Women on fire

Women on fire

Un any més el REC presenta el seu focus especial al CaixaForum. En aquesta selecció, el Festival REC presenta quatre llargmetratges. Òperes primes. Realitzades amb intel·ligència i habilitat. I signades per fantàstiques directores, que resulta que són dones. Si visquéssim en un món equilibrat, aquesta darrera informació ni tan sols no seria rellevant, perquè ningú no es plantejaria que el talent pogués tenir sexe i gènere. Aquest món arribarà, un dia. Però per ara, menys del 20% de les pel·lícules estrenades a Europa els darrers 4 anys són dirigides per dones, segons un estudi recent de Les Arcs Film Festival. Per ara, les revistes cinematogràfiques de prestigi continuen publicant les llistes de ‘les millors pel·lícules de tots els temps’ incloent entre 0 i 5 films dirigits per dones. Per ara, sembla que hauríem d’estar contentes que una o dues directores aconsegueixin arribar a la Competició Oficial de Cannes. Per ara, les produccions de les dones són descrites amb condescendència com a ‘boniques’ o ‘sensibles’, i els caràcters complexos que encarnen com a ‘histèrics’. 

Ens podríem asseure i esperar el lent canvi natural, que arribarà. O treballar activament per restablir els equilibris, oferint les plataformes a l’abast a les directores que creiem que contribuiran a canviar el món del cinema. Des del REC, fa temps que les directores són una aposta ferma de la nostra programació, i ara fa cinc anys oferíem també un cicle especial titulat GIRLS ON FIRE. Un festival dedicat al talent emergent no pot permetre’s obviar els magnífics treballs de tantes dones al cinema. Ara, esperem haver estat capaces de madurar la proposta i, amb WOMEN ON FIRE, estar a l’alçada del que les directores ofereixen al panorama cinematogràfic. 

>CONSULTA AQUÍ EL PROGRAMA COMPLET DE NOVEMBRE<

Júlia ist

Director Elena Martín
País Espanya // Idioma VOSE // Year 2017 // Duration 90'
Cast Elena Martín, Oriol Puig, Laura Weissmahr

Dimarts 7 de novembre | 20h | Auditori CaixaForum

Elena Martín, protagonista de Les amigues de l’Àgata, passa a la direcció en un nou film generacional que també dirigeix i co-guionitza. El film capgira les visions alegres i despreocupades de les estades estudiantils Erasmus, presentant-nos l’agrest experiència de la protagonista a un Berlin hivernal. El film emergeix d’un projecte de final de carrera i mostra amb agudesa i recursos austers com la Júlia s’enfronta al peatge de la independència per primera vegada.

RARA

Director Pepa San Martín
País Chile, Argentina // Idioma VOSE // Year 2017 // Duration 88'
Cast Julia Lübbert, Emilia Ossandón, Mariana Loyola

Rara ens acompanya a través dels dies en què Sara es fa gran i conscient de la intolerància del seu entorn. Veiem la protagonista, adolescent, en la seva vida quotidiana, amb la seva mare (la Paula), la parella d’aquesta (la Lia) i la seva germanastra (la Catalina). La pel·lícula ens mostra amb subtilesa la pressió que pateix una família feliç que no viu subjecta a la norma. Sense artificis ni moralisme, Rara aconsegueix una aproximació realment emotiva a supervivents de l’homofòbia.

 

  • divendres 8 // 12hANTIGA AUDIÈNCIA

Chavela

Documental // Director Catherine Gund i Daresha Kyi
País USA // Idioma VOSE // Year 2016 // Duration 90'
Cast Chavela Vargas, Pedro Almodóvar, Elena Benarroch

La carismàtica figura de Chavela Vargas i les seves apassionades composicions són el centre d’aquest documental imperdible per als amants de la cantant i de les bones històries. El material inèdit d’una entrevista estructura aquest viatge líric per la vida i l’obra de la memorable cantant mexicana, i s’acompanya amb el relat de persones que la van conèixer. Catherine Gund i Daresha Kyi dibuixen la contradictòria i valenta imatge de Chavela, i el llegat que ha deixat en artistes tan diversos com Liliana Felipe, “la Martirio”, Miguel Bosé o Pedro Almodóvar. 

 

  • diumenge 10 // 12hANTIGA AUDIÈNCIA

L’estiu de Sangailé

Director Alanté Kavaité
País Lituània // Idioma VOSE // Year 2016 // Duration 88'
Cast Julija Steponaityte, Aiste Dirziute, Nele Savicenko

La Sangailé viu fascinada per les avionetes d’acrobàcies i, malgrat tot, és incapaç d’enlairar-se. Les seves pors es guareixen quan coneix Austé, una hostessa de vols que no s’espanta de res. En aquesta història d’amor, la sofisticada composició dels plans sublima les sensibilitats contraposades de les dues protagonistes. La directora Alanté Kavaïté va fer-se amb el premi a la millor direcció a Sundance gràcies al lluminós treball que posa en marxa en aquest film.