El Festival REC es viurà de manera presencial de l’1 al 8 de desembre en diferents espais de Tarragona, però també a traves de la programació en línia que el festival proposa a través de Filmin, un portal de cinema en línia que consolida l’estreta relació entre el festival i aquest portal a través dels anys.

Després de l’èxit de la versió virtual de la XX edició, el REC XXI busca seduir el públic amb noves propostes que, un anys més, reafirmen el caràcter inquiet d’un festival que, contínuament, busca aquelles primeres propostes de directors de tot el món que ens impactin i les pel·lícules que no tenen cabuda a les sales de cinema de recorregut més convencional.

La programació en línia del REC XXI estarà disponible a e l’1 al 12 de al portal del festival de la plataforma Filmin serà diferent a les projeccions presencials. “Hem proposat pel·lícules que dialoguen amb els llargmetratges que es podran veure a Tarragona i que expliquen la trajectòria del Festival en la recerca de les millors òperes primes internacionals i també en l’elecció de temes de l’actualitat per a reflexionar sobre el nostre present”, explica el director artístic del Festival REC, Xavier Garcia Puerto.

Les pel·lícules del Festival REC 2021 en línia:

F*K* Reality: noves realitats després de la pandèmia

A més de les pel·lícules a concurs, el Festival REC 2021 -seguint la línia iniciada ja a les projeccions prèvies de novembre- reflexiona sobre la realitat alterada que hem heretat després de la pandèmia, que es trasllada al món del cinema en forma de noves realitats, fake news i paisatges paral·lels.

Aquest és el leitmotiv del cicle F*K* Reality, una programació de llargmetratges que ens parlen del com el cinema, paradigma de l’escapisme i l’evasió, és també una pista de llançament de preguntes més profundes. El Festival REC 2021 dedica el programa especial a aquests nous mons de realitat, verídica o ideada, però sempre autèntica amb diversos títols en la programació presencial, però també ofereix

Les pel·lícules que reflexionen sobre aquests temes del Festival d’enguany són que es podran veure  través de Filmin són:

FÓSFOROS MOJADOS

2021. Dir:  Sebastián Duque

El punk no ha mort i que el seu esperit segueix viu en una ciutat salsera, ara plena de reggaeton. Aquesta és una pel·lícula musical deliciosament imperfecta, immediata i directa a l’estómac.

EL VIAJE EXTRAORDINARIO DE CELESTE GRACIA.

2018. Dir: Arturo Infante / Cuba

Celeste García, professora de ciències, és a punt d’embarcar-se en un viatge extraordinari que canviarà la vida per sempre. El que no sap és que no serà a aquest planeta. Situada a la Cuba post-soviètica, aquesta pel·lícula plena de realisme màgic aconsegueix arrancar-nos un somriure a través d’una narració audiovisual plena de metàfores que només els cubans poden “inventar”.

LOS NOMBRES DE LAS FLORES

2019. Dir: Bahman Tavoosi /  Bolívia

Mentre Bolívia celebra el 50è aniversari de la mort d’Ernest “Che” Guevara, Julia, una vella mestra de camp, és convidada a compartir la seva història amb el món: haver donat un plat de sopa al guerriller capturat a la seva classe, mentre ell recitava un poema sobre flors dedicat a ella, unes hores abans de morir.

Second Round: tornen les primeres produccions dels directors més reivindicatius

Enguany el Festival REC s’obre a recordar aquelles directores i directors que han passat per la graella del Festival i que ara ja són autores i autors consagrats.

Per demostrar la solidesa del festival com a porta d’entrada de nous talents -i el bagatge de 21 anys de trajectòria- el REC 2021 ofereix dins de la programació d’aquest any el cicle Second Round, una petita recopilació de les noves produccions dels responsables de aquelles primeres pel·lícules que ens van emocionar, ja sigui en el format Òpera Prima, Primer Test o en qualsevol de les línies temàtiques del festival. Aquest és un cicle que ens els torna com a directors i directores consagrats al panorama cinematogràfic.

També en la edició en línia del festiva podem trobar títols que s’encabeixen en aquesta categoria, que son els següents:

EL DIA MÁS FELIZ EN LA VIDA DE OLLI MÄKI

2016. Dir: Juho Kuosmanen / Finlàndia

L’estiu de 1962, Olli Mäki aspira al títol de campió del món de pes ploma a la boxa. A tot arreu el prediuen un futur ple d’èxit. Només cal perdre pes i concentrar-se. Però Olli s’ha enamorat de Raija.

Aquesta és una entranyable història d’amor disfressada de pel·lícula de boxa, en què s’entrecreuen els primigenis Aki Kaurismäki i Jim Jarmusch i que confirma el bon camí de les finalitats Juho Kuosmanen, que guanya el REC 2016 amb aquesta pel·lícula, que també es va alçar amb el Gran Premi ‘Un Certain Regard’ a Cannes.

