• El llargmetratge de Melina León posa el focus en una història honesta i real, ubicada al Perú durant els anys vuitanta.

 

  • El Jurat de la crítica distingeix la pel·lícula ‘YA NO ESTOY AQUÍ’, del mexicà Fernando Frías

 

  • El Premi del públic recau en ‘SYSTEM CRASHER’

 

  • Per la seva banda, el Jurat jove també posa en relleu la força expressiva de ‘CANCIÓN SIN NOMBRE’

 

 

 

Premis Jurat Internacional:

Millor Opera Prima Internacional – ‘CANCIÓN SIN NOMBRE’

Menció especial – ‘TO LIVE TO SING’

 

 

CANCIÓN SIN NOMBRE – Millor Opera Prima Internacional:

 

Una història d’amor al periodisme i a la cerca de la veritat, aquests són dos dels principals eixos de ‘CANCIÓN SIN NOMBRE’, el llargmetratge escollit com a Millor Opera Prima Internacional en el marc del Festival REC 2019, un film que ens situa al Perú, al centre de la crisi política dels 80.

 

Georgina és una jove dona dels Andes, amb pocs mitjans i no gaires recursos. Buscant el suport caritatiu d’una clínica oberta, li succeirà quelcom impactant. Desesperada i sense respostes, arribarà als despatxos d’un gran diari. Allà, un solitari i tenaç periodista la creurà, i farà de la investigació de la desgràcia de la Georgina el motor de la seva existència.

 

Basada en una història real, la serena i potent actuació de Pamela Mendoza es desenvolupa en el llenç d’un pulcre i respectuós blanc i negre, que afegeix solemnitat i profunditat a un relat que esdevé universal. Amb una exitosa trajectòria al curtmetratge, la directora peruana Melina León va decidir adaptar un reportatge del seu propi pare, Ismael León, per debutar al llargmetratge.

 

Una història sincera i honesta que, després de la seva estrena a Cannes, ha seguit conquerint festivals. Al Festival REC 2019, el film ha estat representat per la Actriu canaria Ruth Armas, que executa un dels papers principals de la història, i que va explicar les seves experiències durant el rodatge a l’Antiga Audiència.

 

 

 

 

Premi del públic: ‘SYSTEM CRASHER’

 

D’altra banda, el Premi del Públic en l’edició 2019 recau en ‘SYSTEM CRASHER’, la commovedora història que signa Nora Fingscheidt i que ens parla de la Benni, que té 9 anys i una energia desenfrenada. En la seva salvatge cerca d’afecte duu a la desesperació a tothom del seu entorn. És petita, però perillosa; allà on va, acaba sent expulsada: ha acabat sent allò que el servei de protecció del menor anomena un “system crasher”.

 

La pel·lícula ha estat una de les grans sorpreses del festival on, com en altres certàmens, ha impactat amb la seva energia i nervi. Essent radicalment autèntica, la debutant Nora Fingscheidt transcendeix l’estudi psicològic manufacturant una gran peça de cinema vibrant, visceral i emotiva.

 

A través dels enquadraments precisos i acords amb el relat, la directora demostra que ha superat els seus referents amb aquesta primera pel·lícula, que és la proposta alemanya per als Oscar. Amb una inoblidable actuació de la nena Helena Zengel, la història de Beni atrapa des del primer fotograma i no et deixa fins temps després d’acabada la pel·lícula.

 

El llargmetratge ha estat distingit amb els següents premis: Os de Plata a la Millor Contribució Artística al Festival de Berlin, Millor Pel·lícula Novos Directores Sao Paolo, Millor Pel·lícula New Talent Taipei Film Festival, Premi del Públic al Festival de Transilvania i candidata d’Alemanya per l’Oscar. A tots aquests reconeixements se li suma, per tant el reconeixement del festival tarragoní.

 

 

 

Premis Jurat de la Crítica:

Millor Pel·lícula – ‘YA NO ESTOY AQUÍ’

Menció especial – ‘JUST DON’T THINK I WILL SCREAM’

 

‘YA NO ESTOY AQUÍ’- Millor Pel·lícula per al Jurat de la Crítica

 

A més a més de la distinció com a Millor Opera Prima, el Festival REC d’enguany compta amb més pel·lícules que han vist guardonada la seva proposta original, valenta i arriscada.

