Els directors projecten, a porta tancada, els seus treballs en fase de post-producció a un grup d’agents cinematogràfics

Programadors, agents de vendes i productors de prestigi assessoren com donar els últims retocs a les obres i llençar-les al mercat

Primer Test és una convocatòria pionera a Espanya i una de les novetats de la 14a edició del festival per refermar el suport als creadors que comencen

Avui i diumenge són dies decisius pels sis directors seleccionats en la nova convocatòria Primer Test del Festival REC. Els joves creadors projectaran a porta tancada els seus llargmetratges en fase de postproducció a un grup d’experts que els assessorarà i els ajudarà a prendre bones decisions. Aquest projecte del Festival Internacional de Cinema de Tarragona s’enceta amb la participació directa del PICE, el programa per a la internacionalització de la Cultura d’Acción Cultural Española (AC/E). L’organització ha decidit ampliar les sessions a dos dies per l’èxit de la convocatòria i el nivell de les obres rebudes. D’aquesta manera sis directors (i no tres com estava previst inicialment) podran presentar els seus treballs.

El director del festival, Xavier Garcia Puerto; tres membres del grup d’experts i dos dels directors seleccionats han ofert avui una roda de premsa just abans de començar les sessions. “Són projectes embrionaris que es troben en un moment on cada nou pas determina el futur de l’obra, alguns ara estan en brut però poden ser petites joies”, ha afirmat Garcia Puerto.

Per la seva banda, els agents cinematogràfics han destacat la utilitat i encert de la iniciativa impulsada REC i s’han mostrat molt il·lusionats de poder ajudar nous creadors en els seus primers llargmetratges. Nicola Falcinella, programador a la Settimana della Critica de Venezia, ha explicat que està molt interessat en totes les obres i que treballaran junts per millorar-les.

Segons Pianezza, crítica de cinema i programadora a la Semaine de la Critique de Cannes i Visions du Réel, la línia del Festival REC pot ser molt útil a Espanya perquè el cinema espanyol és bo però li costa projectar-se internacionalment i entrar a festivals. “Conversarem amb ells per saber què volen i ajudar-los a fer-ho realitat”, ha assegurat. Pianezz també hi ha afegit que, com a programadora, valora festivals com el REC que es reinventen amb noves propostes per impulsar els nous creadors.

Finalment, Christian Modersbac, productor i programador a Berlinale Panorama, director del Festival de Lübeck, ha afirmat que és un plaer tenir aquesta exclusivitat amb els directors, que són els que finalment  prendran realment les decisions, perquè són les seves pel·lícules i les coneixen millor que ningú.

Per Marc Sempere, un dels creadors seleccionats, “és un privilegi i una sort ser aquí perquè el projecte neix d’un esforç col·lectiu però no té una gran indústria al darrere”. El director del Ball del Vetlatori ha dit que Primer Test  és per ells una llum d’esperança. “Ens sentim molt afortunats”, ha conclòs.

Un altre dels seleccionats és Marc Serena, que ha rodat un documental a Cap Verd. El director ha explicat que tots els moments són importants però aquest és clau i ha agraït al festival que no només es preocupi de projectar pel·lícules sinó que també pensi en les fases prèvies i en possible material pels propers anys. “Primer Test és un regal que espero saber aprofitar”, ha sentenciat.

Els experts i els seleccionats de Primer Test

Els experts de Primer Test són Nicola Falcinella (programador a la Settimana della Critica de Venezia), Pamela Pianezza (crítica de cinema, programadora a la Semaine de la Critique de Cannes i Visions du Réel), Christian Modersbac (productor i programador a Berlinale Panorama i director del Festival de Lübeck), Julia Berkes (productora executiva de Protón Cinema, Hongria), Miroslav Mogorovic (fundador de la productora Art&PopCorn i membre de  l’Acadèmia Europea de Cinema, EFA), Johanes Klein (coordinador de festivals de The Festival Agency), Vladan Petkovik (assessor i consultor en diversos festivals dels Balcans) i Fernando Vásquez (periodista, editor de Nisimasa i coordinador de porgramació a New Directors/New Films en Espinho).

Els joves creadors seleccionats per Primer Test són Marc Serena, Marc Sempere, Alba Sotorra, Jaume Cabré, Natalia Lucía Legarreta i Pau Ortiz.

One to one

També amb l’objectiu de donar suport als professionals, el festival avui celebra les seves jornades professionals amb places esgotades i demà dissabte les trobades One to one en col·laboració amb Catalan Films. Quatre programadors i sales agents mantindran breus reunions individuals amb set directors o productors que estrenen pel·lícula. Són Anna Maria Bofarull (Sonata For Cello), Roger Gómez i Dani Resines (The Barber’s Daugther), Aritz Cirbián (El camí més llarg per tornar a casa), André Cruz (L’altra frontera), Alèxia Bas (La Muerte en la Alcarria), Empar Rosselló (Bizarre / El Color de la Innocència) i Francesc Prat (Don’t Speak).