El Festival REC 2021 ja té guanyadors. Els membres dels diferents jurats ja han avaluat les pel·lícules de la categoria Opera Prima, la que aporta caràcter diferencial al Festival, ja han emès el seu veredicte, que ha donat com a guanyadora el llargmetratge italià PICCOLO CORPO, de Laura Samani.

La pel·lícula ha rebut el Premi a Millor Pel·lícula (Jurat Internacional) i la Primera Menció Especial del Jurat Cineclub, fet que la situa com una de les més premiades, juntament amb YOU RESSEMBLE ME, que ha rebut també els premis principals del Jurat CineClub i Jurat Jove.

Aquests són els veredictes emesos per cada jurat:

Jurat Internacional

Menció especial: YOU RESEMBLE ME.

En aquest cas, el jurat ha posat de relleu que la pel·lícula “s’atreveix a tractar un tema controvertit i absolutament necessari, prenent com a protagonista un personatge que els esdeveniments han deixat al marge. 

Premi del Jurat internacional: PICCOLO CORPO

En aquest cas, el jurat considera que el guardó se sustenta en la “força d’un relat que, des d’una premissa simple, s’obre a la profunditat per tractar un tema històric amb una perspectiva moderna. A través d’una protagonista que s’entrega al personatge i l’acompanya fins a les darreres conseqüències i una directora que segueix des de la distància justa”.

El Jurat Internacional el formen Sebastián Duque (director de FÓSFOROS MOJADOS), Miquel Escudero (expert Jornades d’Indústria RECLab) i Liliana Torres (directora de ¿QUÉ HICIMOS MAL?). El portaveu del Jurat Internacional és Sebastián Duque.

Jurat Cineclub

Menció especial 1: TALES OF LOVE AND DESIRE

Els membres del jurat consideren que aquest és un film amb “una gran sensibilitat, amb inspiració literària i que explora els condicionaments culturals d’una relació amorosa”.

Menció especial 2: PICCOLO CORPO

En aquest cas, el jurat apunta que la pel·lícula és “una història de sororitat que ens serveix per explicar el dol perinatal i que fa una incursió al tractament de la identitat de gènere”.

Premi Jurat Cineclub: YOU RESEMBLE ME

En aquest cas, el jurat ha posat de relleu que la pel·lícula “s’atreveix a tractar un tema controvertit i absolutament necessari, prenent com a protagonista un personatge que els esdeveniments han deixat al marge. 

Premi del Jurat internacional: PICCOLO CORPO

En aquest cas, el jurat considera que el guardó se sustenta en la “força d’un relat que, des d’una premissa simple, s’obre a la profunditat per tractar un tema històric amb una perspectiva moderna. A través d’una protagonista que s’entrega al personatge i l’acompanya fins a les darreres conseqüències i una directora que segueix des de la distància justa”.

El Jurat Internacional el formen Sebastián Duque (director de FÓSFOROS MOJADOS), Miquel Escudero (expert Jornades d’Indústria RECLab) i Liliana Torres (directora de ¿QUÉ HICIMOS MAL?). El portaveu del Jurat Internacional és Sebastián Duque.

Jurat Cineclub

Menció especial 1: TALES OF LOVE AND DESIRE

Els membres del jurat consideren que aquest és un film amb “una gran sensibilitat, amb inspiració literària i que explora els condicionaments culturals d’una relació amorosa”.

Menció especial 2: PICCOLO CORPO

En aquest cas, el jurat apunta que la pel·lícula és “una història de sororitat que ens serveix per explicar el dol perinatal i que fa una incursió al tractament de la identitat de gènere”.

Premi Jurat Cineclub: YOU RESEMBLE ME

El Jurat Cineclub considera que aquest és un llargmetratge “visceral, que va a l’arrel del conflicte indentitari d’una part de la ciutadania europea d’origen immigrant i ho fa amb una proposta formal i atrevida, explicada en tres actes, que ofereix una reflexió sobre la radicalització i el paper del conjunt de la societat i dels mitjans de comunicació”.

