El Festival Internacional de Cinema de Tarragona, que se celebrarà del 3 al 8 de desembre, ha presentat les bases d’aquesta nova convocatòria pensada per autors que busquin donar els últims retocs a les seves obres i llençar-les al mercat

Els tres millors treballs es projectaran en sessions a porta tancada amb productors, directors, consultors, sales agents i distribuïdors que els faran un assessorament i valoració

El certamen, que s’ha convertit en una plataforma de projecció de joves directors, també torna a obrir la convocatòria del concurs internacional ‘Òpera Prima’

Tres directors espanyols tindran l’oportunitat de tenir un Primer Test dels seus projectes en fase final de muntatge realitzat per experts audiovisuals. En la seva aposta per descobrir i promocionar els nous talents, el REC Festival Internacional de Cinema de Tarragona ha convocat un nou concurs pensat per autors que busquin assessorament per donar els últims retocs als treballs, promocionar-los i afavorir-ne l’entrada als circuits comercials per arribar als espectadors.

El festival ha seguit models ja existents per crear una proposta genuïna i única a Espanya centrada en pel·lícules de nous directors. Així doncs, es tracta d’una fórmula pionera en consonància amb l’especialitat del REC per donar suport als creadors que comencen la seva carrera.

D’altra banda, el festival ha tornat a convocar el concurs internacional Òpera Prima per creadors que hagin dirigit el seu primer llargmetratge (o el segon, en cas que el primer no s’hagi estrenat comercialment a Espanya). Els films seleccionats formaran part de la principal secció competitiva internacional del festival i optaran a diferents guardons. Directors com Steve McQueen (guanyador de l’Oscar amb “12 Years Slave”) amb HUNGER, Mar Coll (”Tres Dies amb la Família”), o Malik Bendjelloul (“Searching for Sugar Man”), per posar uns exemples, van participar en edicions anteriors.

Primer Test’, un  espai de trobada inèdit abans del llançament

La convocatòria Primer Test és una nova manera de col·laboració amb els autors que tot i comptar amb talent i experiència, com diu el director del REC, Xavier García Puerto, en la majoria de casos es troben rodejats de dubtes, sense cap guia per portar a terme els seus projectes i sense masses respostes una vegada que finalitzada l’obra.

Davant d’aquest panorama, en la seva 14a edició el REC presenta Primer Test per ajudar a formular resposta a alguna d’aquestes consultes generalitzades entre els nous realitzadors. La iniciativa pretén generar un espai inèdit perquè un grup de directors i productors puguin presentar els seus projectes en fase final de muntatge a una selecció d’experts que els faran una assessorament. Els tres llargmetratges escollits es presentaran en sessió a porta tancada a productors, consultors, sales agents i distribuïdors.

L’objectiu és generar discussions creatives i constructives per acabar d’ajustar les obres i impulsar la seva entrada al mercat internacional. Las jornades del Primer Test es realitzaran els dies 5 i 6 de desembre, durant la celebració del REC. D’aquesta manera, els autors seleccionats també tindran l’oportunitat d’interactuar amb els creadors dels millors debuts en el llargmetratge de la temporada, que justament acaben de realitzar el procés pel qual ells s’estan preparant.

Així doncs, els convidats col·laboraran en l’elaboració de l’obra aportant la seva experiència, les seves propostes i suggeriments per encarar la carrera comercial, la posada en circulació i trobada amb l’espectador en un futur immediat. Aquest projecte s’enceta amb la participació directa del PICE, el programa per a la internacionalització de la Cultura, d’Acción Cultural Española (AC/E), a més d’altres col·laboracions.

Òpera Prima, la principal secció internacional

Després de tretze anys en constant evolució i amb la principal secció internacional totalment consolidada, el festival continua dibuixant un diàleg amb la contemporaneïtat del cinema actual i obre novament la convocatòria del seu concurs estrella. Òpera Prima Internacional accepta primeres obres de qualsevol format, ficció o documental, amb un mínim de 60 minuts de durada, finalitzades entre gener de 2013 i setembre de 2014, i no estrenades en pantalles comercials espanyoles.

Les obres seleccionades seran projectades en el programa oficial del festival i competiran per quatre premis: Millor Òpera Prima REC ’14 (amb un jurat Internacional), el del Jurat Jove, el de l’Associació Catalana de Crítics i Escriptors Cinematogràfics (ACCEC) i el del Públic a la millor Òpera Prima sense distribució (per votació popular amb mitjana ponderada entre vots i assistents a les projeccions).

Mostres no competitives

També s’obre la convocatòria per als creadors del territori per participar a la secció “Autors de Tarragona”, que des de 2012 és una mostra no competitiva. La participació a la resta de mostres no competitives serà per invitació cursada des de l’organització. No obstant, el Festival es declara obert a rebre obres en el cas que els autors desitgin donar a conèixer les seves creacions i tenir la possibilitat de ser incloses en les seccions no competitives.

Bases

Les bases d’Opera Prima ja es poden consultar al web www.festivalrec.com (o clicant aquest enllaç directe). El termini de presentació s’acaba el 3 d’octubre. Les bases del primer test estaran disponibles a partir de l’1 de setembre i els directors es podran inscriure fins el  31 d’octubre. Als documents del web hi trobareu informació més informació sobre els requisits de participació i presentació de les obres, la composició dels jurats, els formularis d’inscripció, la documentació necessària i l’enviament del material.