-La secció oficial OPERA PRIMA A CONCURS projectarà 5 pel·lícules   que són estrena absoluta a l’Estat Espanyol i 6 que es podran veure per primera vegada a Catalunya

-El festival seguirà durant aquest mes de novembre i desembre amb la projecció del cicle ‘RECvolucions’, que mostra propostes que reflexionen sobre el concepte de canvi social, 50 anys després del Maig  del 68

– La mirada enrere la protagonitzarà el director Juanma Bajo Ulloa, de qui es projectaran les primeres pel·lícules en la secció MY FIRST TIME

 

El REC torna aquest desembre i ho fa un esperit més combatiu que mai. El festival de cinema  de Tarragona es durà a terme de l’1 al 9 de desembre amb els objectius de mantenir la descoberta de les primeres pel·lícules de nous creadors d’arreu del món, de consolidar espais culturals tant a Tarragona com a ciutats veïnes i acostar l’esperit revolucionari d’algunes propostes encara desconegudes que sorprendran el públic pel seu esperit irreverent i obert als canvis que marquen l’actualitat.

 

Aquestes són les grans línies que mouen l’edició d’aquest 2018 del Festival REC, la cita a cita de la ciutat de Tarragona amb el món del cinema, que enguany torna a la càrrega amb un programa ple de novetats i de llargmetratges incisius que tracten el món en el qual viuen els seus creadors amb creativitat, cruesa, curiositat i molta força visual.

 

Òperes Primes a Concurs

 La proposta del festival es manté fidel a les òperes primes, les primeres pel·lícules més valentes de directors d’arreu del món que, com cada any, troben en el Festival REC un primer aparador on mostrar les seves produccions, el que certifica aquest esdeveniment com el punt de sortida de moltes noves veus de panorama cinematogràfic actual.

Enguany moltes de les propostes que entren en la secció OPERA PRIMA A CONCURS oficial són estrena a l’Estat Espanyol, com I HOPE YOU’LL DIE NEXT TIME, WHAT HAVE WE DONE TO DESERVE THIS, LITTLE TICKLES, IRINA i THE HEART.

El REC també presenta pel·lícules en aquesta secció que es podran veure per primera vegada a Catalunya, com L’ÉPOQUE (YOUNG & ALIVE), YOUNG & BEAUTIFUL, LAS HEREDERAS, LA CAMARISTA i RUBEN BRANDT, COLLECTOR, films que juntament amb propostes arriscades com TRINTA LUMES -que va ser guanyadora del PRIMER TEST 2017- consoliden l’aposta decidida del Festival REC de ser l’altaveu de nous creadors i presentar en exclusiva les pel·lícules d’abast internacional que ben aviat seran notícia.

Els films que es presenten en aquesta categoria competeixen per quatre distincions diferents:

 

-Premi Millor Òpera Prima REC (amb un jurat Internacional)

-Premi Jurat Jove

-Premi de l’Associació Catalana de Crítics i Escriptors Cinematogràfics (ACCEC)

-Públic a la millor Òpera Prima sense distribució (per votació popular amb mitjana ponderada entre vots i assistents a les projeccions)

 

RECvolucions

Enguany s’ha parlat molt del 50 aniversari d’un dels fets fonamentals del segle XX: és el Maig del 68, una revolta que va mostrar les ‘costures’ d’un sistema que semblava intocable. La renovació de l’humanisme i la presa de consciència que els gests de cada persona podien canviar l’entorn van ser grans aportacions del moviment desencadenat aquell mes de maig.

L’edició d’aquest 2018 del REC recull aquest esperit, mig segle després, tant la imatge gràfica  del festival com en un programa fílmic que posa el focus en els joves creadors, a través de nous autors i autores que evidencien en els seus treballs els impulsos, revolucions personals i canvis col·lectius que mouen l’actualitat.

Per aquest motiu, enguany es presenta dins del festival, el cicle RECvolucions, que durant aquest mes de novembre ja ofereix alguns títols com a avantsala de la programació del festival. D’aquesta manera, els dies 6 i 13 de novembre ja s’han pogut veure, al CaixaForum de Tarragona, les propostes NO INTENSO AGORA i SAMI BLOOD.

