El Jurat de Cineclubs premia ‘Slalom’ i fa una menció especial per a ‘El alma quiere volar’. El guardó del Jurat Jove és per ‘Gagarine’ amb menció per la pel·lícula ‘Slalom’. El premi del públic és per ‘Apples’

El passi especial de ‘Mogul Mowgli’ serà avui dimarts a les 20 hores al Teatre Tarragona.

Els membres dels diferents jurats i el públic del Festival REC 2020 ja han efectuat les seves valoracions i l’edició d’enguany ja té guanyadors.

El premi a la millor òpera prima del Jurat Internacional recau en el film ‘Mogul Mowgli’ i la menció especial és per ‘El alma quiere volar’. Per la seva banda, el Jurat de Cineclubs —una novetat d’enguany, que posa en relleu la tasca cultural d’aquestes entitats— premia ‘Slalom’ i també fa una menció especial per a ‘El alma quiere volar’. El guardó del Jurat Jove és per ‘Gagarine’ amb menció per la pel·lícula ‘Slalom’. El premi del públic és per ‘Apples’.

Enguany, com en altres edicions, es durà a terme un passi especial d’una de les pel·lícules que ha tingut més ressò durant aquests dies. Enguany l’escollida és ‘Mogul Mowgli’, de la qual es farà un passi especial avui dimarts, 8 de desembre, a les 20 hores al Teatre Tarragona, una sessió que clourà l’edició presencial del festival, que enguany s’ha dut a terme del 2 al 8 de desembre i que ha servit per a commemorar els vint anys de cinema i estrenes a Tarragona.

Recordem el palmarès d’aquest 2020:

Premis Jurat Internacional

El Jurat Internacional del Festival REC 2020 ha concedit el premi a la millor pel·lícula de l’edició d’aquest 2020 a ‘Mogul Mowgli’ (direcció Bassam Tariq – UK i EUA – estrena a Catalunya), una proposta que s’ubica a mig camí entre el cinema musical i el realisme màgic, gairebé esotèric, aquesta és una proposta dinàmica, hipnòtica i exuberant que acumula ovacions des de la seva estrena a la Berlinale.

El jurat internacional ha valorat el “relat intel·ligent que fa el director Bassam Tariq de la recerca de la identitat, la complexa pluralitat de la peripècia narrativa i el retrat ferotge de l’ànima creativa”, al mateix temps que sostenen que “la pel·lícula és tot un referent d’una història tan humana com contemporània”. 

La menció especial del Jurat Internacional ha estat per ‘El alma quiere volar’ de Diana Montenegro (direcció Diana Montenegro – Colòmbia i Brasil – estrena a l’Estat espanyol), una pel·lícula en la qual —a través d’un únic espai, la casa familiar— Montenegro desplega un exquisit i encisador treball de posada en escena en el qual desenvolupar les pors de tota una generació de dones. Respecte a ‘El alma quiere volar’, el jurat valora la seva capacitat de “tractar l’univers femení amb una valentia en la posada en escena i la creació brillant de personatges”.

Membres del Jurat Internacional: Marina Díaz López, José Cabrera i Estephania Bonnett (portaveu).

Premis del Jurat de Cineclubs

El Jurat de Cineclubs ha distingit la pel·lícula ‘Slalom’ (direcció Charlène Favier – França i Bèlgica – estrena a Catalunya) que, amb una sorprenent i audaç posada en escena, demostra un madurat pols cinematogràfic a l’hora de fer navegar al públic en un remolí de sensacions.

Els integrants del jurat han destacat que la pel·lícula “representa valors com el compromís més enllà de la mateixa obra cinematogràfica, al mateix temps que enfoca temes de caràcter social i humà i genera preguntes en debats latents de l’actualitat, sense renunciar a un interès per l’estètica i una posada en escena que reuneix la denúncia als abusos en l’esport d’elit i la perfecció plàstica”.

La menció especial del Jurat de Cineclubs ha estat per ‘El alma quiere volar’ de Diana Montenegro (direcció Diana Montenegro – Colòmbia i Brasil – estrena a l’Estat espanyol), una pel·lícula de la qual han destacat “el seu discurs en favor de la sororitat ntergeneracional”.

