XX Edició: del 2 al 8 de desembre de 2020

Edició Física: Teatre Tarragona // Edició online a Filmin del 26/11 al 16/12

Projeccions prèvies al CaixaForum Tarragona del 3/11 al 24/11

20_20

El programa REC 20_20 es podrà veure del 26 de novembre al 16
de desembre i compta amb 14 pel·lícules que van recollir un gran
èxit al festival però que, per diversos motius, no s’han pogut veure
en sales comercials


Aquesta és una gran ocasió per redescobrir un calaix ple de
rareses de qualitat, films que són un autèntic regal tant per
seguidors fidels del festival com per a aquells que ho descobreixin
per primera vegada a través de les xarxes

Un aniversari és sempre motiu de celebració, però també és un immillorable moment per a fer balanç. El Festival REC de Tarragona compleix aquest 2020 dues dècades i celebra aquesta efemèride amb voluntat d’expansió a través de la pàgina de Filmin, oferint una programació exclusiva, independent del festival que se celebrarà presencialment del 2 a el 8 de desembre a Tarragona, una proposta que es proposa il·luminar límits en els quals no ens havíem fixat.


Amb aquest objectiu, el Festival REC i Filmin programen REC 20_20, un canal que certifica la voluntat de Festival REC d’acostar-nos a nous mons amb el repàs a algunes de les pel·lícules que han passat pel festival durant els últims anys, produccions que van funcionar tant a nivell de crítica com de públic i que, per alguna estranya raó, han quedat inèdites en el circuit comercial espanyol.

D’aquesta manera, el festival celebra els seus 20 anys obrint un calaix ple d’estranyes belleses, de propostes que, en el seu dia, van rebre els aplaudiments dels festivals més prestigiosos de món sense
passar per les sales comercials.


És el moment de redescobrir-les. El Festival REC obre el seu arxiu per mostrar REC 20_20, un programa suggestiu, suggerent i evocador. un regal d’aniversari dirigit al col·lectiu que dóna sentit a tot, que és el públic.


El programa és un reflex de l’esforç d’anys de programació d’un dels festivals degans de Catalunya i des del 2009 aposta per Filmin per donar a conèixer els seus descobriments. Amb aquesta nova pàgina, s’aferma aquesta aliança, al mateix temps que s’obre una porta que vol atraure nous seguidors.


Les propostes del programa REC 20_20 es podran veure a Filmin, del 26 de novembre al 16 de desembre de 2020, sense cap cost afegit per als usuaris de Filmin. Qui no sigui subscriptor també pot llogar-les individualment a la pàgina de festival:
https://www.filmin.es/festival/festival-rec
“Rialles, sorpreses, atenció, satisfacció, tedi, sotrac, revelació, inquietud, picades d’ullet, i sobretot, diàleg, converses i moltes complicitats són algunes de les reaccions que han provocat les pel·lícules presentades al Festival REC durant els darrers anys”, enumera el director del Festival REC, Xavier García Puerto, que afegeix que “el millor regal per als espectadors que ens han acompanyat, i per a aquells que arriben de nou, és recuperar
algunes d’aquelles sensacions mostrant les obres que les van provocar”.

Pure

Director Lisa Langseth
Country Suècia // Any 2010 // Durada 101'
Càsting Alicia Vikander, Samuel Froler, Josephine Bauer,

Inèdita a Filmin.


El debut de Lisa Langseth és també el debut en la interpretació de l’actriu Alicia Vikander (guanyadora de l’Oscar per “La noia Danesa”). Una història d’amor impossible entre un príncep (no tan) blau i una “princesa de barri”.


Sinopsi: Katarina és una noia d’extraradi conflictiva de 20 anys amb una passió oculta: la música clàssica. Quan entri a treballar com a recepcionista a l’auditori de la seva ciutat,coneixerà a Adam, el director d’orquestra, amb el qual iniciarà una apassionada relació en
què el sexe i el poder aniran de la mà.