AL ABRIR MIS OJOS

2015. Dir: Leyla Bouzid / Tunísia

Tunísia, estiu del 2010. Uns mesos abans de la Revolució. Farah, 18 anys, acaba de graduar-se a l’institut i la seva família ja l’imagina llicenciant-se a Medicina. Però ella no comparteix aquest desig. Canta en un grup de rock compromès, s’emborratxa, descobreix l’amor i la ciutat de nit, contra la voluntat de la seva mare Hayet, que coneix bé Tunísia i els seus perills.

CAPTURING DAD

2013. Dir: Ryota Nakano / Japó

Sawa és mare divorciada de dues filles adolescents, complexes i turmentades per la seva angoixa. Sawa les envia a una excursió al camp per capturar en vídeo la cara del seu pare distanciat, a qui elles a penes recorden i que ara s’està morint de càncer. Ha passat molt de temps des que es va tornar a casar i ara té una nova família que elles mai no han conegut. El que va començar com una mena de mini-aventura es converteix aviat en un viatge de descobriment interior, reconciliació, creixement i amor.

PEOPLE THAT ARE NOT ME

2016. Dir: Hadas Ben Aroya / Israel

Aquesta és la història d’una jove de Tel Aviv que vol tenir alguna cosa íntima però també l’aterreix; que no para de parlar però, en realitat, mai no diu res.

A través de les tribulacions emocionals de la seva genuïna protagonista, la cineasta israeliana també ofereix una panoràmica vibrant de la vida i la nit a Tel Aviv. Aquest és un bon moment per a recuperar aquest film, ara que la seva directora presenta, en aquesta edició de 2021 i en el format presencial, ALL EYES OF ME.

El MiniREC per endur a casa

La Cinema, aventura, família i debat. Aquests són els quatre eixos sobre els quals s’estructuren les propostes d’enguany del Mini REC, la proposta de cinema familiar del Festival REC que enguany  arriba també a Filmin amb propostes obertes a tota la família, per a mirar conjuntament i per establir debat

Aquesta selecció ofereix l’oportunitat d’endinsar-se en l’univers de creadors d’arreu del món, a través de propostes premiades a festivals internacionals que sovint no tenen cabuda en sales comercials i que actuen com autèntiques finestres que mostren el món que ens envolta.

Aquestes són les pel·lícules que es poden veure en línia de l’1 al 12 de desembre:

AFTER LIFE

2019. Dir: Willem Bosch / Països Baixos 

Sam és una noia de 14 anys que viu feliç amb la seva família en un petit poble holandès. Després de la mort de la seva mare, Vera, el seu món canvia radicalment i es troba immersa en l’edat adulta, ja que ha de cuidar dels seus germans i ha de dur tot el pes de la logística familiar. Fins que, de sobte, tot torna a canviar. Entre la vida i la mort, la realitat, la imaginació i els records, el film reflexiona sobre les relacions humanes des d’una òptica irònica.

MA FAMILLE ET LE LOUP

2019. Dir: Adrià García  / França i Bèlgica 

Hugo, un nen parisenc de 9 anys passa les vacances d’estiu amb els seus cosins a qui amb prou feines coneix, a casa la seva àvia, Sara. Mentre van fent pinya, entre històries i jocs descobreixen que el llop, una al·legoria de la mort, amenaça amb emportar-se l’àvia. La combinació d’animació i realitat, l’encantador i extravagant personatge de l’àvia, interpretat per una gran Carmen Maura, els colors i l’olor d’estiu fan d’aquesta pel·lícula una entranyable historia, plena de tendresa.

FIGHT GIRL

2018. Dir: Johan Timmers / Països Baixos

Bo una nena de dotze anys, és una lluitadora de kickboxing amb talent però amb massa temperament. Guanyadora del Premi del Públic Jove dels Premis EFA, una història vitalista i amb carisma sobre la trajectòria d’una jove esportista.

SUPA MODO

2018. Dir: Likarion Wainaina 

El somni d’una nena per convertir-se en una superheroïna es veu amenaçat per la malaltia terminal que pateix. Inspirats, els habitants del poble s’uneixen perquè el seu desig es faci realitat.

20_20: les belleses cinematogràfiques surten del calaix tancat

El Festival REC de Tarragona va celebrar l’any passat dues dècades i amb una programació exclusiva a través de Filmin que va sumar més de 50.000 espectadors en línia. Enguany, les propostes del 2021 recuperen algunes de les propostes que es van oferir l’any passat amb l’objectiu de poder fer arribar algunes de les pel·lícules que han passat pel festival durant els últims anys, produccions que van funcionar tant a nivell de crítica com de públic i que, per alguna estranya raó, han quedat inèdites en el circuit comercial espanyol.

