Els programadors internacionals i altres agents audiovisuals destaquen el creixement qualitatiu de la vessant professional i l’alt nivell dels films seleccionats ‘Los Hongos’, ‘Viktoria’ i ‘No One’s Child’ s’erigeixen com les grans triomfadores de la catorzena edició

El REC Festival Internacional de Cinema de Tarragona s’ha convertit en una iniciativa decisiva pel futur d’algunes noves produccions cinematogràfiques. Ho han afirmat els diversos professionals que han viscut la catorzena edició del certamen i han participat en les seves activitats.

Un d’ells és el periodista portuguès i programador de “New Directors, New Films” Fernando Vásquez, que veu en el festival una de les llums que podria ajudar a aclarir alguns “núvols negres” que planegen sobre el panorama del cinema espanyol. Vásquez assegura haver quedat gratament sorprès per un festival petit però amb un futur prometedor i destaca l’alt nivell d’un programa “curiosament escollit” d’operes primes i molt especialment les activitats paral·leles per donar suport als directors novells.

En el mateix sentit, Pamela Pianezza, crítica de cinema i programadora a la Semaine de la Critique de Cannes i Visions du Réel, ha valorat els festivals com el REC que es reinventen amb noves propostes per impulsar nous creadors i projectar internacionalment el cinema espanyol.

Per Nicola Falcinella, membre del Jurat Internacional i programador la Settimana della Critica de Venècia, el REC és “el festival que Tarragona i el públic necessita”. El periodista i crític de cinema italià subratlla que és “una bona oportunitat pels joves cineastes catalans, espanyols i estrangers i el millor punt de trobada perquè estudiants de cinema i professionals puguin compartir experiències i opinions”.

En aquesta línia, director del Festival REC, Xavier García Puerto ha parlat del creixement qualitatiu de la vessant dirigida als professionals que comencen la seva carrera. Més enllà de la projecció de pel·lícules, el festival ha creat la nova convocatòria Primer Test per directors o productors novells amb projectes en fase de post-producció. Es tracta d’un fòrum on els nous creadors presenten les seves obres a un grup de film agents que els ajuden a prendre bones decisions.

Les trobades personals one to one entre programadors internacionals i productors de tot Catalunya o les ja consolidades jornades professionals són altres de les activitats per enllaçar l’àmbit professional amb els joves que han dirigit la seva primera obra o que tot just es plantegen començar la seva carrera. Aquesta aposta pel cinema del futur i per compartir coneixement com a motor per al desenvolupament del talent és una de les parts més diferenciadores del Festival REC, que es presenta al gran públic com una selecció de primers i segons llargmetratges de directors revelació.

La catorzena edició ha comptat amb un programa molt potent, també elogiat pels experts, com demostra que s’hagin reconegut la meitat de les obres en secció competitiva. Juli Berkes, productora de “For Some Inexplicable Reason” ha destaca l’alta qualitat de la selecció i assegura que el REC ha estat una gran experiència per ella. “M’he sentit com una part de l’equipi no com una simple visitant”, afirma.

En paraules de Nicola Falcinella, “és una selecció que ha fet difícil escollir la millor perquè el programa era farcit de bones pel·lícules”. Per aquest motiu el jurat internacional ha decidit concedir el Premi a la Millor Opera Prima exaequo a “Los Hongos” i “The Tribe”. “Los Hongos”, la pel·lícula més guardonada també ha rebut el Premi del Jurat Jove i una menció especial del Jurat de la Crítica.

Els jurats han destacat el seu vitalisme i energia d’aquest retrat d’una amistat i una societat que defuig de tots els clixés; la frescor, complexitat i complicitat profunda en la relació dels personatges, i els valors humans s’obren pas en una complicada realitat cultural, política i social.

Les altres grans triomfadores han estat “Viktoria”, que s’ha emportat el premi de la Crítica i una menció del Jurat Internacional; “No One’s Child”, que s’ha posat el públic a la butxaca i rebrà una ajuda a la distribució, i “Las Altas Presiones”, que ha rebut una menció especial del Jurat Jove.