 

Aquest és el cas de ‘YA NO ESTOY AQUÍ’, de Fernando Frías, que ens parla d’Ulises, un noi mexicà de 17 anys, es veu forçat a immigrar als Estats Units a causa d’un malentès amb el càrtel local. Deixa enrere tot el que el defineix: el seu grup i les festes ‘cúmbia’ que adora. Un film poderós que ens introdueix l’extravagant i alhora fascinant tribu urbana dels colombians, existent a Monterrey. Amants de la “cumbia regia”, tot i ser considerats una mica freaks, són admirats i seguits pels seus balls i festes, i també per la seva sorprenent estètica; pentinats cridaners, moda bastarda i actitud cool.

 

En el seu segon llargmetratge després de la indie Rezeta (2012), Fernando Frías ens fa gaudir d’aquesta complexa subcultura a través d’uns enquadraments mestres i una personal mise-en-scene que construeix una presència totèmica dels personatges, revelant unes potents imatges icòniques d’un moviment musical amb prou feines conegut.

 

‘YA NO ESTOY AQUÍ’ és una història que atrapa, que transmet amb gran pols els sentiments trobats d’un migrant, el ‘lost in translation’ del xoc de cultures, com de perdut es pot trobar un ésser humà al seu propi planeta.

 

Premis Jurat Jove

Millor Pel·lícula – ‘CANCIÓN SIN NOMBRE’ – També Millor Opera Prima Internacional

Menció especial – ‘LA INNOCÈNCIA’

 

El Jurat Jove del Festival també se suma al reconeixement a ‘CANCIÓN SIN NOMBRE’. La pel·lícula, que es desenvolupa en el llenç d’un pulcre i respectuós blanc i negre, que afegeix solemnitat i profunditat a un relat que esdevé universal i que ja ha rebut guardons com el FIPRESCI Award a Montreal Festival of New Cinema, Millor Director Emergent a Munich Film Festival i Millor Director a Thessaloniki Film Festival.

 

 

 

El Festival REC com a taller d’investigació i difusió de pel·lícules de qualitat

 

En el marc de l’anunci de les pel·lícules guanyadores del Festival REC 2019, alguns dels membres del jurat han pres la paraula per reivindicar el paper que té el Festival REC dins de l’àmbit de la cultura de la ciutat de Tarragona.

 

En aquest aspecte, cal destacar la intervenció de l’editor, mànager i programador de Filmin i de l’Atlàntida Film Fest, Joan Sala, que posa en relleu la “importància d’un festival com el REC, que aconsegueix la fita de dur a Tarragona un programa de cinema que sovint costa molt que arribi a les sales comercials i que posa de relleu una feina d’investigació minuciosa i de nous directors que mereixen tenir una veu i una visibilitat. Per això és important un inequívoc suport institucional per a que el festival no s’hagi de centrar en subsistir sinó en créixer”.

 

D’altra banda, Jana Wolff, del Festival de Berlin, i també membre del Jurat Internacional, ha reivindicat “el paper d’un petit gran festival com el REC no només a nivell territorial, sinó com a motor de desenvolupament del sector audiovisual, conectant el nou talent amb el circuit professional”

 

 

 

 

Entregats el 7 de desembre

Guanyadors Primer Test 2019

Premi Eclair – ‘LA MUGA’

Premi CINEMART – ‘¿QUÉ HICIMOS MAL? (WHAT HAVE WE DONE WRONG?)’

Premi MÁLAGA WORK IN PROGRESS -‘¿QUÉ HICIMOS MAL? (WHAT HAVE WE DONE WRONG?)’

 

 

Durant aquests dies de festival ja s’han entregat alguns premis. Aquest és el cas de propostes es propostes ‘LA MUGA’ i ‘¿QUÉ HICIMOS MAL? (WHAT HAVE WE DONE WRONG?’) que han estat les dues guanyadores dels tres premis que cada any atorga el Primer Test del Festival REC 2019, en la categoria del laboratori professional que cada any impulsa el festival.

