-L’obertura internacional de la XVII edició, que s’allargarà fins al diumenge 10 de desembre, es va dir a terme a les 22 hores, amb la secció MY FIRST TIME, que va incloure la projecció de la primera obra de Pere Portabella

-Membres de l’organització del festival i de l’Ajuntament van destacar el caràcter universal d’una trobada cultural que enguany destaca el seu paper ciutadà i de referència en el programa cultural de ciutat ampliant espais a Tarragona

-Durant aquesta setmana, el Festival REC 2017 oferirà un programa fidel a les òperes primes, amb la projecció de primeres pel·lícules valentes i arriscades de directors d’arreu del món i projectaran un total d’11 pel·lícules a concurs -totes estrena a Catalunya- 4 de les quals són estrena absoluta a l’Estat Espanyol

L’Antiga Audiència de Tarragona va oferir, aquest passat dimarts 5 de desembre, l’acte inaugural de presentació de la XVII edició del Festival REC, en el que va ser una nova ocasió de retrobar-se amb el públic de la ciutat i oferir un recull de les òperes primes de diversos autors d’arreu del món als espectadors de la ciutat.

En aquesta primera trobada oficial de la XVII edició -i després d’uns dies d’actes previs que ja han captat l’atenció dels espectadors- els organitzadors van voler posar en relleu la doble dicotomia que mou el festival que, d’una banda, consolida el seu caràcter internacional a través de les òperes primes a concurs que fan un retrat de les produccions cinematogràfiques més arriscades del panorama internacional i que, de l’altra, consolida el seu paper com a proposta de cinema a la ciutat, adaptant-se a nous espais de Tarragona per tal d’arribar cada cop a més públic.

L’organització del Festival REC 2017 va destacar el valor de posar en marxa una nova edició d’aquesta cita amb el cinema, que ja és una tradició del panorama cultural tarragoní, que alhora un punt de trobada al món professional del cinema nacional i internacional i que manté l’aposta de programar a Tarragona “el millor cinema sense haver d’anar gaire lluny i que demostra que Tarragona respira cultura en tots els seus espais”.

L’organització va posar en relleu, entre altres, les noves iniciatives que neixen amb l’edició d’enguany, com les Sessions Vermut al Teatret del Serrallo, el MiniREC o EngegaR, que conviuen amb apostes com les trobades amb professionals, el cicle WOMEN ON FIRE i la projecció d’òperes primes a concurs.

A més a més, es va dedicar la projecció del migmetratge que enguany ha protagonitzat la secció MY FIRST TIME i la inauguració del festival -el primer treball de Pere Portabella titulat ‘NO COMPTEU AMB ELS DITS’– a l’artista i pianista de Vinaròs Carles Santos, desaparegut recentment, qui es va encarregar de l’apartat musical d’aquesta producció.

Per la seva banda, la tinent d’alcalde de Cultura de l’Ajuntament de Tarragona, Begoña Floria va assistir a l’acte inaugural del festival i va destacar que el Festival REC és “un referent a la ciutat i a fora, que s’ha guanyat el títol de festival de qualitat”. A més a més, la representant municipal va subratllar dos dels eixos que mouen la programació d’aquesta edició de 2017, com són l’atenció al paper de les dones en el món del cinema -a través de la secció WOMEN ON FIRE i les jornades professionals- i les sessions MINIREC, una de les novetats d’enguany, adreçada al públic jove i infantil.

El Festival REC 2017 aprofundeix sobre l’obra de Pere Portabella

La inauguració oficial del Festival REC 2017 es va dur a terme, com és habitual, amb l’opera prima d’un autor ja consagrat.

Enguany la proposta MY FIRST TIME ha comptat amb la projecció de ‘NO COMPTEU AMB ELS DITS’, la primera obra del director català Pere Portabella, que data de l’any 1967 i que compta amb un guió elaborat per Joan Brossa. Enguany se celebra el 50 aniversari d’aquest migmetratge i el Festival REC li ha volgut retre homenatge amb la seva projecció per estrenar oficialment l’edició d’aquest 2017.

A més a més, durant els dies 5 i 6 de desembre s’han pogut veure les pel·lícules ‘INFORME GENERAL’ (Auditori CaixaForum, 18h) i ‘INFORME GENERAL II’ (Antiga Audiència, 16h), dues propostes de Portabella que retraten la transició democràtica, les primeres mobilitzacions ciutadanes i la seva evolució amb el pas dels anys, fins a finalitzar amb el col·lapse econòmic de 2008 i les protestes del 15M.

