El Festival REC 2021 eixampla fronteres amb la projecció de nous cicles que s’afegeixen a la programació a concurs i que pretenen obrir el debat i la reflexió sobre temes d’actualitat que afecten al conjunt de la nostra societat. Ja que el cinema és una expressió artística que aborda aquelles situacions que ens envolten i ens preocupen i ens fan reflexionar, el REC XXI manté el repte d’aportar reflexions que serveixin per tractar els reptes de present i futur que formen part del debat públic.

Acció Cinema; les pel·lícules que ens ajuden a mirar endins

El REC XXI amplia mires. L’edició d’enguany del festival s’ha adherit al programa d’activitats Acció>Cinema, una iniciativa impulsada per Catalunya Film Festivals, en col·laboració amb l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament i el Departament de Cultura, que promou l’audiovisual com a eina de construcció d’una ciutadania formada, crítica i mobilitzada per un món més just.

Al gruix de la programació del Festival d’enguany s’hi adhereixen dos programes, que serveixen per visualitzar situacions de vulneració arreu i les lluites a favor dels drets humans, vinculant fenòmens del sud global amb realitats més properes. L’objectiu del Festival REC 2021 és també el de connectar els mons de la cooperació i el cinema, el públic i la realitat, l’anàlisi crítica i l’acció.

D’aquesta manera —i a través de les propostes ‘El Gran REC’ i el ja veterà ‘Mira’m’— EL REC XXI s’afegeix a una iniciativa que vol aportar una mirada més humana, encara, a les produccions que s’hi mostren i que preveu projeccions que s’allargaran durant l’any, més enllà dels dies de festival.

El Gran REC, una mirada nova als reptes del col·lectiu de la gent

Aquest cicle de cinema constarà de tres sessions consistents en tres projeccions de diferents pel·lícules dins la programació oficial del XXI REC Festival Internacional de Cinema de Tarragona, que tindrà lloc de l’1 al 8 de desembre de 2021. Durant l’edició d’enguany es presentarà aquesta proposta, que en els pròxims mesos tindrà continuïtat i es diversificarà en diferents poblacions de les comarques de Tarragona.

Es tres llargmetratges que inauguren la programació han estat triades per a reflexionar parlaran de les nostres famílies i els nostres orígens, però també ajudaran a obrir la reflexió sobre alguns aspectes que relacionem amb els nostres familiars, amb una especial atenció cap a les persones grans, un dels col·lectius que durant les darreres dècades ha vist com el seu paper s’ha modificat, de la mà de l’envelliment de la societat, la desaparició de la família extensa, l’augment de l’esperança de vida o l’avanç de la ciència, entre molts altres factors.

Reconstruir la pròpia vida després de la pèrdua de la memòria és un argument que ens trasllada al drama que molts individus i famílies pateixen arran de l’alteració de la memòria i altres malalties degeneratives i demències associades a l’edat. No es tracta tant de posar l’accent en la dolència com en la vivència de sentir com la identitat (pròpia o d’algú proper), es desdibuixa en les boires de l’oblit.

Aquestes són les tres propostes fílmiques que proposa el cicle:

EL VIAJE EXTRAORDINARIO DE CELESTE GARCIA – Teatret del Serrallo

2019, 92 minuts. Cuba Dir: Arturo Infante

Celeste García, antiga professora, treballa ara al planetari d’un petit poble de l’entorn de La Habana. Cansada de la seva vida anodina i sense cap emoció, no dubta en acceptar la invitació de la seva estranya veïna i amiga Pauline, qui la convida a viatjar al seu planeta, on el govern cubà ja ha començat a reclutar viatgers.

Guanyador New Directors al Festival de Seattle Estrena a Catalunya.

Amb la presència de l’actriu protagonista, Maria Isabel Díaz

APPLES – Teatret del Serrallo

2020, 90 minuts. Grècia, Polònia i Eslovènia Dir: Christos Nikou

Aris es desperta un dia a l’hospital (gran quantitat de la població ha estat afectada per una sobtada amnèsia), i els metges li recomanen una sèrie de rutines diàries per a construir una nova vida. Aquest és un film que reflexiona sobre el poder de la memòria, la construcció del jo, i la importància d’experimentar la vida en primera persona, deixant espai (rara qualitat al cinema contemporani) per a la identificació i meditació del propi espectador.

Pel·lícula Inaugural Secció Orizzonti Venezia

Millor Guió Festival Chicago

LOS ASADA. UNA FAMILIA JAPONESA – Teatre Tarragona

2021, 127 minuts. Japó Dir: Nakano Ryota

Presentem a Espanya una joia inèdita del cinema japonès més amable i lluminós. Basat en la vida real del fotògraf Masashi Asada, la pel·lícula explora el duel nipó després de la catàstrofe de Fukushima a través de la poderosa història personal de l’artista però també de la tan necessària perspectiva que atorga la dècada que ens separa amb el que ja ha ocorregut.  

