El Festival viu aquest dijous el seu primer gran dia amb la Inauguració oficial a càrrec del director barceloní Cesc Gay, amb un conferència i la projecció de la seva Opera Prima, Hotel Room(1998). 

Com en els darrers anys, el REC s’inaugurarà amb la secció “My First time”, que sorgeix per apropar i donar a conèixer els orígens d’un cineasta consagrat. Cesc Gay ha estat l’escollit en aquesta quinzena edició per descobrir al públic tarragoní els seus inicis com a director amb el seu primer film, Hotel Room. Rodada en dos setmanes i en una habitació d’hotel, i produïda per Marta Figueras i Mireia Ros, Hotel Room(1998)reuneix una sèrie de petites històries que van de l’humor negre a l’absurd “fent una reflexió sobre l’evolució i de com pot canviar tot en qüestió de segons a partir de l’atzar” com comenta el propi director.

Sobre els seus inicis, Cesc explica que “era un jove desesperat i que volia fer cinema. Per fer Hotel Room vaig trobar una targeta de crèdit, vaig treure 5.000$ i així vaig començar. Per cert, encara dec aquests diners al banc. Hotel Room em va canviar la vida. Era el peatge que havia de pagar per llançar-me al món de cinema. Ara hi ha moltes més escoles i una evolució tecnològica que qui no fa cine és perquè no vol. Tot és molt més accessible”.

El Teatre Metropol és l’escenari triat per a la inauguració, que tindrà lloc a les 22h. Abans, però, el director oferirà una conferència repassant la seva brillant trajectòria darrera les càmeres. Serà a les 19h al CaixaForum.

Amb la presència de Cesc Gay, el REC ha volgut retre homenatge a la seva pròpia història amb motiu del 15è aniversari, ja que la seva pel·lícula Krámpack (2000) va ser el primer llarg metratge de ficció que es va projectar al festival, l’any 2002. El pas del director pel Festival coincideix, a més, amb el llançament del seu darrer film Truman, estrenat el passat 30 d’octubre amb una brillant acceptació entre el públic.

La filmografia de Cesc Gay l’arrodoneixen un seguit de títols de comèdia, drama i fins i tot un musical. En la ciudad (2003), Canciones de amor y de droga (2004), Ficció (2006), V.O.S (2009) i Una pistola en cada mano completen la seva obra.

A més, durant aquesta segona jornada del Festival, i prèviament a la inauguració, es projectaran a l’Antiga Audiència dues de les pel·lícules de ‘Al Pot Petit – Programa Movistar+’: la guatemaltenca Las marimbas del infierno (18h) i la nepalí Kalo Pothi (20h), primera de les onze pel·lícules participants a la competició Opera Prima.

Un Festival REC que en boca de la regidora de Cultura Begoña Floria “ha fet un salt qualitatiu durant aquests 15 anys i que ens ajuda a posicionar-nos com a territori”. El seu director Xavi Garcia Puerto considera que “serà la millor edició del REC, per la qualitat de les pel·lícules, els convidats i l’ambient de proximitat que es crea”.