El REC 2019 dedica la seva imatge gràfica i el seu programa al concepte «d’emergència», que tindrà les seves primeres projeccions al CaixaForum de Tarragona a partir del 6 de novembre.

-A partir del 7 de novembre i fins al 2 de desembre, diversos espais oferiran passis de pel·lícules previs al festival d’enguany, que es durà a terme del 3 al 8 de desembre de 2019 

Fa temps que es parla del canvi climàtic i dels seus efectes, i, en els últims temps, hem presenciat un canvi semàntic que ens duu a parlar d’emergència climàtica.

L’escalfament global, els canvis extrems a la meteorologia, els moviments migratoris i el fet que la nova generació ja sigui aquí, han poblat la realitat (i les pantalles) d’iniciatives com l’aturada d’estudiants dels divendres, el moviment #staygrounded, o de variades reaccions populars (també institucionals), i fins i tot el reconeixement de Greta Thunberg com a “Game Changer of the Year” per la revista GQ.

Fa tres anys el REC va formar part d’un projecte europeu en el qual joves de diversos països realitzaven conjuntament un documental transmedia sobre els efectes del canvi climàtic: era un pas més per a la divulgació d’un tema que preocupava i encara no formava part activa de les nostres pantalles. Amb l’actual canvi de paradigma, l’impacte ha esdevingut més directe i obvi.

Des de la multiplicació dels festivals de cinema i medi ambient, a l’apertura de fòrums de debat sobre la petjada de carboni dels rodatges, i sobretot una gran pregunta que sobrevola l’ambient: què podem fer pel nostre entorn, pel nostre planeta?

La preocupació per tot allò que ens envolta s’ha vist contagiat també a altres temes que estan ocupant espai als canals de comunicació: els efectes no resolts de la crisi, laugment de les desigualtats (en l’àmbit local i planetari), els canvis sobtats als nostres barris, limpacte del nostre estil de vida o la manca d’equitat d’uns dirigents que haurien de ser model (i una llarga llista) han portat moltes situacions fins al límit i han dut a moltes persones a viure en un veritable estat d’emergència.

És per això que el REC, el festival de cinema de Tarragona, dedica el seu programa especial a totes aquestes emergències, de l’aquí i l’ara. Des del festival, som conscients que potser un festival de cinema no és l’espai des d’on es sorgeixin solucions, pero si que podem col·laborar a fer-nos preguntes i participar d’una reflexió que inclou a tota la societat.

La imatge gràfica d’enguany la signa de Marta Daniel, de lostudi

L’autoria del cartell d’enguany del festival recau en Marta Daniel, disenyadora gràfica i comunicadora visual especializada en gráfica publicitaria des del 2012.

Es va formar a l’Escola d’Art i Disseny de Tarragona i el 2016 va empendre la seva carrera com a freelance sota el nom de lostudi (www.lostudi.cat), un estudi de disseny gràfic on, juntament amb els meus col·laboradors, ofereixen serveis de disseny gràfic, web i interiorisme comercial. El concepte és la base creativa dels seus dissenys.

L’acte de presentació s’ha dut a terme aquest vespre a la Casa Joan Miret i ha comptat amb les intervencions del director artístic del Festival REC 2019, Xavier Garcia Puerto; de la directora de CaixaForum Tarragona, Gloria Olivé, i del conseller de cultura i alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, que ha defensat “el suport incondicional” de l’Ajuntament amb el festival.

 

El CaixaForum Tarragona donarà inici al Programa Emergències durant el mes de novembre

Alguns llargmetratges relacionats amb el programa ‘Emergències’ del Festival REC 2019 es podran veure en diverses sessions al CaixaForum de Tarragona, que oferirà treballs que es mouen en la línia de la programació d’enguany del festival.

En aquest espai, els assistents podran gaudir de pel·lícules com:

 • 6 DE NOVEMBRE: FRÁGIL EQUILIBRIO (Espanya, 2016, 81 minuts), Dir: Guillermo García López En aquesta sessió, comptarem amb la presència del director, que recollirà les preguntes dels assistents.
 • 13 DE NOVEMBRE: LA MUJER DE LA MONTAÑA (2018, 100 min, Islàndia, França, Ucraïna), dir: Benedikt Erlingsson
 • 19 DE NOVEMBRE: ANTRHOPOCENE: THE HUMAN EPOCH (2018, 87 minuts, Canadà), dir: Jennifer Baichwal, Nicholas de Pencier, Edward Burtynsky
 • 29 DE NOVEMBRE: O QUE ARDE (2019, 85 minuts, Espanya, França, Luxemburg) Dir: Oliver Laxe

Altres projeccions prèvies del festival

Col·laboració amb el SIAD:

El Festival REC 2019 s’alia amb el Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) per oferir algunes de les pel·lícules que, en edicions anteriors del festival, han servit per a establir un debat franc i sincer sobre el paper de les dones en la societat i la necessitat d’establir un debat en el qual es debati el paper dels dos sexes en tots els plans de l’actualitat i esferes socials.

En aquesta ocasió, reprenem, a l’Espai Kesse, alguns d’aquests films:

 • 7 DE NOVEMBRE: HOPE YOU’LL DIE NEXT TIME 🙂
 • 14 DE NOVEMBRE: THE BREADWINNER
 • 27 DE NOVEMBRE: TÓDALAS MULLERES QUE COÑEZO

 

REC on the Road:

Finalment, com en altres ocasions, el Festival REC 2019 aprofita els dies previs al festival per a fer un recorregut per diverses localitats, per tal d’oferir la possibilitat de visionar alguns dels films que han rebut més bona acollida, per la seva qualitat i la seva força expressiva, en edicions anteriors del festival.

Enguany, els llargmetratges que es podran veure en aquest cicle previ son:

 • 10 DE NOVEMBRE: MICROBE ET GASOIL (Manresa)
 • 22 DE NOVEMBRE: RUBEN BRANDT, COLLECTOR (Altafulla)
 • 28 DE NOVEMBRE: IN THE CROSSWIND(La Ràpita)
 • 2 de desembre:THE BREADWINNER (Torredembarra)