Secció oficial a Warsaw Film Festival

Secció oficial a 26th Busan International Film Festival

Estrena a l’Estat espanyol

Debat conduït per un expert en àmbit de família

Mira’m, una proposta degana del Festival REC que s’obre a nous horitzons

La incorporació al projecte Acció Cinema duu a ampliar el Projecte Educatiu Mira’m, una de les iniciatives més antigues del Festival REC que es duu a terme des del 2002. En aquesta edició, el format de les projeccions s’amplia amb l’objectiu de fomentar el debat a l’entorn de totes aquelles qüestions que afecten els Drets Humans.

Per una banda, es mantenen les projeccions dirigides als estudiants d’institut —gràcies a la col·laboració i participació del Consell Comarcal del Tarragonès, centrades en afavorir la creació de nous públics i en la discussió de diverses temàtiques d’interès. En finalitzar les projeccions, els alumnes tenen l’oportunitat de conversar amb membres de l’equip de la pel·lícula en un debat dinamitzat.

De l’altra, el Projecte Educatiu Mira’m s’amplia a noves projeccions que, seguint el camí ja iniciat per aquesta proposta en edicions anteriors, proposen un debat sobre la recerca de la pròpia identitat en un entorn que els joves senten, massa sovint, aliè a les seves il·lusions i projectes vitals. El sentiment de pertinença a un grup per afrontar els reptes d’una societat que no els representa és un argument més que idoni per tractar amb el joves del nostre entorn, temes que el REC XXI tractarà des del cinema i l’intercanvi d’impressions.

Aquestes són les dues propostes fílmiques que proposa  el festival REC 2021 en aquest àmbit:

MEDITERRANEO – sessió exclusiva per alumnes d’IES de la comarca

2021, 112 minuts. Espanya Dir: Marcel Barrena

Durant la tardor de 2015, dos socorristes, viatgen fins a l’illa de Lesbos, a Grècia, impactats per la fotografia d’un nen ofegat en les aigües del Mediterrani. En arribar descobreixen que milers de persones arrisquen les seves vides cada dia creuant la mar en precàries embarcacions i fugint de conflictes armats. No obstant això, ningú exerceix labors de rescat. Lluitaran per complir la comesa de salvar les vides d’aquestes persones emigrants i donar el suport necessari a les persones que el necessiten. Aquest viatge inicial suposarà una odissea que marcarà les seves vides.

Premi del Públic al Festival Internazionale del Film di Roma Premi del Públic a Ourense Film Festival

Amb la presència del director de la pel·lícula, Marcel Barrena

FÓSFOROS MOJADOS – Auditori de l’Antiga Audiència

2021, 99 minuts. Colòmbia Dir: Sebastián Duque

Fòsforos Mojados és una pel·lícula punk en la capital de la salsa i narra la història de Juan, Casta i Potro, amics des de nens. Junts tenen una banda i es preparen per al concert més important per a la banda. El pla és simple: tancar al pare del Potro en el bany, robar-li el cotxe i gravar un videoclip d’una de les seves cançons per a participar en el concert més important de les seves vides.

No tot surt com ells volen, picabaralles del passat, passions, egos i la conseqüència de les seves decisions se’ls interposen.

Guanyadora del FDC

Estrena a l’Estat Espanyol

Amb la presència del director de la pel·lícula, Sebastián Duque i debat moderat per una persona experta en temàtiques de Joventut.

Torna el MiniREC amb una programació encarada a tota la família

La recerca personal, l’art i la superació personal. Aquests són els tres eixos sobre els quals s’estructuren les propostes d’enguany del MiniREC, la proposta de cinema familiar del Festival REC que enguany arriba carregada de més il·lusió que mai i de bones propostes per a tots i en la qual el festival suma nous espais, com és el cas del Museu d’Art Modern de Tarragona (MAMT).

L’objectiu d’aquesta col·laboració entre el Minipop i el Festival REC segueix la línia d’edicions anteriors, amb una proposta que torna destacar la qualitat i convida a endinsar-se en l’univers de creadors d’arreu del món, a través de propostes premiades a festivals internacionals que sovint no tenen cabuda en sales comercials i que actuen com autèntiques finestres que mostren el món que ens envolta.

A més a més, l’edició d’enguany del MiniREC es clourà amb propostes que acompanyen les projeccions de cinema, com és el cas del concert de Carlota Flaneur i el taller col·lectiu Jam d’Animació amb l’Alicia Caboblanco, previstos el 8 de desembre, a partir de les 17h, al Teatret del Serrallo.

Aquestes són les pel·lícules programades per al MiniREC d’enguany:

SNOWBALL – Auditori de l’Antiga Audiència

2020, 110 minuts. Corea. Dir: Lee Woo-jung

Kang-yi, Sota-young i Ah-ram són amigues íntimes que cursen secundària a la mateixa escola i decideixen llançar-se a la dura vida adulta a Seül, la gran ciutat. Malgrat tenir personalitats diferents, són inseparables, però ocorre un gran gir dels esdeveniments quan s’enfronten a la convivència. Ja res tornarà a ser com abans…

Amb el seu primer llargmetratge, la directora sud-coreana Lee Woo-jung, crea un microclima entre les protagonistes on retrata la fragilitat, dificultat, por i inseguretat propis l’adolescència, amb un sensibilitat destacable que ho eleva per sobre d’uns altres coming of age. I amb molta delicadesa plasma els ritus de pas a l’adultesa d’una manera directe però subtil, molt fidel a la realitat.