Dades biogràfiques sobre Pere Portabella i la seva obra

Sobre ‘NO COMPTEU AMB ELS DITS’

En aquest migmetratge que els espectadors de la inauguració del Festival REC 2017 han pogut veure a l’Antiga Audiència de Tarragona, Portabella es planteja la recerca d’una nova narrativa, renunciant a la fórmula institucional de producció: el cànon aristotèlic com l’eina perfecta, eficaç i més adequada per als productors i avalada per l’èxit massiu d’assistència de públic a les sales de cinema.

Per aquest motiu, Portabella va recórrer a un poeta, Joan Brossa, per a elaborar el guió d’aquest primer treball, que va utilitzar com a estructura narrativa les normes tècniques del cinema publicitari. Aquest primer film de Portabella seria impensable sense la poesia de Joan Brossa.

Sobre Pere Portabella: notes biogràfiques

Des dels anys seixanta, Pere Portabella manté un compromís polític amb tots els moviments de rebuig a la dictadura del general Franco, reivindicant les llibertats democràtiques individuals i col·lectives inherents en un estat de dret.

Portabella va ser escollit senador en les primeres eleccions democràtiques després de la dictadura. Va participar en la comissió per a la redacció de l’actual Constitució Espanyola. L’any 1980 va ser elegit diputat al Parlament Autonòmic de Catalunya fins al 1988. L’any 1999 és distingit amb la Creu de Sant Jordi, el màxim reconeixement que pot rebre una persona per part de les institucions de la Generalitat de Catalunya. Des de 2001 presideix la Fundació Alternatives.

Com a cineasta, Pere Portabella ha mantingut una presència rellevant en l’àmbit del cinema del nostre país durant més de cinc dècades. Amb la seva productora Films 59, va impulsar algunes de les produccions emblemàtiques del cinema espanyol: ‘Los Golfos’ de Carlos Saura (1959), ‘El Cotxet’ de Marco Ferreri (1960) i ‘Viridiana’ de Luis Buñuel (1961).

A través de la mateixa productora i com a realitzador dirigeix ​​les seves pròpies creacions, unint l’herència de la cultura d’avantguarda amb els llenguatges de ruptura. Les seves pel·lícules ‘Vampir-Cuadecuc’ (1970) i ​​‘Umbracle’ (1972) constitueixen intervencions radicals en les institucions cinematogràfiques i artístiques.

Un llarg parèntesi, marcat per la seva dedicació a l’àmbit polític-institucional durant l’anomenada transició, hi ha entre ‘Informe General I’ (1976) i la recuperació de la seva pràctica com a cineasta i productor fins al dia d’avui.

Tret d’inici a un festival que s’allargarà fins al 10 de desembre, amb 11 estrenes a concurs

L’acte d’aquesta nit inicia el tret de sortida a un Festival REC 2017 que es manté fidel a les òperes primes, les primeres pel·lícules més valentes i arriscades de directors d’arreu del món que, com cada any, troben en el Festival REC un primer aparador on mostrar les seves produccions, el que certifica aquest esdeveniment com el punt de sortida de moltes noves veus de panorama cinematogràfic actual.

Enguany, la proposta de llargmetratges que entren a concurs compta amb 11 pel·lícules, 4 de les quals són estrena absoluta a l’Estat Espanyol.

Estrenes absolutes al conjunt de l’Estat Espanyol que es podran veure al Festival

SEVERINA’ (6 desembre, 22h), que duu el regust de Borges, Cortazar i l’amor per la literatura a la pell; ‘CLUB EUROPA’ (7 desembre, 20h), és un mirall que posa el vell continent davant les seves contradiccions; la desconcertant ‘THE STARRY SKY ABOVE ME’ (7 desembre, 22h) que qüestiona la visió que tenen sobre nosaltres els nostres éssers estimats i, finalment, ’MANIFIESTO’ (8 desembre, 18:15h), una proposta en la qual el públic tarragoní podrà gaudir, en exclusiva, de la incommensurable Cate Blanchet interpretant 13 papers diferents en una pel·lícula que canvia en cada seqüència.

El 2001 les seves pel·lícules passen a formar part del fons artístic del MACBA (Museu d’Art Contemporani de Barcelona). El 2002 és convidat com l’únic artista espanyol a la Documenta 11 que se celebra a Kassel. El 2003 el Centre George Pompidou de París li ret homenatge i adquireix per al seu fons la pel·lícula ‘Nocturn 29’.
També ciutats com Filadèlfia, Baltimore, Chicago, Nova York, exhibeixen les seves pel·lícules en cicles i exposicions, així com el Festival Internacional de Cinema Independent de Buenos Aires i la 42 Mostra Internacional del Nou Cinema de Pesaro que van programar el 2006 sengles retrospectives.

