Del 3 al 8 de desembre, Tarragona veurà les millors operes primes del món i escoltarà els seus protagonistes

Tarragona tornarà a ser una ciutat de pel·lícula del 3 al 8 de desembre. El XIV REC. Festival Internacional de Cinema 2014 portarà a Tarragona més d’una vintena de pel·lícules procedents de quatre continents, avalades amb premis a Venècia, Berlín, Cannes o Sundance, entre altres. L’Antiga Audiència apagarà els llums per projectar els millors debuts cinematogràfics internacionals i els encendrà per escoltar les reflexions i vivències dels seus autors i altres experts en la matèria. Tarragona es prepara per descobrir nous talents durant sis dies atapeïts de cinema independent.

El director del festival, Xavier García Puerto, i la tinent d’alcalde de Cultura, Begoña Floría, han presentat avui la cartellera més internacional de la història del REC i totes les activitats programades al voltant dels nous creadors. A més de la col·laboració de l’Ajuntament de Tarragona, bona part del pressupost d’aquesta catorzena edició del festival ve del programa europeu Creative Europe.

Les entrades anticipades ja es poden comprar a l’Oficina de Turisme de la Rambla Nova, Shiva Music (c/ Cos del Bou, 15), Bar Catalunya (av Catalunya, 30), El Lloro (c/ Governador González, 18) i Cafè Restaurant la Cantonada (c/ Fortuny, 23).

Més d’una vintena d’estrenes

Opera Prima continua essent la secció principal del festival, que aquest 2014 arriba amb 10 films a competició i quatre projeccions especials fora de concurs, la majoria de les quals són estrenes a Catalunya i fins i tot a Espanya. A la cartellera s’hi afegeix una sessió de cinema familiar, que compta amb la col·laboració de les Nits de Cinema Oriental de Vic i el Minipop; les cinc pel·lícules del projecte europeu sobre la caiguda del mur de Berlin Off the Wall al CaixaFòrum; els primers treballs de dos directors consagrats dins de la segona edició de My First Time, i cinc curts i un llarg de la secció Autors de Tarragona.

Però el REC no només és una sèrie de presentacions i projeccions de primícies cinematogràfiques. El festival s’ha convertit en una plataforma de referència pels directors que comencen la seva carrera i, en aquesta línia de donar suport als nous talents, enguany ha fet un pas endavant creant la convocatòria Primer Test per a llargmetratges en fase de post-producció. En sessions a porta tancada, els creadors seleccionats es trobaran amb diversos experts que els ajudaran a completar l’obra i suggerir camins per a la seva difusió i circulació internacional en un indústria contínuament canviant. Aquesta novetat del 2014 es complementa amb les habituals visites de diversos convidats del festival a la Universitat Rovira i Virgili i la jornada professional, que en aquesta ocasió se centrarà en donar idees i recursos per desenvolupar projectes audiovisuals.

En l’apartat més lúdic i nocturn, la popular Nit Bizarra del 6 de desembre serà del quartet La Inercia i el seu especial Soviet Bizarro i del surrealisme i el ritme màgic de Joe Crepúsculo, arrodonit per Fea Dj’s. El dia abans, Truna y sus Monstruos ens oferirà un concert visual d’electrònica, acústica i altres bitxets. I el dia després, la festa continuarà a la Sala El Cau.

Els films d’Opera Prima

La primera projecció d’Opera Prima, el 4 de desembre, és un film romanès, Gran Premi del Jurat al Festival de Roma, que explora el poder de l’estat policial en l’era comunista i que també forma part del projecte Off the Wall. Quod Erat Demonstrandum és la pel·lícula més rodona i elegant del festival. El mateix dijous el REC rebrà la premiada com a millor directora a Sundance. L’australiana Sophie Hyde ens ofereix un relat coral i emotiu sobre l’amor, els afectes i les noves formes de família amb 52 Martes.

El divendres la cinta ucraïnesa The Tribe deixarà el públic sense paraules amb la història d’un adolescent sordmut que ingressa en una escola especial. I després serà el torn de 3 Otoños 3 Inviernos, la peli francesa indie de la temporada que ja s’ha fet amb diversos premis del públic i el del Festival de Torí.

Dissabte el festival gaudirà d’un thriller obscur i sorprenent seleccionat a Venècia, Toronto, BFI London, Rotterdam, Hong Kong i Sant Francisco. Trap Street és l’òpera prima de Vivian Qu, una de les productores de referència del cinema independent xinès. I de la Xina a Hongria, on es va rodar For some inexplicable reason, un ‘coming age story’ poc convencional sobre la insuportable alegria de ser jove. La nit de dissabte serà per descobrir una altra opera prima d’Off the Wall anomenada Viktoria, situada a la Romania de finals dels 70, que explica la vida d’una nena que neix sense cordó umbilical i passa a ser un símbol pel comunisme.

Diumenge no hi haurà temps per la migdiada perquè a les 16 hores començarà la demolidora pel·lícula eslovaca Class Enemy, finalista als premis Lux del Parlament Europeu. La tarda continuarà amb Los Hongos, una producció colombiana, francesa, argentina i alemanya que va ser una de las sensacions de Locarno, on es va fer amb el Premi Especial del Jurat. El dia acabarà amb una altra entrega d’Off the Wall. No one’s child és la història d’un nen salvatge trobat el 1988 a les profundes muntanyes bosnianes que va seduir a públic i crítica al Festival de Venència.

La graella s’acaba de completar amb quatre estrenes espanyoles que s’anunciaran en els propers dies.

My First Time

My First Time és una secció que sorgeix per apropar i donar a conèixer els orígens d’un cineasta consagrat, amb personalitat, i mostrar al públic quin ha estat el seu camí fins al moment actual d’expressió creativa. En la seva segona edició, l’escollit és Ventura Pons. El director, guionista i productor serà l’estrella convidada a la inauguració del festival, que se celebrarà el dia 4 de desembre. Durant l’acte es projectarà la seva primera pel·lícula Ocaña, retrat intermitent, rodada el 1977 a la Barcelona post-franquista.

D’altra banda, My First Time Cult, que retrata cineastes de referència de la mà de creadors contemporanis, es fixarà en 9 Cartas a Berta de Basilio Martín Patino i l’homenatge de la documentalista Virgina García del Pino, que va escriure La Décima Carta.