Membres del Jurat de Cineclubs: Óscar Iglesias, Ander Gisasola i Pablo Sancho (portaveu).

Premis del Jurat Jove

El premi del Jurat Jove de l’edició d’enguany del Festival REC és per ‘Gagarine(direcció Fanny Liatard i Jérémy Trouilh -França – estrena a Catalunya), un accessible i fresc conte de creixement personal i col·lectiu que ha posat als seus directors al mapa del nou cinema europeu. Una història de gran tendresa, un emotiu relat que compta amb uns joves actors en estat de glòria que ajuden a creure en alguna cosa més que l’aquí i l’ara.

Les integrants del Jurat Jove han volgut destacar que és “una pel·lícula difícil de superar, per la manera com desenvolupa la trama en diferents nivells narratius i personatges”. El jurat subratlla com, a través d’un ampli espectre de recursos cinematogràfics, els responsables del film “despleguen el món oníric del protagonista i la realitat”, en una proposta que resumeixen com “una obra fascinant”.

La menció especial del Jurat Jove és per a ‘Slalom’ (direcció Charlène Favier – França i Bèlgica – estrena a Catalunya).

Membres del Jurat Jove: Laura Álvarez, Candela Jiménez i Micaela Rossi (portaveu).

Premi del Públic

També el públic assistent a l’edició presencial del Festival REC 2020 ha emès el seu veredicte i han considerat que la millor pel·lícula del festival és ‘Apples’ (direcció Christos Nikous – Grècia, Polònia i Eslovènia – estrena a Catalunya), una pel·lícula que ens ubica a l’ull de l’huracà d’una impredictible i  devastadora pandèmia assola el món, portant a gran part de la població a centres mèdics, afectats d’una sobtada amnèsia. Una extravagant petita joia, que ja està trucant a les portes de Hollywood.

Amb una mirada asèptica però molt personal, i una cuidada composició visual i fina ironia, ‘Apples’ atrapa amb una reflexió  sobre el poder de la memòria, la construcció del jo, l’absurditat de l’existència i la importància  d’experimentar la vida en primera persona.

Christos Nikous, després d’un multipremiat curt i ser assistent de direcció de, entre altres, Richard Linklater, demostra la seva personalitat a través d’aquest treball surrealista i enigmàtic que explora la fina frontera entre identitat i realitat, una tragicomèdia melancòlica, que navega entre el sensible i l’apocalíptic i que no ha pogut arribar en millor moment.


Més de 2.000 persones gaudeixen del cinema d’estrena internacional a la Rambla Nova

Enguany, més de 2.000 persones han gaudit de l’edició presencial del XX REC, que ha celebrat la vintena edició amb una proposta de contingut d’alta qualitat, que ha dut més de 21 estrenes al Teatre Tarragona i algunes de les millors òperes primes internacionals del panorama internacional. Les dades d’aforament, segons indiquen els responsables del festival, s’han de llegir en un context d’horaris restringits i amb la meitat de l’aforament de l’espai disponible.

“En un any complicat com és aquest creiem que les xifres són bones i valorem sobretot que ha estat un veritable èxit poder gaudir de la cultura al centre de la ciutat, en un espai com és el Teatre Tarragona i demostrant que, un cop més, la cultura cura i ens permet somniar”, destaca el director del Festival REC, Xavi Garcia Puerto.

El director del Festival REC també fa una valoració positiva de la proposta de continguts de l’edició d’enguany i manifesta que “estem molt satisfets de la qualitat i la visió del món que ens aportem les pel·lícules d’enguany, en una edició que és més especial que nosaltres que mai. Hem celebrat el vintè aniversari en condicions molt adverses, com tots vosaltres haureu viscut també, i enmig d’una baixada de l’activitat cultural. Per nosaltres, enguany el gran premi és ser aquí i la millor manera de celebrar el nostre aniversari és fer-ho fent el que millor sabem fer, que és oferir cinema i espai de debat”.