A mesura que s’acosten les dates del festival, la programació continua amb les projeccions a CaixaForum de TÓDALAS MULLERES QUE COÑEZO -que es projectarà el pròxim 22 de novembre amb la presència de la seva directora Xiana Do Teixeiro- i LA REVOLUCIÓN SILENCIOSA.

Durant els dies del festival -de l’1 al 9 de desembre- la programació d’aquest cicle no s’atura, ja que estan previstes les projeccions de M.I.A i COMANDANTE ADRIAN, films que ajuden a completar el quadre sempre difós d’una realitat en canvi constant. La pel·lícula ÉPOQUE (YOUNG & ALIVE) de la secció oficial també forma part de la programació d’aquesta proposta.

 

Projeccions especials

A banda de les pel·lícules a concurs, el Festival REC 2018 programa altres pel·lícules que, per la seva força visual o pel seu missatge, poden ser d’interès per al públic. Sorprendre, emocionar i fer-nos viatjar a altres móns és l’objectiu de films com BLUE MY MIND, THE GUILTY o VIAJE AL CUARTO DE UNA MADRE, que han aconseguit el ressò de la crítica internacional.

 

La secció MY FIRST TIME ret homenatge a Juanma Bajo Ulloa

Enguany, la secció MY FIRST TIME segueix amb l’esperit d’apropar els orígens d’un cineasta consagrat, amb personalitat, i mostrar al públic quin ha sigut el seu camí fins el moment actual d’expressió creativa. S’allunya de les retrospectives exhaustives, necessàries, però inabastables per al públic, i pretén tenir un talant més directe i popular.

Enguany la mirada enrere es dedica a Juanma Bajo Ulloa, un dels primers de la seva generació de realitzadors que va aconseguir donar-se a conèixer amb ALAS DE MARIPOSA i el seu segon film, LA MADRE MUERTA, de la qual es compleixen, aquest 2018, 25 anys.

La trajectòria de Bajo Ulloa serà la protagonista d’una secció que proposa una reflexió nostàlgica i retrospectiva sense arribar a ser inabastable, sobre la trajectòria d’un dels directors de l’Estat espanyol que resulta imprescindible per entendre la realitat del sector.

 

5è aniversari de PRIMER TEST

 Enguany el Festival REC està d’aniversari, La secció PRIMER TEST -celebrada per primera vegada el 2014- celebra un lustre donant impuls a aquells projectes que es troben en fase de postproducció i que vulguin rebre l’assessorament d’agents audiovisuals internacionals. Distribuïdors, programadors i agents de vendes donen consell als directors i productors per tal afavorir l’èxit i l’entrada al mercat internacional de les obres participants.

Per a percebre la importància d’aquesta secció reservada al sector professional, cal destacar alguns dels films que hi han concorregut, com ‘Game Over’, d’Alba Sotorra (Première internacional a Karlovy Vary, Premi Gaudí al Millor Documental), ‘lia Ist’, d’Elena Martín (Biznaga de Plata a Màlaga), ‘Con el Viento’, de Meritxell Colell (seleccionada a Berlinale Forum) i ‘Trinta Lumes’, de Diana Toucedo (seleccionada a Berlinale Panorama).

Enguany -i per celebrar aquest aniversari- els organitzadors del Festival REC proposen la projecció d’algunes de les pel·lícules que s’hi han presentat en edicions anteriors i que ara ja coneixen l’èxit de crítica i públic. Així, els espectadors tindran l’ocasió de gaudir d’aquells films que de directors que, en el seu moment, van passar pel laboratori del Festival REC projectant les pel·lícules CON EL VIENTO, ANA DE DÍA, TRINTA LUMES i COMANDANTE ARIAN.

La secció PRIMER TEST amb diverses col·laboracions, com la del Festival L’Alternativa, Cinemart Rotterdam, Catalan Films o Eclair, que ofereixen diversos premis als quals opten les pel·lícules seleccionades. A més a més, es duu a terme amb el suport de Acción Cultural Española (AC/E) que, a través del programa VISITANTES permet la visita d’agents internacionals al festival per tal de donar a conèixer les produccions de l’Estat espanyol.

A més, el Festival REC 2018 segueix mantenint la JORNADA PROFESSIONAL que reuneix cada any a Tarragona a professionals del sector audiovisual local i internacional, en una trobada que confirma la llavor del REC com a punt de trobada de nous projectes.