Raons per veure-la: El Festival REC va estrenar, el 2011 i a l’Estat espanyol, una pel·lícula que a més d’endur-se diversos ‘Goya’ suecs, amagava una altra sorpresa, Alicia Vikander, una jove actriu que posteriorment va explotar a Hollywood.

The Heart

Director Fanni Metelius
Country Suècia // Language VO Suec i Anglès SUB Castellà // Any 2018 // Durada 99'
Càsting Fanni Metelius, Suzanne Reuter i Leona Axelsen

Inèdita a Filmin
Guanyadora del REC de 2018.

Mika i Tes­fay es tro­ben a l’escola d’art d’Esto­colm. Flir­te­gen, però de seguida es veu que alguna cosa pot pas­sar. Ella fotògrafa, ell músic, el pri­mer amor i les ganes de men­jar-se el món. Després d’un inici ful­gu­rant, la pel·lícula amaga d’altres detalls en què fixar l’atenció, els plecs sota la llu­en­tor dels llençols com­par­tits. L’actriu, guio­nista i direc­tora Fanni Mete­lius (sí, és la Fanni de Fuerza mayor), després d’una cele­brada car­rera al món del curt, es llença de ple a retra­tar el sub­til joc de poders en l’amor con­tem­po­rani. I ho fa amb un relat que varia de ritme com els beats de les fes­tes que van de Göteborg a Eivissa, per mos­trar amb tota la força i cru­esa una història d’amor. Sí, tot just una història d’amor. Però on mos­tra la incer­tesa, el des­encís i la joia d’una relació de manera cla­ri­vi­dent, i amb una sen­si­bi­li­tat (per la imatge, el so i els sen­ti­ments) no vista al cinema euro­peu dels últims anys.

If you love me, why don’t you fuck me!

Raons per veure-la: Guanyadora al REC 2018 amb un Jurat en el qual hi eren presents directores com Celia Rico (“Viaje al cuarto de una madre”) o Alba Sotorra (“Game Over”, “Comander Arian”).

Salvo

Director Fabio Grassadonia, Antonio Piazza
Country Itàlia // Any 2013 // Durada 103'
Càsting Saleh Bakri, Luigi Lo Cascio, Sara Serraiocco,

Inèdita a Filmin
Guanyadora a la Millor Pel·lícula en la Setmana de la Crítica de Cannes. Parteix d’un estil similar a ficcions com “Gomorra” amb un punt de romanç i uneix gèneres tan aparentment oposats com el thriller, la poesia, la màfia i l’amor, tot passat pel filtre d’un western crepuscular purament sensorial.


Sinopsi: Salvo és un solitari i fred sicari de la màfia siciliana. Acostumat a solucionar “problemes” a sang freda, ell escriu les seves pròpies lleis. Just quan entra en una casa per executar a un home, es troba amb una noia cega. Es vol desfer d’ella, però passa una cosa impossible: Rita aconsegueix veure-hi per primera vegada. Salvo, captivat, decideix canviar de vida. Però no és fàcil fugir quan tots et persegueixen. En un món sense cor, haurà de
prendre una decisió que podria fer-lo un home dèbil.


Raons per veure-la: Un ‘thriller’ italià, a meitat de camí de les històries de sicaris i els relats japonesos de samurais, que el Festival REC va mostrar després de guanyar a la Semaine de la
Critique de Cannes.

Et In Terra Pax

Drama // Director Matteo Botrugno, Daniele Coluccini
Country Itàlia // Any 2010 // Durada 89'
Càsting Maurizio Tesei, Ughetta D'Onorascenzo, Michele Botrugno

Inèdita a Filmin
Un bon contra punt a ‘Salvo’, ja que totes dues exploren la màfia italiana moderna. Bandes de doble cara, crim i droga es troben en aquesta simfonia sobre els suburbis de Roma que composaria el mateix Vivaldi.
Sinopsi: El crim, les drogues i els grafits estan per tot arreu. En un gran complex d’apartaments, els veïns tenen la sensació d’estar vivint entre reixes. Marco torna de la presó després de ser detingut per narcotràfic. La seva dona el rebutja i els seus amics li insisteixen perquè torni a passar cocaïna. Sense saber què fer, aviat entrarà en una espiral de sang, violència i venjança.
Raons per veure-la: Què passa quan barreges malotes italians de barri i Vivaldi? A la Settimana della Critica de Venezia encara no s’expliquen com no van poder guanyar aquell any…