 

Les dues produccions, en fase de postproducció, han estat premiades en el marc de la iniciativa del festival que posa en contacte als creadors amb distribuïdors, programadors i agents de vendes donen consell als directors i productors per afavorir l’èxit i l’entrada en el mercat internacional de les obres participants.

 

Per una banda, ‘LA MUGA’ (Dir. Alba Bresolí & Antía Álzarez), s’erigeix amb el PREMI ECLAIR, patrocinat per Eclair y atorgat pel comitè d’experts assistents  i participants en les jornades Primer Test. Consisteix en la producció de màster en DCP de la versió original de la pel·lícula i una  primera versió subtitulada.

 

Per una altra, la proposta ‘¿QUÉ HICIMOS MAL? (WHAT HAVE WE DONE WRONG?’) (Dir. Liliana Torres. Prod. Matriuska Producciones, Avalon, Miss Wasabi), ha rebut les dues altres distincions que aquest any es disputaven en el marc del Primer Test d’enguany, La pel·lícula ha rebut els premis MÁLAGA WORK IN PROGRESS i PREMIO CINEMART.

 

Per una banda, el guardó CINEMART es duu a terme gràcies a la col·laboració entre Catalan Films & TV i el Festival Rec. Un comitè de Català Films & TV atorga el Premi consistent en què el productor de el projecte escollit podrà viatjar de la mà de Catalan Films & TV al Festival Internacional de Cinema de Rotterdam i participar en les activitats d’indústria i en el seu mercat de coproducció Cinemart , que se celebra del 26 al 29 de gener 2020, a Rotterdam.

 

De l’altra, el MÁLAGA WORK IN PROGRESS, és un premi nou d’enguany i neix de la col·laboració entre el Festival Rec de Tarragona i el Festival de Màlaga. El comitè de selecció del Màlaga Work in Progress atorga el Premi, que consisteix en la directa selecció i participació automàtica del projecte premiat a el Màlaga Work in Progress.

 

 

 

 

Sessions de la jornada d’avui diumenge

 

Avui diumenge es podran tornar a veure les pel·lícules OJOS NEGROS (Sessions Vermut), SOLAN & ERI, MISSIÓ A LA LLUNA (MiniRec), CANCIÓN SIN NOMBRE, PARASITE.

 

D’una banda, les Sessions Vermut al Teatret del Serrallo compten amb la projecció de OJOS NEGROS, una pel·lícula guanyadora de la biznaga de Plata al Festival de Màlaga, que mostra que el Laboratori Primer Test del Festival REC és un punt d’acollida de jove talent, ja que aquesta pel·lícula hi va concórrer i ara ha consolidat una trajectòria de reconeixements. El film mostra l’evolució de l’adolescent Paula, a través d’una producció que té en les seves principals virtuts la seva capacitat d’observació la realitat i l’espontaneïtat d’una història que atrapa a l’espectador.

 

El film acaba de rebre les nominacions als Premis Gaudí en les categories Millor pel·lícula en llengua no catalana i Millor banda sonora.

 

D’altra banda, la darrera jornada de demà diumenge de les Sessions MiniRec, prevista a les 16 hores a l’Antiga Audiència, ha programat el film SOLAN & ERI, MISSIÓ A LA LLUNA, un film de factura noruega en el qual destaquen els detalls imaginatius i personatges entranyables, amb un rerefons irònic sobre els esdeveniments polítics actuals.

 

A més a més, l’Antiga Audiència també acollirà, aquest diumenge a les 18 hores, el passi de CANCIÓN SIN NOMBRE, dins de la categoria Opera Prima.

 

 

 

 

 

Patrocinadors i col·laboradors

 

Organitzat per Play Acció Cultural i l’Ajuntament de Tarragona, el Festival REC 2019 s’ha dut a terme gràcies a les aportacions del següents patrocinadors col·laboradors i mitjans de comunicació oficials:

 

El Festival REC 2019 compta amb el suport d’Acció Cultural Espanyola (AC/E) que, gràcies al Programa per a la Internacionalització de la Cultura Espanyola (PICE) en la modalitat de visitants, permet la visita de professionals d’àmbit internacional, que avaluen i gaudeixen de primera mà de les produccions del festival.