Si tinguéssim l’opció de veure la primera passada per privat de la gran pel·lícula, encara per descobrir, de la que tothom parlarà en el futur? Aquesta és l’oportunitat que tenen els agents internacionals que visionaran les set peces de la secció Primer Test del Festival REC 2020, una ocasió especial en què el festival de cinema de Tarragona cedeix un espai per a aquells projectes que actualment es troben en fase de postproducció i que desitgen rebre el consell de distribuïdors, programadors i agents de vendes.

En aquesta setena edició de Primer Test -que es durà a terme els dies 3 i 4 de desembre a la casa Joan Miret de Tarragona- els nous llargmetratges entren en contacte amb els experts internacionals de diferents àmbits per donar una alenada d’aire a aquestes produccions a punt de néixer i facilitar la seva entrada al mercat.

Candidats de l’edició del Primer Test 2020 de Festival REC

Aquests són els projectes que participen en l’edició de 2020:

‘Mi tío’ (direcció: Andrea Fernández)

Gravada en les estepes desertes de Mongòlia, on l’equip de rodatge intenta retratar la quixotesca missió d’un biòleg de catalogar els 12.000 llacs disseminats en la immensitat del territori. El registre cinematogràfic i el científic no trigaran a entrar en conflicte.


‘Muyeres’ (direcció: Marta Lallana) – Projecte guanyador del Málaga Work In Progress

Enmig de les muntanyes asturianes de Somiedo es troba un lloc on el temps s’atura, entre el real i el fantàstic habiten dones que conserven vells cants, monstres emmascarats que ballen sota la lluna i nombroses llegendes que s’expliquen al voltant del foc. Un conegut músic (Raül Refree) decideix deixar-ho tot i viatjar fins allà per registrar tot aquest llegat abans que s’extingeixi.

‘O auto das ánimas’ (direcció: Pablo Lago Dantas)

Com cada any, Alícia rep al seu celler als aiguardenters, els que s’establiran en ella al llarg d’un mes per elaborar el seu aiguardent i el dels seus veïns. Durant aquest mes la vida canvia per Alícia, ja que els aiguardenters li faran companyia mentre compartiran amb ella menjars, xerrades i altres moments íntims, a més de convertir la seva celler en un centre de socialització veïnal que li recorda a temps ja passats, on la relació amb la seva família i els seus veïns era més propera.


‘Coraje’ (direcció: Rubén Rojo)

En la vellesa, una actriu enfronta el retorn del seu fill alcohòlic a casa, mentre la seva carrera és amenaçada per una imminent ceguesa.


‘Destello Bravío’ (direcció: Ainhoa Rodríguez)

Un film de ficció que es nodreix del documental per narrar la vida d’un petit poble de el sud d’Espanya, afectat per la despoblació, els habitants passen els seus dies amb un sentiment de desencís, mentre oculten un petit secret: més enllà de la serra existeix un lloc meravellós a què creuen pertànyer.


‘Santa Bárbara’ (direcció: Anaïs Pareto Onghena)

Bàrbara és una dona boliviana que viu a Barcelona des de fa més d’una dècada, treballa com mestressa de claus i viu amb la seva núvia Maribel. En una de les seves trucades setmanals als seus fills, que encara viuen a Bolívia a casa de la seva àvia, Bàrbara descobreix que el seu fill gran, Ulisses, ha estat arrestat. Ella portarà a l’infant a viure amb ella a Barcelona, on els dos es veuran obligats a trobar-se novament després de 12 anys sense veure.


‘SÓS’ (direcció: Nicolás Martínez) – Projecte guanyador del Premi del Festival l’Alternativa

A l’hora de preparar la seva tornada a Galícia després de vint anys a Namíbia, Benja descobreix que no té, ni tindrà, una llar a què tornar. SOS és un viatge per la història de desarrelament i solitud de tres emigrants.

Jurat i comitè d’experts de la Primer Test 2020 de Festival REC

Com en edicions anteriors, l’acte comptarà amb un equip d’experts que s’encarregaran de la tasca de poder veure els llargmetratges i assessorar els autors, ja sigui en mode presencial o en línia.

D’aquesta manera, l’edició d’aquest any suma un nou comitè de convidats d’alt valor professional, format per agents de vendes, representants de festivals, i film advisers, que ajudaran els participants i els assessoraran, tant en les projeccions que posen en contacte directe als professionals.

En l’edició d’aquest any, aquest serà el comitè d’experts i el jurat encarregat de deliberar sobre les diferents propostes que es presenten a el Primer Test 2020:

  • Olimpia Pont Cháfer (Torino Film Lab) – online
  • René Wolff (Head of Acquisitions y Senior Programmer at EYE, Amsterdam) – online
  • Gaetano Maiorini (agent de vendes internacional True Colours) – online
  • Jana Wolff (Head of Marketing Berlinale) – online
  • Virginie Devesa (agent de vendes internacional Alpha Violet) – online
  • Patra Sp-anou (agent de vendes Internacional Patraspanou) – online
  • José Cabrera (Programador Seminci, Las Palmas) – presencial
  • Joan Sala (Filmin) – presencial
  • Annabelle Aramburu (Programadora Festival de Málaga) – presencial
  • Mireia Ibars (Eclair) – presencial

Trajectòria i palmarès de el Primer Test i els altres trampolins de festival que han llançat pel·lícules com ‘Estiu 1993’

El Primer Test és el laboratori experimental del Festival REC, una secció experimental del festival per descobrir les noves joies de cinema de demà que, entre altres produccions, ha llançat èxits de crítica com ‘Trinta Lumes’ (nominada als Premis Fènix com a Millor fotografia documental i als Premis Gaudí com a Millor documental), ‘Con el viento’ de Meritxell Colell (Premi Gaudí al Millor muntatge), ‘Julia Ist’ d’Elena Martín (Biznaga de plata al Festival de Màlaga).

També, en la modalitat One to One, el Festival REC ha estat trampolí de produccions com ‘Estiu 1993’ (millor òpera prima a la Berlinale i candidata d’Espanya als Òscars 2018).

Patrocinadors i premis

Els professionals que assessoren les peces tenen l’oportunitat de participar al festival gràcies a el suport d’Acció Cultural Espanyola a través del Programa d’Internacionalització de la Cultura Espanyola (PICE) en la modalitat Visitants.

El Primer Test també compta amb el suport de Eclair, Catalan Films i el Festival de Màlaga, a més de la Casa Joan Miret, gestionada per AG Planning, on es duen a terme les sessions presencials.

El lliurament de premis de la Primer Test serà divendres que ve, 4 de desembre, a les 19 hores, en un esdeveniment patrocinat per Eclair (Premi Eclair Nacional i Premi Eclair Internacional), Catalan Films (Premi Cinemart) i el Festival de Màlaga (Premi Màlaga Work in Progress).