Class enemy ( RAZREDNI SOVRAZNIK)

Director Rok Bicek
Country Eslovènia // Any 2013 // Durada 112'

Inèdita a Filmin
Premiada al Festival de Venècia, una pel·lícula de gran impacte que, en l’actualitat, tindrà una nova lectura amb l’auge dels totalitarismes a Europa i la ultradreta. Inspirada en les vivències de el mateix director, conjuga un càsting d’actors professionals amb joves actors amateurs en el paper d’estudiants. Amb un estil senzill i directe, crea una pel·lícula d’atmosfera demolidora on les analogies no paren de créixer: una classe, un
ensenyament, un país, que ens aniran sacsejant mentre que el relat continua en la seva espiral. Una pel·lícula que tots els membres de la comunitat educativa haurien de veure, que va conquerir pels festivals en els que ha participat i que també atraparà al gran públic.


Sinopsi: La professora d’alemany està de baixa per maternitat i el professor substitut, molt més estricte, no acaba de convèncer als seus alumnes. La seva relació ja és tensa a causa de la seva actitud i excés de llibertat dels alumnes, però tot empitjora quan Sabina, un
introvertida estudiant, se suïcida. Automàticament, els mètodes del professor es posaran en el punt de mira dels estudiants.


Raons per veure-la: Literalment, va posar a Eslovènia en el mapa de cinema sent una dels nominats al Premi LUX de Parlament Europeu, i inaugurant el gènere europeu de ‘bronca contra el profe’ al insti.

Ruben Brandt

Director Milorad Krstic
Country Hongria // Language VO Anglès Sub Castellà // Any 2018 // Durada 84'
Càsting Iván Kamarás, Zalán Makranczi i Gabriella Hámori

Inèdita a Filmin

Ruben Brandt és un psicoterapeuta d’èxit que aplica tècniques artístiques per curar els seus pacients, però els personatges dels quadres s’estan apoderant dels seus somnis. L’excusa perfecta per a que Mimi, una de les seves pacients, convenci a la resta de robar els quadres que estan angoixant el seu doctor. Així comença una aventura imbuïda d’art, psicoanàlisi i cinema amb referències a Picasso, Caravaggio, Eisenstein, Hitchcock, Elvis o Rambo. Milorad Krstić és un pintor i esculptor eslové que ens regala una sublime aventura animada, que ens fa preguntar per què no va fer pel·lis abans. RUBEN BRANDT, COLLECTOR és un Dragon Khan noir per la història de la pintura, l’Ocean’s Eleven del món de l’art, és un thriller amb totes les de la llei, un festí per als sentits i per als cinèfils, un film de què es parlarà. Sens dubte, la millor animació europea des de Les Triplettes de Belleville. Amb una originalitat estètica sorprenent i una força narrativa fora de dubtes, el film s’ha convertit en la sorpresa de la temporada més enllà dels seguidors del cinema d’animació

Raons per veure-la: Tota una muntanya russa per la història de la pintura, a ritme de thriller i una de les millors obres d’animació de l’última dècada.

Adiós entusiasmo

Director Vladimir Durán
Country Argentina i Colòmbia // Language VO Castellà Sub Anglès // Any 2017 // Durada 79'
Càsting Camilo Castiglione, Laila Maltz, Mariel Fernandez

Inèdita a Filmin
Un espurnejant drama familiar amb un final sorprenent. Una pel·lícula que us acompanyarà temps després d’haver-la viscut.