 

 Cicle MiniREC i Sessions Vermut, la trobada amb el cinema familiar

 Enguany, l’edició més familiar del Festival REC 2018, el MiniREC torna amb força i, enguany, la programació destinada a grans i petits creix en nombre de pel·lícules i convida a endinsar-se en l’univers de creadors d’arreu del món.

En aquesta segona edició, el MiniREC -que neix com una col·laboració entre els festivals REC i Minipop- comptarà amb una programació compacta de pel·lícules i tallers que es concentrarà durant el primer cap de setmana del Festival. La seu de les projeccions serà el Teatret del Serrallo. Les propostes que es projectaran per a tota la família són pel·lícules que han rebut el reconeixement en festivals com el de Berlín, Amsterdam o Sarajevo, entre molts altres.

Així, les pel·lícules que es podran veure són MIRAI, SUPA MODO, BREADWINNER -que compta amb l’actriu Angelina Jolie com a productora executiva i ha estat nominada a l’Oscar a Millor Pel·lícula d’Animació als Oscars 2018- SANTA CLAUS & CIA, GIRL IN FLIGHT, a més a més d’una selecció de curts sense diàleg adreçats als més petits de casa.

 

 Un festival ciutadà obert a joves creadors i la comunitat universitària

Juntament amb les propostes fílmiques, el festival vol destacar en la seva capacitat creixent de fer arribar a diferents públics interessats en la creació audiovisual i el món del cinema.

Amb aquest objectiu, la programació d’aquest 2018 manté les sessions AUTORS DE TARRAGONA, que posa llum a les inquietuds de la nova generació local de creadors, i MIRA’M / EL REC VA LA UNIVERSITAT, en la qual diversos convidats del festival visiten l’Auditori CaixaForum i les aules de la Universitat Rovira i Virgili (URV) i per trobar-se amb els alumnes dels instituts i la universitat de la ciutat.

Paral·lelament, també es manté el concurs ENGEGA(R)/ 48 HORES, que vol donar visibilitat a qualsevol realitzador o realitzadora major de 18 anys de la Província de Tarragona que vulgui participar activament al Festival REC amb una peça audiovisual gravada i editada en un termini màxim de 48 hores.

La peça haurà de contenir les premisses que es poden consultar a la web del festival (www.festivalrec.com), que es faran públiques justament 48 hores abans del termini màxim d’entrega.

 

Patrocinadors i col·laboradors del festival

El Festival REC està coorganitzat amb Ajuntament de Tarragona, amb el finançament de la Generalitat de Catalunya, Obra Social La Caixa, Repsol, Diputació de Tarragona, Acción Cultural Española AC/E, programa Media de Creative Europe (a través del programa WRAP!) i Palau Firal i de Congressos de Tarragona.

També compta amb el patrocini de la Fundació Tarragona Smart Mediterranean Region i la Càtedra Tarragona Smart Mediterranean City (Jornada Professional i EngegaR/48 H), Consell Comaracal del Tarragonès (programa Mira’m), Catalan Films (One-To-One, Primer Test), URV (“El REC va a la Universitat”), i Institut Català de les Dones a través del Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) (projeccions Tódalas Mulleres que Coñezo i Viaje al Cuarto de una Madre).

També han col·laborat en aquesta edició del festivalTarragona Turisme, Tarragona Convention Bureau, Tarragona Film Office, Teatret del Serrallo, Port de Tarragona, AG Planning, Casa Joan Miret, Xarxa de Centres Cívics de Tarragona, Departament de Cooperació de l’Ajuntament de Tarragona, Eclair, L’Alternativa, Cinemart Rotterdam, Dopigraf, Signo, Trasladia, Hotel Lauria, Renfe, Les Clandestines, Entrecopes, Cappucino Tarraco, El Ruc, Korxo Vins&Tapes, Vermuts Miró, Piqué, La Masrojana, El Lloro, Shiva Music, La Cantonada, Minipop, Tecletes, Rusc Produccions, Carnet Jove, Club Tr3sC, Catalunya Film Festivals, Arcamedia, Biaudio, Cineclub La Ràpita, Cineclub Altafulla, Sala Zero, Studi7 i Atrapalo.