films & TV, a més de la Casa Joan Miret, gestionada per AG Planning, on es duen a terme les sessions presencials.