El Festival REC 2021 centra la seva programació principal en aquelles produccions que mostren realitats diferents i generen reflexions o debats entorn al món actual. Durant aquest mes de novembre, a més, s’està duent a terme un cicle de projeccions prèvies que posen el focus, especialment, en les preocupacions de la societat i les alteracions post-pandèmia.

El proper 25 de novembre, coincidint amb el Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència contra les Dones, es realitzarà un passi especial del documental THE RETURN: LIFE AFTER ISIS, de la directora tarragonina Alba Sotorra. Aquest esdeveniment és una nova col·laboració del Festival REC amb el Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) de l’Ajuntament de Tarragona, una unió entre ambdues entitats que ja està consolidada en el temps i la tradició del festival cinematogràfic.

Més enllà de la intenció de mostrar pel·lícules que estableixen un debat sincer sobre el paper de les dones en la societat i també posen sobre la taula la necessitat de debatre la posició d’ambdós gèneres a les esferes socials de l’actualitat; en aquesta ocasió, pretenen apropar al públic a unes realitat que, habitualment, resulten llunyanes i desconegudes. Per aquest motiu, la projecció comptarà amb la presència excepcional de la directora del film, qui transmetrà la seva experiència de primera mà en el contacte amb les dones atrapades per l’ISIS a Síria i com viuen la seva realitat en un camp de refugiats.

La projecció tindrà lloc a l’Antiga Audiència de Tarragona, el dijous 25 de novembre a les 19h. Després de la visualització de la pel·lícula, Alba Sotorra, compartirà el seu enfoc personal en un col·loqui amb els assistents.

‘The Return: Life After ISIS’ (Alba Sotorra)

La producció d’Alba Sotorra, Vesna Cudic (Last Breath, 2018; The Jump, 2020) i Carles Torras (El Practicante, 2020; Callback, 2016) s’ubica a un camp de detenció al nord-est de Síria on un grup de dones occidentals, anteriorment radicalitzades per l’ISIS, troben suport mutu en la seva voluntat de retornar als seus respectius països.

A través d’entrevistes cara a cara, el documental presenta a nombroses dones -originàries de Canadà, els Estats Units, el Regne Unit, els Països Baixos, França, Alemanya i de moltes altres nacionalitat – les històries de les quals van ocupar els titulars del món sencer quan van decidir unir-se a la gihad. Davant el rebuig actual a les “dones de l’ISIS”, el film retrata la persuasió que les va induir a venir a Síria i qüestiona l’odi generalitzat envers elles.

Sinopsi

L’accés exclusiu d’Alba Sotorra al camp d’al-Roj, al nord-est de Síria, ens mostra la dura realitat d’un grup de dones atrapades pel seu passat com a membres d’Estat Islàmic. Shamima Begum (Regne Unit) i Hoda Muthana (EUA) van marxar dels seus països manipulades per la propaganda terrorista i l’odi de les xarxes socials. Van ser demonitzades pels mitjans de comunicació i ara ningú no en vol saber res. El penediment sincer mereix una segona oportunitat? Es pot justificar que els països occidentals acceptin el retorn dels fills però rebutgin que les mares puguin tornar? La directora catalana s’esforça per comprendre els matisos d’una situació complexa i delicada. 

El seguiment durant dos anys de la vida de la Shamima, la Hoda, la Hafida, la Nawal i la Kimberly ens posa en un lloc incòmode, però el seu testimoni ens fa entendre la crueltat, l’abús i la misogínia que han viscut. La sensibilitat de Sotorra per observar sense prejudicis posa en evidència la necessitat urgent d’establir un diàleg honest i empàtic entre cultures, religions, gèneres i cosmovisions diferents.

Reconeixements i festivals

El documental THE RETURN: LIFE AFTER ISIS ha estat aclamat en més de 20 festivals internacionals de la mida de SXSW Film Festival, Hot Docs Canada, Doxa Film Festival, Sheffield Doc Fest, Thessaloniki Doc Film Fest, DOCS Barcelona, Warsaw IFF (Premi Menció Especial a Millor Documental), Berlin HRFF, HRWFF NYC,  New Zealand International Film Festival, entre molts altres.

A més de formar part d’aquests certàmens en la seva Selecció Oficial, el documental ha estat preseleccionat com a Millor Documental per a la 36a Edició dels Premis Goya per l’Academia de las Artes y las Ciencias Cinematográficas de España i seleccionat com a candidat a Millor Documental en els Premis Gaudí de l’Acadèmia del Cinema Català – Premis Gaudí. En el cas dels Premis Goya 2022, després de la votació específica de l’especialitat documental, ‘The Return: Life after ISIS’ podria optar a nominacions a la resta de categories premiades.

També, en el seu breu recorregut, ha obtingut grans reconeixements en festivals catalans: Premi Millor Documental al Festival Som Cinema de Lleida, Premi de l’Audiència i Premi del Jurat Jove Reteena als DOCS Barcelona i Docs del Mes – Octubre.