La inauguració del festival REC 2016 tindrà presència de la reconeguda directora catalana, Maria Ripoll, que presentarà a la secció “My First Time” el seu primer llargmetratge Lluvia en los zapatos, que té un elenc d’actors internacionals, on destaca la presència de Penélope Cruz. Maria Ripoll, a més, acaba d’estrenar el film No culpes al karma de lo que te pasa por gilipollas. 

Ado Arrieta també presenta el seu primer llargmetratge a la secció “My First Time Cult” en què veurem Les intrigues de Sylvia Couski i també el seu film d’ara, La bella dorment, que ha fet després de 25 anys d’absència.

Després de comptar amb la presència d’Agustí Villaronga, Cesc Gay o Fernando Colomo aquests últims anys, el Festival Internacional de Cinema de Tarragona REC torna a tenir dos convidats de luxe a la secció “My First Time”, una activitat que es dedica a recuperar les primeres pel·lícules de director/es de referència i, així, apropar i donar a conèixer els orígens d’un cineasta consagrat i mostrar al públic quin ha estat el seu camí fins al moment actual d’expressió creativa.

La secció “My First Time, compta per una banda amb la directora Maria Ripoll, que és l’escollida per inaugurar la XVI edició del festival i ho farà amb la projecció del seu primer llargmetratge Lluvia en los zapatos (1998). Aquest film, que té un elenc d’actors internacionals, on destaca la presència de Penélope Cruz, és on comença a presentar les seves credencials com a directora. De fet, a la seva estrena mundial va guanyar el Premi a Millor Guió al Festival de Montreal, i després es va fer amb el Premi del Públic a Sitges i al Festival de Seattle (referent del cinema independent). Maria Ripoll ha practicat gran varietat de formats, com el thriller (Utopia, 2003), la publicitat, el documental i el webdoc, ha tingut grans èxits de taquilla als Estats Units (Tortilla Soup, 2001), i va aconseguir el Gaudí a Millor pel·lícula amb Rastres de Sàndal (2014).

Per l’altra banda, el director Ado Arrieta també presentarà el seu primer llargmetratge, Les intrigues de Sylvia Couski (1974), film que va ser acollit amb entusiasme per la crítica en la seva estrena i va rebre el Grand Prix Cinéma Différent del Festival de Toulon. A més a més, veurem també la seva actual pel·lícula La bella dorment (2016), que ha fet el director després de 25 anys d’absència i que serà estrena a Catalunya al REC. Ado Arrieta és un dels directors més originals, admirats, enigmàtics i lliures de la cinematografia espanyola, cosa que fa idònia la seva presència al “My First Time Cult”.

Un jurat de luxe

El jurat de la XVI edició del festival està a l’altura del bon nivell de pel·lícules a concurs. Està format per Felipe Lage, productor de Mimosas, guanyadora del principal premi de Cannes 2016 que és dirigida pel seu germà, Oliver Laxe. Per l’altra banda estarà al jurat la directora Liliana Torres que ja és coneguda pel públic tarragoní per la seva pel·lícula Family Tours, Premi de la Crítica del REC 2013. La crítica de cinema, Pamela Biénzobas, és l’última integrant d’aquest jurat de luxe. Biénzobas és membre de la Federació Internacional de crítics de cinema i ha fet de jurat a tots els festivals de referència com ara Cannes, San Sebastià, Berlinale, Venècia, Toulouse, Rotterdam i Toronto.

A banda del jurat oficial, el REC tindrà el jurat jove format per  Mariona Garcia, Neus Sabaté i Núria Corominas, tres estudiants de Comunicació Audiovisual de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona. El jurat de la crítica (ACCEC), per la seva part, el formen Francisco Javier Millán Almenar d’Aragón Radio, Joaquín Vallet de la revista Dirigido por i Javi Parra d’eCartelera.

Projeccions especials

La XVI edició del festival REC també compta amb altres projeccions especials fora de concurs. Entre elles, Mimoses (guanyadora de la Semaine de la Critique du Festival de Cannes), d’Oliver Laxe, un film de gran bellesa que ens porta pels camins geogràfics de la fe per les muntanyes de l’Atlas. I, per l’altra banda, La Reconquista de Jonás Trueba, és la pel·lícula escollida per la cloenda del festival; la història d’una parella que es retroba després de quinze anys, que ens ofereix una mirada enrere des de la vida adulta, amb nostàlgia però sense recança.

RECLaNuí: Hidrogenesse i Nit Bizarra 

Però el REC no és només pel·lícules, sinó que també ofereix un atractiu programa nocturn fora de la sala de cinema. Per una banda, oferirà l’indefinible grup, Hidrogenesse, un concert a la Sala Zero de Tarragona dissabte 3 de desembre. Actuaran al REC amb motiu de l’estrena a Espanya del film mexicà Distancias cortas, del qual han fet la banda sonora “No hay nada más triste que lo tuyo”. Les seves lletres entre l’absurd, el conceptual, l’humor intel·ligent i el cinisme, faran vibrar al públic REC més nocturn.

La Nit Bizarra torna amb el seu vessant més trash i rockera dilluns 5 de desembre a la Sala Zero. L’HOMBRE LOBO INTERNACIONAL, és qui engega la festa més memorable del festival REC. El seu show salvatge ve disposat a omplir tot l’escenari amb les seves garres i el seu Trash Blues, Psychobilly i Rock&Roll. Un concert trepidant que és seguit pels vinils de Tony Lyon, que ha passat per festivals de música de referència. S’encarrega el DJ Machete de tancar la Nit Bizarra amb la pista de la Sala Zero plena a vessar de gent ballant.

El Festival Internacional de Cinema de Tarragona REC se celebra del 30 de novembre al 6 de desembre 20