El jove Axel viu a Buenos Aires amb les seves tres germanes grans, de les que en certa manera se’n fa càrrec. Elles gaudeixen de les seves fantasies infantils mentre segueixen preocupades per les seves pròpies vides. El seu apartament és un acollidor espai on escoltar música, menjar, llegir, dormir i discutir sota la càlida llum. Tot un íntim refugi familiar. Quan es disposen a celebrar l’aniversari de la seva mare hauràn d’afrontar el seu peculiar estil de vida.

Què és el que fa una família? Quins fils mantenen units als seus diversos membres? Les famílies comparteixen pisos, secrets, records i es coneixen, sovint, profundament. Encara que no es tracten amb el degut respecte, sempre es tenen els uns als altres. Vladimir Durán aconsegueix en el seu primer llarg plantejar totes aquestes qüestions a través d’una narrativa valent i fascinant, mentre deixa oberts nous interrogants en una dinàmica i fluctuant pel·lícula.

Explicar-vos massa coses sobre els complexos vincles familiars d’aquest grup de persones, no només us estriparia part del seu interès, sinó que us distrauria del seu principal encant: la seva peculiar energia narrativa que impregna tot el film, la capcitat de deixar-te anar per les seves alegries, les seves diverses personalitats i l’habilitat de transmutar converses, sons i imatges en tot un carrusel emocional. Unn xispejant drama familiar amb un estrany gir. Una pel·lícula que us acompanyarà temps després d’haver-la viscut.

Raons per veure-la: Amb aquesta obra, el REC va mostrar la seva cara més compromesa amb el cinema atrevit i d’autor, i jackpot! va guanyar el Premi de la Crítica. No és d’estranyar, ja que venia d’estrenar-se al Fòrum de la Berlinale i de guanyar Gènere i Avantguarda en BAFICI i Millor Pel·lícula i Millor Director a Cartagena. El director i el guionista van ser autors del que potser és una e les dedicatòries més divertides en el moment de recollir un premi.

Severina

Director Felipe Hirsch
Country Brasil, Uruguay // Language VO Castellà Sub Anglès // Any 2017 // Durada 103'
Càsting Javier Drolas, Carla Quevedo, Alejandro Awada

Inèdita a Filmin
Enigmàtica i fascinant, “Severina” és una delicada i sensual aventura, un gaudi per als sentits, solapant realitat i misteri fins fer-los indistingibles.

Un melancòlic aspirant a escriptor regenta una exquisida llibreria ‘vintage’ amb rares primeres edicions en una coneguda ciutat sud-americana. Entre la seva rutina de lectures, activitats i escassos clients apareix la bella Ana. Seductora i enigmàtica, deixa un rastre de llibres robats després de cada visita. Després de la sorpresa, el jove cau embruixat pel seu misteriós encant, i en la seva cerca la frontera entre el racional i l’irracional es va diluint a cada trobada.

El brasiler Felipe Hirsch construeix un convencional drama amb estil que és un cant a l’amor romàntic i els llibres que l’alberguen, tant com una celebració de les vetllades regades de vi i converses passatgeres. En una espècie de selecció de talents llatinoamericans (el gran Alfredo Castro hi té un paper clau), Hirsch construeix una narrativa plena de caps per lligar que va diluint la fina línia entre realitat i misteri. Així com el desorientat, però decidit llibreter va caient a les xarxes de l’esquiva Ana, la història va derivant en un persuasiu i intrigant relat de tints ‘noir’.

Enigmàtica i a estones fascinant, SEVERINA és una delicada i sensual aventura, un gaudi per als sentits, solapant realitat i misteri fins a fer-los indistingibles. Un homenatge a les històries explicades, una carta d’amor a la literatura i a la lectura en general.