És el moment de redescobrir-les. El Festival REC reobre el seu arxiu per mostrar REC 20_20, un programa suggestiu, suggerent i evocador, que proposa diverses pel·lícules interessants per a tots els seguidors del festival.

MES JOURS DE GLOIRE

2019. Dir: Antoine de Bary / França

Presentada a la secció Orizzonti del Festival de Venècia de 2019, s’erigeix en una comèdia sense massa artificis cinematogràfics en la qual hi conviuen diferents trames sobre la família i l’amor.

EL ALMA QUIERE VOLAR

2020. Dir: Diana Montenegro / Colòmbia

Apadrinada per Lucrecia Martel, Diana Montenegro s’obre pas com una de les noves veus a tenir en compte al cinema llatinoamericà.

THE SALT IN OUR WATERS

2020. Dir: Rezwan Shahriar Sumit

Rodada al delta de Bangla Desh, ara un territori desaparegut per culpa del canvi climàtic, el projecte es va aixecar gràcies a prestigiosos suports com el de Spike Lee, la francesa CNC o el Torí Film Lab.

DARKNESS (BUIO)

2019. Dir: Emanuela Rossi / Itàlia

Oscil·lant entre la llum i l’obscuritat total, aquesta obra s’articula amb una intensitat en crescendo que irromp a la pantalla, esquinçant i fent visibles les disfuncionalitats familiars.

REC Hits! Recuperem grans èxits

La programació en línia del Festival REC 2021 també obre la porta a 20 anys de programació i recupera aquelles rareses cinematogràfiques que, per algun motiu, encara són desconegudes per al gran públic. Aquest cicle de programació s’erigeix com una oportunitat de gaudir d’un calaix ple d’estranyes belleses, de propostes que, en el seu dia, van rebre els aplaudiments dels festivals més prestigiosos de món i també dels espectadors del Festival REC i que, d’alguna manera, es mereixen una revisió.

Aquestes són les pel·lícules del cicle:

IT FELT LIKE LOVE

2013. Dir: Eliza Hittman / Estats Units

La primera producció d’Eliza Hittman capta les confuses emocions i la identitat en desenvolupament continu d’una jove adolescent que explora l’amor.

SYSTEM CRASHER

2019. Dir: Nora Fingscheidt  / Alemanya

Sent radicalment autèntica, la debutant Nora Fingscheidt transcendeix l’estudi psicològic i elabora una gran peça de cinema vibrant, visceral i emotiu.

THE TEMPTATION OF ST.TONY

2010. Dir: Veiko Õunpuu / Estònia

És una complexa i surrealista faula que, amb humor negre, ens condueix per una grotesca i infernal visió de la societat post-soviètica.

IN THE LAST DAYS OF THE CITY

2016. Dir: Tamer El Said / Alemanya, Egipte, Regne Unit

Aquest es un film que ens trasllada a una ciutat per a nosaltres desconeguda i en la qual aprenem a ser còmplices del protagonista.

ET IN TERRA PAX

2016. Dir: Matteo Botrugno, Daniele Coluccini / Itàlia

Una pel·lícula que ens parla de bandes de doble cara, crim i droga a la simfonia sobre els suburbis de Roma que compondria Vivaldi.

CLASS ENEMY

2013. Dir: Rok Bicek / Eslovènia

Amb un estil senzill i directe, crea una pel·lícula d’atmosfera demolidora on les analogies no paren de créixer: una classe, un ensenyament, un país, que ens van sacsejant.  

CLUB EUROPA 

2017. Dir: Franziska Hoenisch / Alemània

Una pel·lícula senzilla i valenta que carrega contra l’individualisme de la realitat europea a partir del retrat de l’inici d’una amistat entre un grup de joves a Berlín.

SEVERINA

2017. Dir: Felipe Hirsch / Brasil, Uruguay

Enigmàtica i fascinant, aquesta és una delicada i sensual aventura, un gaudi per als sentits que solapa realitat i misteri fins a fer-les indistingibles.

SIEMBRA

2015. Dir: Ángela Osorio, Santiago Lozano  / Colòmbia

Un cant que, a través del ritme dels rituals i el beat de les explosions musicals, busca una esperança de vida i s’erigeix ​​com una obra suggestiva i emocionant.

LOS NADIE

2016. Dir: Juan Sebastian Mesa / Colòmbia

El primer llargmetratge de Juan Sebastián Mesa constitueix una crònica de dues jornades a la vida de cinc joves punk i artistes de carrer a Medellín.

SALVO

2013. Dir: Antonio Piazza, Fabio Grassadonia / Itàlia

Ubicada entre Le Samurai de Melville i Gomorra, la impactant història d’un sicari de la màfia que decideix emprendre un nou camí.