El pròxim 2 de desembre es preveu l’assistència a Tarragona del director de    la pel·lícula, el dibuixant Aruel; el productor Jordi Oliva i l’actor Sergi López         (veu del protagonista) si la situació sanitària ho permet

            A més, també es preveuen les projeccions especials de pel·lícules premiades           internacionalment, com ‘Las Niñas’, ‘Lúa vermella’ i ‘Beginning’

Seleccionada pel Festival de Cannes, rotund èxit de taquilla a França i encimbellada per la crítica europea com una de les millors pel·lícules europees d’animació dels últims anys, aquests són alguns dels atributs de la pel·lícula Josep que, dos dies abans de la seva estrena, es podrà veure en el passi inaugural del Festival REC 2020, previst pel dia 2 de desembre.

Aquesta serà una bona ocasió per a gaudir, abans de la seva estrena comercial, d’aquesta extraordinària obra serveix que d’homenatge a la figura del dibuixant i exiliat republicà Josep Bartolí, així com a tots aquells que van haver de fugir de l’Estat espanyol durant l’època més fosca de la nostra història recent. Entre altres reconeixements, Josep acaba de ser nominada a Millor Pel·lícula d’Animació als Premis EFA de l’Acadèmia Europea.

D’aquesta manera, els seguidors del Festival REC tindran l’ocasió de traslladar-se fins al mes de febrer del 1939. Aclaparat per l’onada de republicans que fugen de la fi de la Guerra Civil, el govern francès opta per apressar els espanyols en camps de concentració. En un d’aquests camps, dos homes, separats per un filferro de pues, es fan amics. Un d’ells és Josep Bartolí, un dibuixant que lluita contra el règim de Franco.

La pel·lícula s’endinsa en la vida del pintor, escenògraf i dibuixant català Josep Bartolí (Barcelona 1910— Nova York 1995), que s’exilia a conseqüència de la Guerra Civil i es consagra com a dibuixant als Estats Units. La seva trajectòria professional inclou la seva trajectòria com a escenògraf per pel·lícules de Hollywood i la seva inclusió dins del grup 10th Street, amb Willem de Kooning, Kline, Pollock i Rothko. L’any 1973 rep el premi Mark Rothko d’Arts Plàstiques i signa alguns llibres —com Calibán (1971), The black man in America (1975) i Campos de concentración (Mèxic, 1943; Madrid, 2006)— en els quals recull la seva experiència durant el conflicte armat.

El Festival REC ofereix Josep, una pel·lícula d’animació que signen conjuntament França, Espanya i Bèlgica i que compta amb la direcció del dibuixant Aruel, la producció de Jordi Oliva i la veu de l’actor Sergi López. De fet, els tres assistiran a Tarragona durant la preestrena del film si la situació sanitària ho permet. Així mateix, la pel·lícula també compta amb les aportacions de Silvia Pérez Cruz (música), Jean-Louis Milesi (guió) i Thomas Belair (muntatge).

“Apostem per dur pel·lícules que ens conviden a replantejar-nos quin és el nostre paper com a societat i quina és la tasca de l’art a l’hora de copsar la societat i creiem que, en un any complicat com l’actual, en el que tot passa molt ràpid, és imprescindible no perdre la perdre la memòria i films com aquest són absolutament necessaris”, explica el director del Festival REC, Xavier Garcia Puerto, que remarca que en una edició que commemora el 20 aniversari del festival “poder preestrenar un film com aquest és un honor, i més si les circumstàncies permeten que puguem gaudir a Tarragona de la presència del director, el productor i l’actor Sergi López, qui posa veu a una trajectòria realment singular”.

‘Las Niñas’, una òpera prima sobre el despertar a l’adolescència

La preestrena de Josep és un dels passis especials de l’edició d’enguany del festival, però no l’únic, ja que enguany es preveuen altres projeccions especials, fora de concurs de pel·lícules premiades amb l’assistència dels seus directors.

D’aquesta manera, un altre dels films que també aterraran al Festival REC d’enguany és Las Niñas, que aquest 2020 ha rebut el reconeixement de la mà de premis tan rellevants com la Biznaga de Oro (millor pel·lícula), fotografia i Premio Feroz en el Festival de Málaga. De la mà de la seva directora, Pilar Palomero —que ha confirmat que presentarà ella mateixa la pel·lícula si ho permet la situació sanitària— el Festival REC preveu oferir aquesta pel·lícula el pròxim 5 de desembre a Tarragona.