Siembra

Drama // Director Ángela Maria Osorio Rojas, Santiago Lozano Álvarez
Country Colòmbia // Any 2015 // Durada 82'
Càsting Diego Balanta, Ines Granja, Jose Luis Preciado

Inèdita a Filmin
Millor Pel·lícula al Festival REC 2015. Fa joc amb “Los Nadie”. També va ser la guanyadora a la Millor Direcció al Festival de Locarno. “Siembra” és un cant als desarrelats que busquen una esperança de vida i s’erigeix com una obra suggestiva i emocionant. Una poesia visual i sonora en un sensitiu blanc i negre. Una experiència absorbent, amb la força atàvica dels orígens i l’ímpetu de les produccions contemporànies.
Sinopsi: El Turc és un home que ha deixat enrere la terra per a ser foraster a una ciutat hostil de la qual se sent completament allunyat. Desplaçat pel conflicte armat, viu a Cali amb el seu fill qui, seduït per la vida urbana, troba en aquesta ciutat un possible futur.
Raons per veure-la: Hipnòtica i seductora. Guanyadora del REC 2015, compta amb una gran capacitat d’elevar la seva doble ànima: tradicional i africanista, contemporània i urbana. Atàvica i tribal.

Los nadie

Drama // Director Juan Sebastián Mesa
Country Colòmbia // Any 2016 // Durada 84'
Càsting Esteban Alcaraz, Maria Camila Castrillón, Maria Angélica Puerta

Inèdita a Filmin
Millor pel·lícula en La Setmana de la Crítica de Venècia. Rodada en blanc i negre en set dies, amb un pressupost declarat de 2.000 dòlars, el primer llargmetratge de Juan Sebastián Mesa constitueix una crònica de dues jornades a la vida de cinc joves punk i artistes de carrer a Medellín, Colòmbia.
Sinopsi: Amors, odis, promeses trencades i cinc germans de carrer que es coneixen enmig d’una ciutat hostil. Los nadie, joves units per les ànsies de viatjar, troben en l’art de carrer i la música el lloc en el qual refugiar-se i una oportunitat per escapar.
Raons per veure-la: Més enllà de la immediatesa en el seu rodatge i la veritat que emanen totes les seves imatges, mostra un Medellín que no es veu en sèries com “Narcos”, i que va convèncer a tots a la Mostra de Venècia. El seu director també va deixar un bon record al seu pas per Tarragona.

La Camarista

Drama // Director Lila Avilés
Country Mèxic // Any 2018 // Durada 102'
Càsting Gabriela Cartol, Teresa Sánchez, Agustina Quinci

Va ser premiada a la Millor Pel·lícula Novell dels Premis Ariel (els Goya Mexicans) i seleccionada per representar el seu país en els premis Oscar. Va passar per Filmin breument en una campanya de suport a les cambreres de pis dels hotels.
Realitzada amb màxima cura i un mestratge impropi d’una debutant, “La Camarista” és un estudi meticulós d’allò que passa entre bastidors. L’actriu Gabriela Cartol ens regala un treball ple de carisma, que dota de calidesa a un personatge que ens descobreix un món moltes vegades invisible, a través del qual passem de puntetes.
Sinopsi: Eve és una jove cambrera de pisos que treballa en un dels hotels més luxosos de Ciutat de Mèxic, en una exclusiva torre de vidre habitada per hostes tan adinerats que ella només pot imaginar les seves vides a través de fantasies íntimes sobre les possessions que deixen enrere. Torns de treball llargs i difícils impedeixen a Eve tenir cura del seu fill, mentre
s’encarrega d’ajudar-vos a tenir cura dels seus, però creu que la seva situació millorarà si aconsegueix que la ascendeixin per treballar a les suites executives, raó per la qual accepta un horari esgotador. Amb aquest objectiu en ment, també s’inscriu en el programa d’educació per a adults de l’hotel.
Raons per veure-la: L’impressionant debut de Lila Avilés planteja les relacions de poder i servitud encara presents en la societat contemporània.