Estrena a l’Estat espanyol

Aquesta pel·lícula s’inclou també dins del cicle ‘Visibles’, del Festival, un espai de la programació que vol visibilitzar col·lectius i problemàtics sovint invisibilitzats

MIRONINS – MAMT (Museu d’Art Modern de de la Diputació de Tarragona)

2021, 56 minuts. Catalunya. Dir: Mikel Mas Bilbao, Txesco Montalt

Mironins és un projecte d’animació on a partir de Blue, Low i Ro, tres gotes de colors, els nens i nenes de tres a sis anys tindran l’oportunitat d’endinsar-se en el mon de l’art, descobrint les formes, colors i conceptes bàsics de diferents disciplines artístiques d’una manera lúdica.

Entrada gratuïta amb reserva prèvia a través de les adreces a: mamt@dipta.cat o al 977 235 032.

CAÇADORS DE BRUIXES – Teatret del Serrallo

2018, 86 minuts. Sèrbia i Macedònia. Dir: Rasko Miljkovic

Jovan, de 10 anys, ha tingut paràlisi cerebral des que té memòria. La seva condició ha donat forma a la seva vida quotidiana i l’ha fet pensar en si mateix com a invisible per als altres, especialment per als seus pares i companys de classe. No obstant això, en el món de la seva imaginació, al qual escapa amb freqüència, és lliure de ser qui vulgui i posseeix els superpoders heroics amb els quals tots somien.

La cloenda del Festival REC 2021 fa una mirada cap al despertar de l’adolescència sota el prisma de les xares socials

La recerca de les millors primeres pel·lícules ve associat, sovint, al visionat de llargmetratges que exploren el que s’anomena coming of age o, el que és el mateix, l‘entrada a una edat adulta, amb tots els reptes i interrogants que sovint s’encabeixen en la maleta de la descoberta del nostre món.

Enguany, el film que clourà el REC XXI el signa Santi Amodeo, un director que retorna al Festival —en una edició en la qual es programen nous films d’aquells realitzadors que es van estrenar en el marc del REC, sota elm títol de Second Round— per a mostrar una de les seves produccions més personals, que retrata el que molts podrien considerar el fresc viu dels adolescents d’avui dia, de manera polièdrica, poètica i sense deixar de banda els universos que més afecten i preocupen als qui, d’aquí menys anys dels que ens pensem, hauran de prendre decisions que ens afecten a tots.

La projecció del film es durà a terme el pròxim dimarts, 7 de desembre, a les 20h al Teatre Metropol, en una projecció que suposarà l’estrena a Catalunya i en la qual hi seran presents les seves actrius protagonistes, África de la Cruz i Paula Díaz.

Més informació sobre la projecció de la cloenda:

LAS GENTILES- Dimarts 7 de desembre. 20:20h. Teatre Metropol

2021, 77 minuts. Estat espanyol. Dir: Santi Amodeo

L’Ana penja la seva vida a Instagram i altres xarxes socials, on publica fotos, vídeos i animacions curtes, juntament amb textos enginyosos (i lúcids). L’Anna està passant per un moment estrany. A més de conviure amb els conflictes familiars i els problemes d’identitat típics de la seva edat, experimenta alguna cosa nova. Ella sent que hi ha quelcom que no acaba d’entendre, sobre la seva amiga íntima Corrales.

Santi Amodeo signa la que pot ser la seva pel·lícula més lliure. Un pur exercici de creativitat on s’associa amb els millors còmplices: un grup de joves actrius debutants (una revelació absoluta després de càsting de més de 200 participants). Plenes de talent i frescor, les adolescents ens porten, saltant d’aquí a allà, a les seves vides espontànies a Sevilla, que exhibeixen a la xarxa, i on els límits entre realitat, pensament desitjós i fantasia sovint es desdibuixen.

Rodada en Super 16mm i amb una gran varietat de textures, LAS GENTILES balla amb tots els formats i manté el flux a través de la diversitat de pantalles. Una nota per a l’exquisida obra del millor DOP (i col·laborador d’Amodeo tota la vida) Alex Catalan, que dóna forma a aquest resum de vinyetes que és la vida quotidiana de les protagonistes.

Algunes mossegades de realitat, una mica d’humor negre, diàlegs aguts i situacions crues fan que la pel·lícula sembli hiperrealista però també pop, artesana i plena d’una atmosfera de somni. Un exercici de llibertat d’un director talentós que ens envaeix amb només una experiència genial (kawaii!!), portant-nos a un passeig amb un grup d’amigues amb les que només vols passar més temps, sense parar…

Estrena a Catalunya

Amb la presència de les actrius protagonistes África de la Cruz i Paula Díaz