Aquesta és una excel·lent ocasió perquè el públic es pugui viatjar enrere en el temps per a traslladar-se a l’any 1992 i a la realitat de Cèlia, una nena d’onze anys que viu amb la seva mare i estudia en un col·legi de monges a Saragossa. Brisa, una nova companya acabada d’arribar de Barcelona, l’empeny cap a una nova etapa en la seva vida: l’adolescència. En aquest viatge —en el marc d’una realitat emmarcada per esdeveniments com l’Expo i les Olimpíades del 92— Cèlia descobreix que la vida està feta de moltes veritats i algunes mentides. Sens dubte, la òpera prima espanyola de l’any.

Lois Patiño, un vell conegut del Festival REC, retorna amb ‘Lúa vermella’

Els passis especials de l’edició d’enguany permeten recuperar alguns dels vells coneguts Festival REC. Aquest és el cas del director Lois Patiño (Vigo, 1983), un dels grans exponents del nou cinema gallec que després Costa da Morte (Festival REC 2013), enguany retorna amb un film en el qual el públic podrà redescobrir el seu estil especial a l’hora de narrar una història.

I ho farà amb Lúa Vermella, la seva nova producció. El seu segon llargmetratge es podrà veure en el marc del Festival REC d’enguany el pròxim 6 de desembre i és una pel·lícula que ens parla sobre el pas del temps, que sembla aturat en un poble de la costa de Galícia. Tothom està paralitzat, però encara podem escoltar les seves veus: parlen de fantasmes, bruixes i monstres. Tres dones apareixen i comencen a buscar a Rubio, un mariner que ha desaparegut recentment al mar. Tot plegat, embolcallat d’una atmosfera de misteri i imatges hipnòtiques que atrapen a l’espectador.

Aquesta és una bona ocasió per a trobar-se amb una de les produccions del 2020 que està narrada amb una veu pròpia molt singular i que fa possible una pel·lícula que ha rebut premis com el de Millor Pel·lícula en la secció Zonazine del darrer Festival de Màlaga.

La força de ‘Beginning’ es preestrena a Tarragona

També la multipremiada Beginning tindrà el seu espai en aquesta edició del Festival REC. Aquesta òpera prima, triomfadora absoluta al darrer festival de San Sebastián, completa les seccions especials amb una proposta que narra la realitat d’un poble tranquil de províncies de Geòrgia i d’una comunitat de Testimonis de Jehovà que és atacada per un grup extremista. En ple conflicte, el món de Yana, l’esposa de líder de la comunitat, s’enfonsa lentament. La insatisfacció interior de Yana creix mentre lluita per trobar sentit als seus desitjos.

Aquest és el punt de partida d’una pel·lícula intensa, que qüestiona las normes de les societats marcades per la força de la religió i que demostra l’atreviment i el mestratge de la seva directora, Dea Kulumbegashvili, a l’hora d’abordar temes centrals que es troben en la mentalitat de tots.

En aquesta ocasió, el Festival REC vol posar a l’abast dels espectadors aquest film, en la que és la seva preestrena a Catalunya. La projecció està prevista pel pròxim dimarts, 8 de desembre, en el que és una gran ocasió per gaudir de la guanyadora absoluta de la darrera edició del Festival de Cinema de Sant Sebastian (Concha de Oro a la Millor Pel·lícula, Concha de Plata a la Millor Direcció,  Concha de Plata a la Millor Actriu —Ia Sukhitashvili— i el Premi del Jurat al Millor Guió.

Sobre les projeccions especials

“Mes enllà de les obres presentades a concurs, aquestes projeccions especials ens permeten mostrar a Tarragona algunes de les produccions mes esperades a l’any i tracen un mapa de les estrenes més singulars d’aquest 2020 i, alhora, evidencien la capacitat del Festival REC per trobar i mostrar algunes de les pel·lícules que els amants del cinema no es poden perdre”, manifesta el director del Festival REC, Xavier Garcia Puerto.