In The Last Days Of The City

Drama // Director Tamer El Said
Country Egipte, Alemanya, Regne Unit, Emirats Àrabs Units // Any 2016 // Durada 118'
Càsting Khalid Abdalla, Laila Samy, Hanan Youssef

Inèdita a Filmin
Premi Caligary al Festival de Berlín. Un cant a les oportunitats perdudes, al passat que encara és present, a totes aquelles coses que vas fer i que no vas fer però encara vols fer; remordiments pretèrits, esperances futures. Tamer El Said ens transporta a una ciutat del Caire desconeguda per a nosaltres, amb la capacitat de fer-nos còmplices dels sentiments del protagonista.
Sinopsi: Khalid es retroba amb El Caire, amb vells amics i nous projectes. Mentre busca pis, revisa les imatges d’una pel·lícula que no aconsegueix acabar, que reflecteix i conté la vida d’una ciutat en la qual cada vegada sent més estranya. Més enllà del que nosaltres mateixos projectem sobre les ciutats del Magrib, “In the last days of the city” és una profunda, íntima (encara que molt oberta) carta d’amor a una ciutat, al cinema, al que
significa estar lluny de casa, de la teva ciutat estimada.

Un cant a les oportunitats perdudes, al passat que encara està present, a totes aquelles coses que vas fer i que no vas fer però encara vols fer; remordiments pretèrits, esperances futures. Un film que creix juntament amb la lírica descripció d’alguns dels conflictes que afronten els països de la regió. Tamer El Said ens porta per un El Caire desconegut per nosaltres amb la capacitat de fer-nos còmplices del sentiment del protagonista, amb la mateixa sutilesa que ha seduït espectadors de tot el món des de la seva estrena a la Berlinale.


Raons per veure-la: “No hi ha nostàlgia pitjor que enyorar el que mai, mai, va succeir”. Egipte, després de la revolució frustrada. Un dels films més premiats de 2018 és aquesta oda poètica a una de les ciutats més caòtiques de el món.

Ojalá Te Mueras ;)

Drama // Director Mihály Schwechtje
Country Hongria // Any 2018 // Durada 103'
Càsting Szilvia Herr, Kristóf Vajda, Csaba Polgár

Adolescents, desig, inseguretat, hormones, frustracions i xarxes socials formen un còctel que s’ha agitat de diverses maneres en els últims anys, no sempre amb resultats satisfactoris; però l’hongarès Mihály Schwechtje sap trobar el punt d’equilibri entre tecnologies actuals, sensibilitat adolescent, estètica teen, sexting i un guió calculat, que converteix en un engranatge narratiu que funciona a la perfecció i t’enganxa fins al final. El coming of age esdevé un thriller amb les eines narratives de la contemporaneïtat multipantalla.
Sinopsi: Eszter és una noia insegura de 16 anys que està enamorada en secret del seu professor d’anglès, mentre el seu company de classe Peter està desesperançadament enamorat d’ella. Un dia el profe anuncia que deixarà l’escola per anar-se’n a Londres. El mateix dia Eszter rep un especial missatge de comiat del professor. És la porta d’entrada a un afer en línia de conseqüències inesperades.
Raons per veure-la: El seu ‘descobriment’ al REC 2018 va fer que la pel·lícula obtingués la menció especial. Una de les anàlisis més sincers i directes de la relació dels adolescents amb les xarxes (i les hormones).

Club Europa

Drama // Director Franziska Hoenisch
Country Alemanya // Any 2017 // Durada 82'
Càsting Silvaine Faligant, Richard Fouofié Djimeli, Roland Bonjour

Una pel·lícula senzilla i valenta que carrega contra l’individualisme de la realitat europea a partir del retrat de l’inici d’una amistat entre un grup de joves a Berlín.
Sinopsi: Martha, de França, Yasmin, d’Alemanya i Jamie, dels Estats Units, són companys de pis al popular i multicultural barri de Kreuzberg, a Berlín. Amb ells també passarà a viure Sam, que ve de Camerun. La motivació que l’ha portat a Berlín no és l’esplendor de el món de el disseny i l’art de què ells formen part, sinó la seva condició de refugiat. Amb tot, Europa aviat li complicarà les possibilitats de continuar formant part del grup internacional de companys de pis.
Raons per a veure-la: Refugees Welcome. Sí, però a casa meva no. Doncs això.