Jurat Cineclub el formen Álvaro Alonso de Armiño (Cineclub Burgos), Amaya Barrio (Cineclub Goieniz ) i Àlex Portolès (Federació Catalana de Cineclubs). La portaveu del Jurat Cineclub és Amaya Barrio.

Jurat Jove

Menció especial: THE ALLEYS

En aquesta ocasió, les integrants del jurat han tingut en compte “el seu minuciós treball de guió i riquesa de personatges”.

Premi Jurat Jove: YOU RESEMBLE ME

El jurat vol reconèixer la tasca del llargmetratge que “tractar la crisi d’identitat tant a nivell personal com cultural, mostrar la part més humana d’un tema mediatitzat i també pel pel missatge que transmet junt amb el valor social que té i per l’impacte que genera”.

El jurat jove el formen Laia Maza, Clara Pagès i Maria Vilaltella. La portaveu del Jurat Jove és Maria Vilaltella.

Més informació sobre les pel·lícules guanyadores

PICCOLO CORPO 

Itàlia, França, Eslovènia, 2021, 89 minuts, VO Italià Sub Anglès i Català. 
Dir: Laura Samani
Cast: Celeste Cescutti, Ondina Quadri

Itàlia, 1900. Àgata és una jove, mare devota i obstinada, que es nega que el seu bebè, mort en néixer, sigui condemnat als llimbs. I mentre el seu poble li dóna l’esquena, ella seguirà la llegenda que existeix un lloc a les muntanyes on el seu fill pot ser batejat. Entre llacs, camins, boscos i boires, avançant entre un paisatge de meravella, va trobant-se amb personatges que descriuen un paisatge, i secundada per episodis de sororitat, suport i relacions silencioses seguirà el miratge d’un petit miracle.

Laura Samini debuta amb una potent història que va fascinar a Cannes, retratant un moment històric en els confins on Itàlia es fa Europa però continua sent màgica. Una pel·lícula d’època amb una mirada contemporània, que mostra que l’esperança i la solidaritat pot esfondrar qualsevol frontera.

Estrena a Catalunya

YOU RESEMBLE ME

Egipte, França, EEUU, 2021, 94 minuts, VO Francès i Àrab Sub Anglès i Català
Dir: Dina Amer
Lorenza Grimaudo, Ilona Grimaudo, Mouna Soulem, Sabrina Ouazani

Dues germanes viuen als suburbis de París, i davant de situacions problemàtiques, sempre troben refugi en la companyia mútua. Finalment la policia i els serveis socials les separen per allunyar-les del seu context, i trobar un futur familiar. Entre les històries socials à la banlieue (com “Les miserables” REC2019, “Regarde-moi” REC2007) i l’estètica i sentiment estil “The Florida Project” (Sean Baker, 2017), el to de la pel·lícula varia quan comencem a descobrir quines decisions pren la Hasna per trobar la seva identitat. 

Produïda per Spike Lee, Spike Jonze y Alma Har’el, la debutant (anteriorment periodista) Dina Amer s’atreveix amb un dels temes més obscurs del nostre temps, els orígens del radicalisme islàmic a Occident, i s’endinsa en la figura de Hasna Aït Boulahcen, presentada falsament pels mitjans de comunicació com la primera dona terrorista suïcida d’Europa, després dels atacs de novembre de 2015 a París.

Partint del trauma cultural i intergeneracional, i els conflictes identitaris “You Resemble me” s’erigeix com un film sorprenent, inqualificable i tremendament poderós. Una desconstrucció del clàssic ‘symphaty for the devil” presentant-lo com una íntima historia sobre família, amor, germandat i pertinença. Tot sense evitar les famílies disfuncionals, la violència, o l’abús social en un dels films més incòmodes (però necessaris) de la temporada, sorprenent des de la seva estrena a Venezia. Decididament, el film més controvertit d’aquesta XXI Edició, que ens posiciona davant d’un mirall complex, que certament no ens deixarà indiferents.

Selecció Oficial Venezia 2021_Giornate degli Autori

São Paulo International Film Festival 2021

Stockholm International Film Festival 2021

Estrena a Espanya