Durant l’estiu de 2008 els quatre curtmetratges sobre Joan Miró realitzats per Pere Portabella durant els anys 70, formen part d’una exposició titulada ‘Miró: Tierra’, organitzada pel Museu Thyssen-Bornemisza de Madrid. També l’any 2008 Portabella roda ‘Mudanza’, un homenatge a Federico García Lorca.

Estrenes a Catalunya que completen l’elenc d’òperes primes d’enguany

La resta de films a concurs serà la primera vegada que es puguin veure a Catalunya. Així, el llistat de candidates a endur-se els premis del festival són ‘TESNOTA (DEMASIADO CERCA)’ (5 desembre, 18h), ‘ADIÓS ENTUSIASMO’ (6 desembre, 18h), ‘MATAR A JESÚS’ (6 desembre, 20h), ‘LOS PERROS’ (7 desembre, 18h) , ‘LES GARÇONS SAUVAGES / THE WILD BOYS’ (8 desembre, 16h), ‘MUCHOS HIJOS, UN MONO Y UN CASTILLO’ (8 desembre, 20h), ‘LE SEMEUR (LA MUJER QUE SABÍA LEER)’ (8 desembre, 22h / 9 desembre, 12 h al Teatret del Serrallo).

Segueix el cicle ‘WOMEN ON FIRE’

A banda d’aquest conjunt de propostes, el programa d’enguany del Festival REC 2017 també s’eixampla per oferir més noves produccions que s’inclouen dins del cicle WOMEN ON FIRE, que agrupa primeres pel·lícules de realitzadores que destaquen per la seva qualitat.

Entre les que opten a premi i que es projectaran durant els dies del festival a l’Antiga Audiència cal destacar ‘MATAR A JESÚS’, ‘LOS PERROS’, ‘CLUB EUROPA’ i ‘LE SEMEUR (LA MUJER QUE SABÍA LEER)’, que mostren amb força que una pel·lícula dirigida per una dona no vol dir exclusivament ‘temàtiques sobre dones’, i poden anar més enllà tractant multitud de temàtiques.

Un festival ciutadà i de referència

El festival es consolida com a espai de presentació i descoberta de novetats fílmiques, d’altaveu per als nous creadors i presentació en exclusiva per al públic tarragoní de títols que seran notícia.

Durant aquest 2017, la proposta cultural s’agrupa sota l’eslògan “Aquesta ortiga no pica”, un lema que visibilitza que la proposta que ofereix el festival està oberta a tothom i que el fet de gaudir de bones pel·lícules no està determinat per condicionants econòmics o d’edat. El festival busca eixamplar la seva base social amb una aposta pel conjunt de la ciutadania per fer del cinema un espai més social i un punt de trobada.

Així, enguany es consoliden els espais professionals (Primer Test, Mira’m – El REC va a la universitat, la Jornada Professional – Les Dones en la Indústria), que són focus imprescindibles per als nous creadors, després de consolidar pel·lícules que han tingut un llarg recorregut, com ‘GAME OVER’, ‘JULIA IST’ o ‘ESTIU 1993’. A més, en la present edició es posa un especial èmfasi en el paper de les dones en l’audiovisual, a través de propostes artístiques i sessions de treball.

En el programa també destaquen aquelles sessions en les quals es vol arribar a nous públics. Per exemple, opcions com les Sessions Vermuts o el MiniREC situen el festival com una proposta per a tota la família. Tot plegat conforma un esdeveniment més ciutadà i de referència.

Patrocinadors i col·laboradors

El Festival REC 2017 es duu a terme gràcies a les aportacions dels patrocinadors que han ajudat a fer possible el Festival REC 2017, com l’Ajuntament de Tarragona, la Generalitat de Catalunya, el CaixaForum, la Diputació de Tarragona, Palau Firal i de Congressos de Tarragona, Consell Comarcal del Tarragonès, Servei de Desenvolupament Empresarial ICEC, Catalan Films, URV, així com el projecte europeu WRAP!.

A més, el festival compta amb el suport d’Acció Cultural Espanyola (AC/E) que, gràcies al Programa per a la Internacionalització de la Cultura Espanyola (PICE) en la modalitat de visitants, permetrà la visita de professionals estrangers, que avaluaran i gaudiran de primera mà les produccions del festival.

A més a més, el Festival REC 2017 també compta amb la col·laboració del Tecletes, el Teatret del Serrallo, la Casa Joan Miret, la Sala Zero i l’Associació Catalana de Crítics i Escriptors Cinematogràfics (ACCEC).